Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 29 april

Bert: An en ik zaten zondag met dat mooie weer in Kessel op een terrasje. Even pauze voor een tas koffie en een lekker stuk vlaai. Naast ons zaten wat kerels om de tafel, waarbij ‘de nazit’ van de Hòmmis wel erg lang aan het duren was. En ze waren voorlopig nog niet van plan om ‘op te breken.’ Er werd een nieuw rondje besteld: Een sjoes, een pilske en een halfom. Nummer vier had graag een kelk, want die had hij vanmorgen in de kerk gemist, meldde hij de serveerster. “Doe mij dan maar, een wijwaters vat, ”grapt nummer vijf “daar kan het meeste in, of niet Ans?” Ans was echter ook niet op haar mondje gevallen. “Nou ja, ik wil je ook wel de regenton vol laten lopen zetten. Als je die leeg hebt geef ik nog een rondje van de zaak!
Wim: De grappen liggen nao de Hòmmis, blijkbaar voor het oprapen. Ik stond zondag hier op het terras nog even te praten met mijn oude buurman Cor, die daar met enkele anderen zat. Komt iemand het terras oplopen, zegt die tegen Cor “Hoe is het met jou Cor, al lang niet meer gezien. ”Klopt” zegt Cor “nog een zalig Nieuwjaar trouwens en mocht ik je weer zo lang niet zien als ditmaal alvast fijne kerstdagen.”

===============================================
Lins: Zo, nou heeft ons dorp sinds enkele dagen ook haar eigen kringloopwinkel. Hoeven de liefhebbers daarvoor niet meer naar Panningen.
Jan: Ik ken anders wel liefhebbers die tot in de verre omtrek dit soort zaken bezoeken, al begrijp ik dat daar ook vaker handelaren tussen zitten.
Piet: Ik ken een vrouw die in een kast van een bungalow woont, maar voor cadeautjes vaste gast is in enkele kringloopwinkels.
Wiel: Ieder zijn ding, al heb ik altijd begrepen dat deze zaken er speciaal zijn voor de mensen met de kleine beurs.
Jan: Maar de inhoud van iemands beurs kun je niet aflezen aan iemands neus. En ze kunnen daar moeilijk vragen naar de jaaropgave van de belasting. Trouwens met hergebruik van spullen die anders worden weggegooid is niks mis.
Lins: En dat geldt ook voor dit vroegere pand van Jaspers. Ik denk dat we al lang blij mogen zij dat dit grote pand niet langer leeg ligt. Dat doet geen enkel pand goed.
Piet: Ons Mien en haar zus waren op de openingsdag al van de partij en die wist me wel te vertellen dat er een muffe geur hing. Ook dat zal wel met die lange leegstand te maken hebben. Ze vond het er overigens zeer netjes en opgeruimd uitzien en dat laatste is in kringloopwinkels wel eens anders.
Lins: Ik hoop dat de zaak prima gaat lopen, al blijf ik zelf mijn spulletjes bewaren voor de jaarlijkse rommelmarkt.

==============================================
Thei: Ik heb de indruk dat er met het jaar minder lintjes worden uitgereikt met Koningsdag. Zijn er soms steeds minder mensen die zo’n medaille verdienen?
Cor: Daar heeft het helemaal niks mee te maken. Met name bij de overheid en semi-overheid was het vroeger bijna een automatisme dat als je een bepaald aantal jaren in dienst was, je bijna automatisch een lintje kreeg.
Niek: Blijkbaar even vanzelfsprekend als dat je in andere bedrijven bij je afscheid een gouden horloge kreeg.
Cor: En nu gaat het steeds vaker om mensen die door verenigingen uit de eigen gemeenschap naar voren worden geschoven, vanwege hun inzet in die verenigingen en dat dorp..
Wiel: Een mooi voorbeeld daarvan is Toon de Leeuw, de enige gedecoreerde van dit jaar in Meijel. Een man die niet overal met de buik voorop loopt, maar in diverse verenigingen allerlei klussen opknapt, waar anderen niet zo aan trekken.
Thei: Maar Toon heeft wel een specialiteit ontwikkelt: barman. Of het nu is bij de tennisclub, het mannenkoor, de harmonie of in ’t Gemeenschapshuis. Toon is in de buurt van de bar te vinden.
Cor: Ja, en niet zoals wij om er nog eentje te vatten, maar juist om anderen van een drankje te voorzien. En zijn vrouw Lies is uit hetzelfde hout gesneden. Was best fijn geweest als ze beiden dat lintje gekregen hadden.
Wiel: Och ik denk dat Lies dat gebaar richting Toon heel fijn heeft gevonden en ze samen met kinderen en kleinkinderen er volop van genoten hebben.
Niek: Niet te lang natuurlijk, want dan is er voor die twee bij een of andere vereniging wel weer werk aan de winkel.

.

 

loader