Ontwikkelingswerk Meijel organiseert de 70ste fancy-fair!

op apr 30, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Ontwikkelingswerk Meijel organiseert de 70ste fancy-fair!

Kom gezellig snuffelen tussen leuke en originele artikelen uit Niger, Nicaragua en Peru. Beproef uw geluk bij onze nummertent, touwtje trekken, visspel of bij het ballen gooien en andere oud Hollandse spelletjes. Of waag een gokje en koop lootjes voor het Rad van Avontuur! Ook kunnen er weer leuke bloemstukjes gemaakt worden. Kortom: een middag ouderwets plezier waarbij u tegelijkertijd onze projecten in Niger, Nicaragua en Peru ondersteunt!

Hieronder vindt u een korte omschrijving van de projecten die met hulp vanuit Meijel gerealiseerd worden.

NEL DERIKX – NIGER
Nel heeft zeer regelmatig contact met de religieuzen van de franse orde die in Niger een weeshuis runnen. Op onze vraag waarvoor zij onze ondersteuning zouden kunnen gebruiken kwam het volgende antwoord:
Het belangrijkste is om voor een aantal jongeren een dak boven hun hoofd te vinden. Het is voor jongeren moeilijk om werk te vinden en thuis is er armoede en weinig te eten. Op dit moment bieden de zusters onderdak aan 3 dakloze jongeren. Daarom willen zij een kleine woning bouwen op het terrein dat in hun bezit is zodat de jongeren daar kunnen wonen en kunnen werken in de groentetuin.
Ook willen zij graag een zaaltje bij laten bouwen om medische zorg te geven aan mensen die geen middelen hebben om reguliere zorg te betalen. Een van de jongeren uit het weeshuis heeft zijn diploma Verpleegkunde behaald en geeft nu zorg en sociale hulp aan armen. Een geschikte ruimte zou zijn werk een stukje eenvoudiger maken.
Verder werden er donaties gedaan t.b.v. hulp aan fistelvrouwen en werden leerlingen financieel geholpen om hun studie te kunnen betalen.

AGNES SCHEPENS – PERU
Dankzij de donaties van de mensen in Meijel is het elk jaar weer mogelijk om vele projecten in Peru te helpen.
In het jaar 2016 waren de twee grootste projecten het inrichten van een klaslokaal in de school voor gehandicapten en de tandartscampagne in Surimana.
In samenwerking met San Martin, de school voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen, hebben we een klaslokaal ingericht zoals een klein huisje of appartementje. Er is een keuken, slaapkamer en woonkamer. De kinderen krijgen hier les in alle activiteiten die horen bij het dagelijks leven: koken, het wassen van kleding, tafel dekken, bedden opmaken, schoonmaken, etc. De meeste van deze kinderen in Peru blijven hun leven lang bij hun ouders wonen en wanneer zij komen te overlijden, hebben ze vaak niks van dit alles onder de knie. Door ze deze vaardigheden op school al aan te leren kunnen we ervoor zorgen dat ze in grotere mate zelfstandig worden.
Ook is er vorig jaar een deel van de donaties uit Meijel besteed aan een campagne voor betere tandhygiene. Met een groep van 6 tandartsen zijn we een dag naar het dorp Surimana geweest. De reis hier naar toe ging per bus en pick-up truck en duurde ruim 3,5 uur. In Surimana hebben we alle kinderen van de basisschool (ongeveer 120 kinderen) voorlichting gegeven over hoe ze hun tanden moeten poetsen en ook hebben ze allemaal een controle en behandeling gehad van de tandarts. Voor de meeste kinderen was het de eerste keer in hun leven dat ze een tandarts zagen.
Deze en nog vele andere mooie projecten zijn mogelijk door de donaties van de Meijelse mensen. Namens alle projecten en kinderen in Peru: enorm bedankt!!

HILDE THIJSSEN – NICARAGUA
Het schoolplein van de Koos Kosterschool in Ometepe werd opgeknapt met een schommel en 2 goals, waardoor de kinderen nu heerlijk kunnen buiten spelen. Er werd elektriciteit aangelegd op het buitenterrein van de school,waardoor dit ’s nachts verlicht en daarmee beter beveiligd kan worden.
Op de basisschool in Tilgue werden de glijbaan, schommels en goals opgeknapt door deze opnieuw te solderen en te verven. Wij zorgden voor de materialen, de enthousiaste ouders namen het opknapwerk voor hun rekening.
Vanuit Nederland konden opnieuw veel gebruikte voetbalschoenen en complete voetbaltenues meegenomen worden. Gezien de grote hoeveelheid die ons door diverse voetbalclubs werden gedoneerd ( 79 shirts , 37 shorts en 27 paar voetbalschoenen!!!) is er voor gekozen om deze te verdelen over diverse scholen, zodat deze allen beschikken over de materialen die nodig zijn voor de lokale scholencompetities.

Met een nieuwe leraar werd het project remedial teaching gecontinueerd. Elyin geeft met veel enthousiasme 2 dagdelen per week les, om de kinderen die het moeilijker hebben extra te kunnen ondersteunen. Wij ontvangen 2maandelijks een rapport van de resultaten en kunnen hierdoor er op toezien dat er voldoende vooruitgang wordt geboekt.Deze vorm van ondersteuning bestaat in Nicaragua niet, met als gevolg dat de zwakke leerlingen vaak van school worden gehaald. Op deze manier hopen wij ook deze kinderen een goede toekomst te kunnen bieden. Wij willen deze ondersteuning dan ook in het komende jaar blijven continueren.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top