Sint Nicolaasviering kerkhofploeg

op dec 1, 16 in ‘Nao de Hòmmis’ met 4 Reacties

Als enthousiast team kwam de kerkhofploeg in het hok bij elkaar om samen St. Nicolaas te viering. Maar vooral om samen te kletsen.
Ode aan het team dat belangeloos al jaren de mooiste tuin van Meijel verzorgt. Niet te vergeten An Hanssen die de koffie schenkt.

Bijbehorend overzicht van Piet Schers

Beste vrijwilligers

Het zijn veel goede dingen waar we aan dachten. We hebben dan ook helemaal geen klachten. Zo was 2016 een heel fijn jaar. Veel kregen jullie dan ook samen klaar. Hier dan ook een klein verslag van de werkzaamheden dit jaar.

Begin januari werd de kerststal afgebroken, de adventskrans moest er ook aan geloven. Bloemstukken werden van de pilaren gehaald. Er werden diverse lampen gewisseld. Vanwege het zachte weer werden 27 kruizen geruimd van mensen waarvan de grafrechten niet zijn verlengd.
In februari deden jullie 2 grote coniferen uit bij de pastorie. Er werd een opening gemaakt in de beukenheg voor een doorgang naar de praktijk van dokter Habets. Struikjes die voor de pastorie stonden werden omgeplant naar de zijkanten van de kerk. De carnavalsvlag werd omlaag gehaald. Op 17 februari werd er vanwege de vorst niet gewerkt en alleen maar koffie gedronken en vlaai gegeten met de nodige sterke verhalen. Die vallen trouwens altijd goed in de smaak bij velen. Op het nieuwe kerkhof werden urnengraven gebruiksklaar gemaakt. Enkele vrijwilligers gingen die week een keer ‘s avonds naar de vergadering van het dorpsoverleg. Die ging over de boomspiegels op het kerkplein. Jo Boumans en Harrie Doensen werden aangewezen om die bij te houden. In maart begonnen jullie met het aanvullen van zand tussen de graven. Veel zand was weggespoeld door de vele regen die er gevallen was. Door kapelaan Roger werden we uitgenodigd voor een rondleiding in de pastorie. Die is helemaal verbouwd voor de toekomstige praktijk van dokter Habets. Twee graven die verzakt waren werden opgehoogd. Dit levert voor ons nog wel eens een vlaai op. Enkele graven werden ook geruimd. Op het nieuwe kerkhof werden op de plaats waar een pad komt naar het bankje 4 ligusterstruiken verplaatst. Er werden ook nog enkele graven geruimd. Het hele kerkhof werd geschoffeld en losgetrokken. Bij Moniek Koopmans werden voor het komende oogstfeest al pallets doorgezaagd. In mei werd ook de bank bij de “Coop” geplaatst voor de KBO.
Op 23 juni werd de kerk getroffen door de bliksem. Er was heel veel schade.
Ook in “het hok” was dit goed zichtbaar. De tl-lamp in het werkhok was helemaal stuk. Zo ook de afzuiger en vele zekeringen. In juli en augustus werd ook begonnen met plastic in de doorgezaagde pallets te doen. Dit ook als voorbereiding voor het komende oogstfeest. Op 17 augustus, het was toen heel warm zorgde kapelaan voor water ijsjes. An zorgde voor een lekkere ijscoupe voor iedereen. Dit is zeker voor de toekomst voor herhaling vatbaar. Het was een fijn gebaar. Begin september werd het pad naar het bankje op het nieuwe kerkhof fijn beklinkerd. Mart leverde het vakwerk hiervoor. In de week van 19 t/m 24 september heeft de hele kerkhofploeg zich iedere dag van de morgen tot de avond zich voor 100% ingezet voor het oogstdankfeest. Wat een klasse was dat. An zorgde iedere dag voor koffie voor iedereen met vlaai of cake erbij. Geweldig An. Het weekend van het oogstdankfeest op 24,25 en 26 september was geweldig. Mooi weer en vele, vele mensen wisten de kerk in Meijel te vinden, waar de kerk heel mooi versierd was. De 27e september werd bijna alles weer afgebroken. Dit ging wel veel sneller dan het opbouwen. Op de woensdagen ging het werk gewoon door. De vele bezoekers van ons kerkhof waarderen het enorm dat het er altijd zo netjes bijligt. Een compliment voor jullie allemaal. Op zaterdag 29 oktober ‘s avonds werd door bijna alle vrijwilligers meegeholpen aan de vuurkolven. Dit is echt gezellig. Vuurtje stoken doen we allemaal graag en is fijn om naar te kijken. Begin november zijn de laurierstruiken op het nieuwe kerkhof kort afgezaagd door Jo. Harrie van Kol was zoals altijd paraat met de tractor. Eerst om 2 coniferen uit te trekken en daarna alles af te voeren naar Harrie Derckx op de Vieruitersten. Op 15 november werd de klimopheg van het nieuwe kerkhof aan alle twee de kanten geknipt. De bladeren en takken hiervan werden op woensdag 16 november afgevoerd naar de Vieruitersten. Harrie voer zich vast met de tractor in het natte land. Na wat extra werk kwamen we er weer uit.
Vanwege de vele regen werd er daarna nog koffie gedronken en vlaai gegeten.
Op 23 november moesten ook de bladeren in de kerk weer naar beneden. De adventskrans werd weer opgehangen. Gisteren 29 november werd de coniferenheg langs de Kerkstraat nog geschoren en geknipt. An zorgde voor warme worstebroodjes. Op 12 en 13 december moet de kerststal nog geplaatst worden. Maar dit gaat zeker lukken met jullie erbij.
Terug kijkend op 2016 zijn we als parochie enorm blij zo’n geweldig team vrijwilligers te hebben. Niet alleen voor het kerkhof maar ook voor vele andere werkjes. An heeft hier ook veel aan bijgedragen. Zij zorgde iedere keer voor koffie en vlaai. Behalve op 15 november, hier krijgt ze dan ook een paar minpunten voor. Ze was vergeten vlaai te halen. Maar dit kan ze nog goed maken door voor extra vlaai te zorgen. Kapelaan Roger is er op de woensdagmorgen ook altijd bij. De bladeren van de grote boom bij de urnenmuur zijn door kapelaan netjes verwijderd. Wat zijn we trots op hem.
Vandaag 30 november zijn we gezellig bij elkaar om het jaar af te sluiten met een kleine attentie. En zoals je ziet, doen we dat met snacks en friet.

Allen hartelijk bedankt namens de parochie.