Van Verzet, naar Vrijheid

op mei 6, 20 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Van Verzet, naar Vrijheid

Op Bevrijdingsdag, was bij Omroep P&M een tv-registratie van het ware verhaal over de kerk-razzia in buurdorp Beringe.

‘Van Verzet, naar Vrijheid’ vertelt hierover op de originele plek, in de kerk (alleen de toren, raakte beschadigd). Aan de hand van echte levensverhalen, opgetekend door de Heemkundevereniging. En met medewerking, van Alle lokale muziekverenigingen.

In het tweede deel (direct na, de pauze) vertolkt kapelaan Maenen de ‘priester in oorlogstijd’. Waarbij tijdens de zondagsmis van 8 oktober 1944, de razzia in de kerk plaatsvindt. Het aantal gearresteerden in Beringe, behoorde bij de hoogste aantallen voor heel Limburg (119; 17 opgepakten kwamen uiteindelijk te overlijden- in vergelijking: Meijel 38; 2 ovl).

Voor de TV-uitzending bij P&M: < KLIK HIER >

En voor meer achtergrond-informatie: READ MORE

Deze muziektheatervoorstelling vond plaats, in het eerste weekend van november 2019.

Het weekend, van Allerzielen. De echte H. Mis op die zondagmorgen, is binnen de aankleding van de vertelling door kapelaan Roger opgedragen.

Meest bijzonder is de ‘Brug’ die van steigermateriaal over het hele priesterkoor hun, en boven het Altaar, is gebouwd. Het is ook een symbolische overbrugging in de tijd. En maakt in het verhaal de verbinding. De uitvoeringen op zaterdagavond en zondagmiddag waren op het moment dat de kerk van Meijel ‘in de steigers stond’.

De Vertelling is geschreven, en geregisseerd door Marij Dorssers uit Neer. Die dit ook gedaan heeft een paar jaar terug voor De Méélse Revue. De maakster is ook in september komen kijken naar het Oogstdankfeest in de kerk van Meijel, ter inspiratie.