Om even bij stil te staan

op nov 26, 18 in Om even bij stil te staan met Reacties uitgeschakeld voor Om even bij stil te staan

Kapelaan Roger Maenen

Wekelijkse gedachten door kapelaan Roger Maenen

Sint Nicolaas is aangekomen..
Best vreemd, sommige Sinterklaasliedjes.

Bijvoorbeeld: ‘Sinterklaas kapoentje’. De betekenis van het woord kapoen? ‘Vreemde gast; schurk, bandiet’. En er blijkt ook nog ene Klaas Kapoen bestaan te hebben: een fictief personage, dat in de negentiende eeuw veel voorkwam op spotprenten! Deze Klaas Kapoen wilde maar niet deugen, en stond bekend als een echte schurk, een soort Robin Hood… Zelf geloof ik dan liever, dat de goedheiligman ‘kapoentje’ wordt genoemd zoals in de zachtere spreektaal van onze Vlaamse buurvrienden: in de vriendelijkere betekenis van ‘deugniet’.

Nog zo’n raar woord: tabberd (met een d, ja). De tabberd is de toog of soutane; een lang priesterkleed (voor bisschoppen in de kleur paars) en voorzien van 33 knoopjes (dat getal verwijst naar het aantal levensjaren van Jezus). ‘Trek je beste tabberd an’! Alsof je een leuk feestje, of een uit-eten voorbereid… Een leuk Amsterdams dialect woord, trouwens: ‘Sinterklaas, goedheilig man, trek je beste tabberd.. an. Want: hij rijdt ermee, naar Amsterdam; en van Amsterdam naar Spanje. En bovendien: ‘an’ is gekozen, in het kader van de beste rijmelarij.

Maar wat maakt het ook allemaal uit? Het gaat uiteindelijk straks maar om één ding: ‘Makkers, staakt uw wild geraas’; want: het heerlijk avondje is gekomen… Het avondje van Sinterklaas!

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top