Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 4 november

Thei: Zo, wat betreft de Jan Truijenstraat is de kogel door de kerk. De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de aanpassingen.
Jo: De kogel door de kerk? Door de schatkist van de gemeente, zul je bedoelen. En volgend jaar de gemeentelijke belastingen natuurlijk stevig omhoog.
Wim: Maar die Jan Truijenstraat is nog niks. Moet je straks eens kijken wat het gaat kosten als daarna de Kerkstraat op de schop gaat.
Thei: Op de schop? Daar komt wel zwaarder spul aan te pas, zo diep gaan ze de grond in. Ter hoogte van de school wordt de hele handel namelijk ondertunnelt. Kunnen de kinderen ondergronds de klas inlopen.
Lins: Dan moeten ze gelijk ook maar een afslag maken naar de Pastorie en de praktijk van dokter Habets. Trouwens ze besparen dan wel op de verkeersbrigadiers. Maar ja, dat weegt natuurlijk niet op tegen de kosten van die tunnel.
Jo: Misschien zijn de plannenmakers wel zo gek dat ze – net als in Maastricht – een dubbele pijp leggen: eentje voor het plaatselijk verkeer en eentje richting Helden.
Thei: Dan maak ik toch mooi geen gebruik van die tunnel. Verbeeld je dat ik voor ons Mien bij Kessels een ‘mikske’ moet gaan halen en dan kom per ongeluk in die buis naar Helden terecht. Ik moet er niet aan denken.
Lins: Klopt Thei, dan zou je toch spontaan gaan ‘beuke’!

===============================================

Sjaak: ‘Brr, wat is het koud vanmorgen. Ik heb tegen Nel gezegd dat ze m’n dikke winter-trui maar gauw uit de mottenballen moet halen.
Tjeu: Wat je zegt. Weet je trouwens dat we volgens de ‘Hallo’ een Truien-straat in Méél hebben.
Tjeu: Dat zal dan wel weer een artikel zijn, geschreven door iemand van de andere kant van de brug…
Wiel: Ik had dat van die Truien-straat ook gezien. En dan te weten dat op de pagina ernaast een groot artikel staat over het huis van Jan Truijen aan de Kerkstraat.
Sjaak: Maar dat laatste was dan ook een artikel waar mannen van ‘Medelo’ sterk de hand in hadden. Die weten wel hoe je Truijen hoort te schrijven. Aardig artikel trouwens.
Lei: Het ging in die ‘Hallo’ ook over de kosten van de aanpassingen in de Jan Truijenstraat en de Kerkstraat. Meer als 1 miljoen. Lijkt wel of ze op de gemeente de straatprijs bij de Postcode-loterij hebben gewonnen…
Tjeu: Maar ik hoor Jo hiernaast aan tafel zeggen, dat ze de boel willen ondertunnelen. Dat geluid heb ik deze week na afloop van de repetitie van de Harmonie ook al gehoord. Eentje wist te vertellen dat Teun Heldens die zaak in het garen heeft gehangen en een ander dacht dat Rob Willems achter dat plan zit.
Lei: Als ‘onze Frits’ zich maar niet met die flauwe kul gaat bezig houden. Dat die maar zorgt dat ze met de renovatie van de kerk beginnen. Dadelijk gaat Teun nog voorstellen om die centen maar in zijn tunnel te stoppen.

===============================================

Wim: Ik hoor geluiden dat er van de kant van de pers grote interesse is voor de nieuwe Lourdesgrot op ons kerkhof. Daar weet jij natuurlijk meer van, Piet.
Piet: Nou, en of Wim. Vrijdagmorgen was L1 al present voor een reportage. Robert Janssen van deze omroep had o.a. een gesprek met enkele mensen die bij de bouw van de grot betrokken waren. Vanmiddag bij de inzegening is ook een fotograaf van ik geloof ‘de Hallo’ aanwezig en komende week komt P&M voor opnames.
Jan: Dat zou dan wel eens het nieuwe toeristische trekpleister van ons Peeldorp kunnen worden.
Piet: Ik heb tegen die journalist van L1 gezegd dat ik verwacht dat Méél binnen de kortste keren kan uitgroeien tot hét belangrijkste pelgrimsoord in onze provincie.
Wim: De voorbereidingen daarvoor zijn ook al in volle gang. De keplaon heeft vrij recent Lourdes en Fatima bezocht. En geloof maar dat hij daar zijn ogen de kost heeft gegeven, hoe je die stromen pelgrims moet opvangen.
Jan: Dan zal ook de Méélse horeca tijdig over uitbreiding moeten gaan denken. Kijk maar hoe vol de hotels en restaurants in zo’n plaats als Lourdes dagelijks zitten.
Piet: Maar het belangrijkste vanaf dit moment is met z’n allen bidden en hopen dat er binnenkort een groot wonder bij onze grot gebeurd. Dan zullen we het hier gaan beleven!

===============================================

Aan de tapkast:
Vorige week zijn we begonnen met ‘praot’ die we opvangen aan de ‘tapkast’. We noemden dat ‘Uitsmijters’. Dat gaan we toch maar snel veranderen. Iemand zei al: Cafees in ons dorp hebben toch geen uitsmijters, behalve dan om te eten. De goeie man heeft helemaal gelijk. Dit onregelmatig verschijnend onderdeel van ‘Nao de Hòmmis’ wordt dus vanaf nu gewoon ‘Aan de tapkast’ .

Piet: Ik was vorige week bij die Méélse kunstenaar die van oud ijzer nog iets moois kan maken. Kapelaan Roger had graag een onderstel voor een nieuwe, kleine adventskrans. Nou heeft die ‘kunstemaker’ al eerder werk gemaakt voor de kerk, dus dat was geen enkel punt. Na een paar dagen was het onderstel al klaar. En hij had prima werk geleverd , dus dan vraag je gelijk wat het gaat kosten.
Nou zegt ie, dat is afhankelijk van hoeveel mensen keplaon in de kerk krijgt. Als ik het maar voor ‘Sinterklos’ heb. Een paar uur later ben ik al naar hem onderweg om hem de boodschap van keplaon over te brengen. Die wil – voordat er over geld gepraat wordt – eerst in het boek van Sinterklaas kijken of onze kunstemaker het afgelopen jaar geen stoute dingen gedaan heeft. Kom ik onderweg zijn vriendin tegen, dus ik denk, dat kan ik haar ook wel vragen. Die was heel resoluut in haar antwoord: “Dan krijgt hij vast en zeker helemaal niks, want hij doet met de regelmaat van de klok, stoute dingen.
Wat ze daarmee bedoelt weet ik natuurlijk niet. Dat keplaon dat zelf maar in dat boek van Sinterklaas gaat opzoeken…

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

 • Die vriendin die die als antwoord aan Piet gaf dat die kunstenaar met de regelmaat van de klok stoute dingen doet heeft er volgens de kunstenmaker helemaal geen moeite mee dat hij dat doet !!!!!
  Piet zeg haar maar ..graag gedaan,, namens de kunstenaar
  Trouwens ut is wal sjon dé gé iets vur de geménjtschap kant en maagd doe en dór zin we Méélse mensen vur
  Namens de kunstenaar (maker )
  Géér gedóó
  Ut kóós kóijer

Comments are closed.

loader