Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 30 januari 2022

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Jan en Henk zitten na zéér lange tijd voor het eerst weer in hun vaste café. In de tijd, tot aan de Zondagse Soep.

Op tafel, een ‘Peulneutje’ dat ze nog van de 1e januari -precies 1 maand geleden- te goed hadden, én een ‘Gouveurneur’. Want ja: met de integriteit in Limburg valt het mee, het OLS gaat VOL door en ook de Vastelaovend begint vastere vormen weer aan te nemen…

Jan: Gelukkig dat de Horeca weer ‘Open’ is. Zeker voor onze Prins Pascal Stappers, die vandaag Afscheid neemt. Dankzij het O.M.T. !  Het Prins-zijn was voor Pascal enkele jaren lang: O.V.T. –Onvoltooid Verleden Tijd. Nu, met dit afscheidsmoment gewoon: V.V.T…

Henk: Begin jij nou al, met dat gepraat over de Gemeenteraadsverkiezingen. Met je  V.V…

Jan: Niet, V.V.D.. Maar, ik zei: V.V.T.  – Voltooid Verleden Tijd …

Henk: Zijn die dat dan? Na, alles rond het afgelopen jaar?

Jan: Nou nee, zeg. Want namens hun blijft mw. Wilma Delissen voor een Derde termijn Burgemeester. En Heldens –Teun- stond in de krant op de foto bij de onderzoekscommissie Integriteit, achter Gouveurneur Emile Roemer.

Henk: Hoe zou trouwens Prins Pascal dat gedaan hebben, als de Horeca door de politiek –door Rutte & co. – gesloten was gebleven?

Jan: Ik hoorde al, dat hij gevraagd zou hebben of de kerk daar dan voor beschikbaar was…

Henk: Dat zou parochie Sint Nicolaas in dat geval wel hebben toegestaan. Zeker, met Frits Berben en Peter Daniëls in het parochieplatform.

Jan: En zeker weten ook Piet Schers. Die al weer druk bezig is, met het Oogstdankfeest in september. Na het OLS in juli. Sint Nicolaas zelf was trouwens 2 maanden geleden ook compleet welkom in de kerk.

Henk: Wie wel niet meer ‘welkom’ lijkt, is zelfs zijn paard. Daarover discusseerde de gemeenteraad in Amsterdam deze week.

Jan: Snap ik to-táal niks méér van!! De patroonheilige van Amsterdam, zo las ik 5 december nog oppe weblog, is tóch:  Sint Nicolaas ?!

  Intussen, 1 tafel verder…

Marjo: Ik hoorde dat de Kranten kommissie van de Kieveloeët een oproep doet. Om een prins, of prinses, voor te dragen…

Willemien: De Carnaval staat toch op een laag pitje, zonder Prins, heb ik begrepen?

Marjo: Dat klopt. Maar je kunt nu je kans grijpen. Of om bijvoorbeeld door je vrienden voor gedragen te worden.

Willemien: Hoop dat mij niemand voor draagt. En ook niet mijn man John. Want dat is mijn enige echte “prins op het witte paard”…

Marjo: Ik vind het wel  een “Sjòn” idee! Kan iemand die al jaren achter ’t net vist, nu eindelijk zijn kans grijpen.

Willemien: Ben benieuwd wie er voor de dag komen. En, welke Dörskes een kans krijgen !!

Marjo: Over een paar weken zullen we het weten…

 

 

           

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

  • Awd Prins Pascal I

    Als de horeca niet open was geweest had ik graag afscheid genomen in de Kathedraal van De Peel. Waar op zaterdagavond officieel de vastelaovend van 2020 begon was het speciaal geweest om daar mijn Prinsenleven officieel af te sluiten. Dank voor het meedenken en de mogelijkheid die geboden is.

Comments are closed.

loader