Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 3 juni

Wim: Nou zijn het weer de aspergestelers die hun klaagzang beginnen. Veel te veel aanbod en daardoor heel lage prijzen.
Lins: Maar zo werkt de markt toch al sinds jaar en dag, maar de meeste boeren willen het blijkbaar niet begrijpen. Zijn de prijzen van een product hoog, dan gaat iedereen uitbreiden. Of het nu gaat om melk, eieren of varkensvlees. Allemaal zijn ze er als de kippen bij om het jaar daarop het aanbod stevig te vergroten met als logisch gevolg dat de prijzen weer inzakken. De bedrijfstak heeft het zelf in handen.
Nic: En volgens mij zijn het dan vooral de hele grote jongens die hun areaal van het ene op het andere jaar enorm vergroten. Kijk maar wat gebeurd is in de veehouderij. De geschiedenis blijft zich herhalen.
Wim: En de gevolgen zijn steeds weer hetzelfde. Een aantal redt het niet en kiepert om. Dat zorgt voor kleiner aanbod en de prijzen stijgen weer.
Lins: En als de prijzen weer gaan stijgen zijn er weer andere telers die de grote gok wagen en hun aantal hectares weer stevig uitbreiden en dat leidt weer tot nieuwe tragedies.

===============================================

Jo: Deze week heb ik iets gezien, dat willen jullie niet geloven. Ons Thea en ik zitten op het journaal naar al die weerellende te kijken. Overal ondergelopen huizen als gevolg van het noodweer.
Wiel: Je wilt ons toch niet vertellen, dat jij denkt de enige te zijn, die ’s avonds naar het journaal kijkt.
Jo: Natuurlijk niet. Maar toen ik naar buiten keek, leek het alsof die journaalbeelden bij ons in de straat gefilmd waren. Het water stond bijna van trottoir tot trottoir.
Ger: Maak dat de kat maar wijs. Ons dorp heeft geen minuut noodweer gekend. Afkloppen trouwens.
Jo: Nee Ger, ik zit jullie niks wijs te maken. Toen ik naar buiten liep zag ik snel wat er aan de hand was: de waterleiding gesprongen. En het publiek stroomde snel toe, dat kan ik jullie wel vertellen.
Henk: Dan waren er vingers genoeg om in het lekkende gat te stoppen, Ha, Ha.
Jo: Er waren er al gelijk die wilden een buurtfeestje rond het water bouwen. Mijn overbuurman gaf gelijk het goeie voorbeeld. Die kwam met bier naar buiten. Anderen stelden al voor een buurt barbecue te gaan organiseren.
Wiel: Mooi allemaal, maar is het lek ook gedicht?
Jo: Nou wij stonden er eigenlijk van te kijken, hoe snel er iemand van het waterbedrijf aanwezig was. De man heeft waarschijnlijk nog maar zelden zoveel bekijks bij zijn werk gehad. En ook nog een keertje vrolijk publiek .
Ger: Als het er op aan komt, zijn we allemaal net kinderen. Water en modder en we hebben al plezier.
Jo: Precies. Den man werd al gevraagd wat het ging kosten als hij het lek liet ‘lekken’. We zouden dan met zijn allen zandzakken gaan vullen en het begin en einde van de straat afsluiten.
Henk: Dan was er deze week bij jullie niet alleen sprake van Peelgeluk, maar zelfs van Peelverbroedering.

===============================================

Piet: Ons An is met drie kleinkinderen weer volop in training voor de wandeldriedaagse die woensdag begint.
Niek: Zo, dat wordt bij jullie dan wel heel serieus aangepakt.
Piet: Zeker weten. Zo wordt er voor het wandelen eerst samen gegeten. Pasta voor de benodigde energie en flink groente voor de vitamientjes. En voor de ‘lekker’ is er natuurlijk elke avond een heerlijk toetje.
Lei: En elk jaar zorgt de organisatie weer gezorgd voor mooie routes in en om ons dorp. Mijn dochter loopt samen met andere moeders en hun ‘kids’ nu al enkele jaren achter elkaar samen in een grote groep. En ouders en kinderen amuseren zich steeds weer opperbest.
Niek: En als de weervoorspellers het bij het juiste eind hebben, zou het wel eens heel mooi wandelweer kunnen worden.

loader