op jan 9, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Een berouwvolle dief heeft bij een boekhandelaar in Dongen bij Tilburg een collectebus teruggebracht die hij daar eerder had gestolen. Dat meldt Omroep Brabant. De collectebus stond sinds eind november in de winkel om geld op te halen voor een 19-jarige jongen uit Dongen met kanker. Het geld is voor chemotherapieën en een operatie.

 Een Britse priester is maandag veroordeeld tot vijftien jaar cel, omdat hij tussen 1970 en 1991 ongeveer tien jongetjes heeft misbruikt. De man, nu 69, werkte op een internaat voor kinderen met gedragsproblemen. Een 75-jarige oud-leraar op de instelling kreeg negen jaar cel. Beide verdachten waren al eerder veroordeeld voor misbruik.

 Met de opbrengst van de nationale collecte voor het pausbezoek aan Mexico worden twee opvangcentra voor vluchtelingen gebouwd in het zuiden van het land.

 Christenen in Turkije hebben het tijdens Kerst en oud en nieuw niet gemakkelijk gehad. In het land werden protesten georganiseerd tegen de viering van het kerstfeest alsook de jaarwisseling. Ook de christelijke jaartelling wordt door sommigen in het overwegend islamitische land als een christelijke traditie beschouwd.

 De christelijke gereformeerde Beth-Elkerk te Sliedrecht stemt 13 januari over de komst van een nieuwe predikant. Er kan gestemd worden op twee Urker predikanten uit de plaatselijke Maranathakerk, genaamd ds. H. Polinder en ds. C. P. de Boer.

 Het Grootseminarie Rolduc heeft afgelopen zondag 3 januari afscheid genomen van rector Mgr. Dr. Jan Vries. Hij is ruim 21 jaar rector van de priester- en diakenopleiding van het bisdom Roermond geweest. Vries wordt eind deze maand geïnstalleerd als pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de twee parochies van Sint Pieter in Maastricht.

 Priesters en leraren van het wereldberoemde koor van de kathedraal in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt en mishandeld. Dat zijn er veel meer dan de 72 gevallen waarmee het bisdom zelf eerder naar buiten kwam.

 De onvermijdelijkheid van de dood heeft me vaak benauwd en het mysterie van wat daarna volgt me altijd geïntrigeerd,” schrijft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Via een column in het Nederlands Dagblad laat hij weten dat hij in zijn tienertijd besefte “dat de dood een leven lang op de loer ligt, er de tijd voor kan nemen, maar vroeger of later altijd sterker is dan het leven.”

 Aartsbisschop Eijk zorgde ervoor dat hoofdredacteur Werend Griffioen van het Utrechtse parochieblad Martinus Magazine is ontslagen. Dat zegt de hoofdredacteur in een reactie aan Katholiek.nl. Pastoor Ton Huitink van de Martinusparochie nuanceert die zienswijze