Om even bij stil te staan

op apr 22, 19 in Om even bij stil te staan met Reacties uitgeschakeld voor Om even bij stil te staan

Kapelaan Roger Maenen

Wekelijkse gedachten door kapelaan Roger Maenen

Paas-educatie
Zelfs op de website van Kruidvat wordt Pasen uitgelegd. Bij Kerst is dat niet nodig, maar paasaankopen hebben een volkskundige ondersteuning nodig. Uit een intrigerend oer-soepje van de Germaanse godin ‘Ostara’, van mythen en symbolen waarin hazen en eieren figureren, moet blijken waarom alle etalages geel-wit kleuren. De kuikentjes en konijntjes bevolken weer de winkels. En de hazelaartakken krullen weer vrolijk. De vindingrijkheid van het commerciële deel der natie kent geen grenzen. Na Kerst, heeft ook Pasen een warm plekje gekregen in het midden- en kleinbedrijf. Pasen mag dan vroeg of laat vallen, het opstandingsfeest is inmiddels een geheide kaskraker geworden voor supermarkten en warenhuizen.
‘Op z’n paasbest’ is een uitdrukking die je zelden meer hoort. Wie schaft zich nog voor Pasen een geheel nieuwe garderobe aan? Maar in overdrachtelijke zin heeft zich in enkele jaren een complete paas-metamorfose voltrokken. Voor een paar eitjes meer of minder, of een tochtje naar de onvermijdelijke meubelboulevard doen we het niet meer. Wie nu de handelsdraaiboeken voor Pasen doorkijkt, ziet een copie van de kerstcommercie.

Bladen moedigen aan een paasboom in huis te halen, die met veertjes kan worden gesierd. Bedrijven kunnen na hun kerstpakketen nu ook paaspakketten bestellen. Daarmee is Pasen teruggekeerd naar waar het begon: een religieus getint feest, om het nieuwe leven te vieren. Nu winkels als het Kruidvat zich erop heeft gestort, is het opnieuw een waar volksfeest geworden. Eerder “shockeerde” het Kruidvat al cultuurminnend Nederland, door cd’s van klassieke componisten uit te brengen. Geen Bach, naast de shampoo was de kritiek van sommige cultuur-politici. Totdat bleek, dat deze actie meer aan cultuurspreiding deed, dan alle overheidscampagnes bijelkaar.

Misschien gaat het ook zo met Pasen. Het is toch wel opmerkelijk dat op de website van een drogisterijketen alles over het joodse Pesach te lezen is en verder, dat op het concilie van Nicea in 325 de kerkleiders besloten: dat Pasen voortaan op de zondag na de eerste volle maan in de lente te vieren. Nicea naast de Nivea. Zo’n educatief tweede Paasdag-uitstapje kun je nauwelijks verzinnen.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top