Uitleg Moniek Koopmans versiering oogstdankfeest

op sep 25, 16 in Algemene berichten met 1 Reactie

Oogstdankfeest 1De kunst van het oogsten, editie 2.0
Wauw, wat een energie en enthousiasme wat we er samen in hebben gestoken. In 1 woord geweldig! Alle vrijwilligers & sponsoren van alle producten en materialen super bedankt. Zonder jullie bijdrage was dit nooit gelukt!! Voor mij was het één groot feest! Een feest waarvan ik moet afkicken. Wij allemaal denk ik. We zijn besmet geraakt door dit spektakel! Natuurlijke samenhorigheid en verbinding die we samen hebben gemaakt. Dat vind ik bijzonder….

Boven ons hoofd regent het aan 1200 strengen herfstbladeren met als uiteinde een lichtpuntje van physalis. Of ook wel lampionnetjes genoemd. De bladeren zijn alle symbolisch op de grond gevallen. Het gras zorgt voor rust en is tevens een groene loper richting het altaar.
Een haag van een rijke oogst met diverse hoogtelagen van pallets en van natuurlijke materialen. De dahlia’s aan beide zijden zorgen voor een kleurrijk speels geheel! De gele buitenlijnen van 900 zonnebloemen stralen rust en kracht uit.
Door de grote hoeveelheid versterken ze het geheel! Het altaar is versierd met 3000 maisstelen. Aan de linkerzijde een vegetatieve schikking met korenschoof gebonden boeketten en parallelle creaties. Aan de rechterzijde een decoratieve schikking met de groententaart als eyecatcher. Ook de muisjes van hondenhaar, door Wilma van Berlo gemaakt zijn de kers op de taart!
Het in ingebouwde tabernakel met rode maisstelen geven een stijlvol karakter door het ritme van de verticale lijnen. De korenschoof boeketten bovenop het tabernakel, vervaardigd door leerlingen van Helicon Nijmegen zorgen voor een diagonale vormgeving. Het regent aan materialen naar beneden en glijden zo de trap af.
Boven het tabernakel is het pronkstuk van het geheel. De Zaaier! Van Vincent van Gogh. Francien Schers, onze schilder-kunstenares heeft ons helemaal begeleid om dit tafereel tot één geheel te maken. De zaaier is gemaakt van zemelen, erwten, lavendel, rijst, korenbloem, papaverzaad. Na vele avonden te hebben gewerkt wisten de muizen + vogels er ook wel raad mee.
Hierdoor konden we er nog wat meer avonden aan vast plakken. En letterlijk doorgaan met plakken…!

De levensboom met het volgende gedicht aangereikt door Mia Camps, is geschreven op boomschors;
Ik zal de halmen niet meer zien noch binden ooit de volle schoven maar doe mij in de oogst geloven waarvoor ik dien… Uit “De Ploeger”
Zo is de levensboom in een speelse korenschoof gezet en staat de boom stevig geworteld in deze kerk. De guirlande vanuit het gedicht naar de boom zorgt voor een natuurlijke verbinding. Symbolisch aan elk kruis een gebroken aar dat niet meer groeit maar wel verbind…. Achter de boom en de vele herfstbladeren zie je de zonsondergang langzaam wegzakken….

Maria altaar:
Een ritme van maisstelen zorgen voor een verhalend effect. Deze abstracte vormgeving wordt doorgezet naar het Maria-altaar. Jouw verhaal, jouw groet en jouw wens wordt door deze natuurlijke (rode) loper versterkt! Het Maria-altaar straalt rust uit. De cellosia’s zorgen voor wat extra kleur!

Aan het oxaal hangt een 8 meter guirlande met vallende bladeren. Ook de oogstmand vol met zo’n 60 cellosia’s heeft een speciale plek in de kerk gegeven. Uitgelicht met een spot.

Buiten de kerk staan een tweetal bogen voorzien van stro en geprikt met natuurlijke materialen. Boven de boog zijn groenten mandela’s gemaakt om de bogen extra te versieren. Ook staan er bloemstandaards gevuld met zonnebloemen om jullie allemaal te verwelkomen. Uiteraard zien we jullie nog vaker terug de komende dagen. Neem vooral veel publiek mee. Tot ziens en beleef de Kunst van het Oogsten met ons mee….!

Bloemengroet,
Moniek Koopmans