‘Nao de Hòmmis’

op jan 10, 16 in ‘Nao de Hòmmis’ met Reacties uitgeschakeld voor ‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 10 januari

Piet: Het jaar is nog amper begonnen en nou heb ik het al helemaal gehad met mijn peelgeluk. Ons Truus struikelde een paar dagen geleden buiten in het halfdonker over een bezem die ze vergeten was op te ruimen. De voet ernstig verzwikt en dat kan wel efkens gaan duren, zegt Habets.  Kan deze jongen, mooi het huishouden gaan doen.
Lei: Doe nou maar goed je best en verwen het vrouwtje maar lekker. Dat betaalt zich dubbel terug, zodra Truus van dat tijdelijk euvel verlost is.
Piet:  Maar nou zit ik er toch maar lekker mee. Hoewel zitten? Ons Truus zit de hele dag en ik ben van de morgen tot de avond in touw om het huis op orde te houden, boodschappen doen, eten koken en noem maar op.
Jo: Maar als we heel eerlijk zijn, ervaren we op zo’n momenten juist wat die vrouwen dag in dag uit, allemaal voor ons doen.

Wim: Volgens mij was het tijdens het Prinsenbal een drukte van belang, als ik tenminste de foto’s op de site van de Kieveloeët moet geloven.
Cor: Die heb ik ook gezien en ik werd eerlijk gezegd toch wel een beetje jaloers op die Hidde. Wat lopen er in ons dorp toch veel ‘sjon durskes’ rond. En die komen die prins een voor een lekker ‘knoevelen’: kusje; door de haartjes strijken of aan ’t oortje trekken.
Wim: Zo te zien had hij er ook lekker rode wangetjes van gekregen. Maar als ik die foto’s zo bekeek, gaat Méél zeker een prima prins aan die Hidde krijgen.
Henk: En met een meester als prins gaat het schoolcarnaval op vrijdag dit jaar natuurlijk iets heel bijzonders worden. En prins Rob van vorig jaar heeft zijn plaats bij ‘Goe Gehusseld’ alweer ingenomen. Ook voor hem is de kievel weer rond.

Jan: Ik heb deze week uit wel heel betrouwbare bron gehoord, dat  Méél binnenkort de klapper van de eeuw maken.
Lins: Kom op met dat verhaal. Ik ben een en al nieuwsgierigheid.
Jan: Wel, de gemeentesecretaris heeft zich maandag op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente achter een borrel laten ontvallen, dat ze bijna rond zijn met de definitieve verkoop van ’t oud-gemeentehuis van ons dorp.
Wiel: En is dat dan de klapper van de eeuw?
Jan: Nee jong, het gaat erom aan wie het verkocht gaat worden. Aan Mark Rutte, de Minister President himself!
Lins: Wablief?
Jan: Ik zal jullie vertellen wat Frits mij verteld heeft en die heb ik nog nooit op een leugen betrapt. Rutte houdt er na deze regeerperiode mee op en wil dan aan de slag als zelfstandig adviseur; met name op het gebied van Europa.
Wiel: En daarvoor heeft hij ons gemeentehuis gekocht!
Jan: Hou nou eens even je mond. Méél ligt voor zo’n functie midden in Europa en dat oud-gemeentehuis heeft best uitstraling. Hij wil de bovenetage tot appartement verbouwen en in de ‘duiventil’ zijn kantoor vestigen. Onder komt een muziekcafé met een groot terras. De bedoeling is dat daar in de zomer dan bandjes gaan spelen. Een zetbaas voor dat café schijnt hij ook al te hebben. Jammer genoeg is dat wel een Heldense: een dochter van ‘Dotje’ in Panningen.
Wiel: Als dat allemaal waar is, is er sprake van écht Peelgeluk!  Als ze hem dan ook nog weten te strikken om voorzitter van het Dorpsoverleg te worden, stromen de Europese subsidies sneller binnen als we ze met z’n allen uit kunnen geven.
Lins: Nou vallen bij mij  ineens alle puzzelstukjes in elkaar. In een puzzel vroegen ze laatst de voornamen van Rutte. Die bleken  Mark, Marie te zijn. En wat stond vorige week in dat stuk op de voorpagina van ‘1 Peel en Maas’ vorige week? Ons dorp zou nationaal bekend worden met die verkoop van ’t gemeentehuis en dat had alles te maken met MMR. En MMR is Mark Marie Rutte!!
Wiel: Maar dan is dat nationaal bekend worden, toch wel heel zwak uitgedrukt. Zo’n man zet Meijel internationaal op de kaart.
Jan: Wim, zet hier maar eens een volle fles ‘Peelneut’ op de tafel en bel die die jongens van ‘Nao de Hòmmis maar, dat we nou hot nieuws hebben, zoals ze dat tegenwoordig zeggen.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top