Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 27 januari

Jan: Zo, komt Agnet net binnen als wethouder voor de Lokalen, neemt Rob Willems de kuierlatten als fractievoorzitter. Zou Rob soms ook op die post hebben zitten azen?
Wiel: Ik heb over dat laatste niets gehoord. Lijkt me gewoon een toevalstreffer. Rob zal het na 10 jaar welletjes gevonden hebben. Zo’n fractieleider krijgt natuurlijk aardig wat op zijn kap.
Lins: Maar wacht even jongens. Hij gaat niet helemáál kuieren. Hij blijft deze raadsperiode in ieder geval wel aan als gemeenteraadslid.

===============================================

Giel: Vroeger meende ik dat een Carnavalsactiviteit niet doorging, als ik niet met m’n neus vooraan stond. Nu volg ik de zaken steeds meer via sites, bijvoorbeeld die van de Kieveloeët.
Wim: Maar dan toch zeker wel met een glas bier in de hand.
Giel: Nou, dat is ook behoorlijk minder geworden. Als je de foto’s van allerlei activiteiten volgt, kun je wel ontdekkingen doen.
Ger: Kom op met dat verhaal je lijkt wel de nieuwe Méélse Sherlock Holmes!
Giel: Ik zal het jullie vertellen. Ik was de foto’s van het P&M Liedjes Festival aan het bekijken, waaraan voor Méél ‘Blieve Lache’ mee deed. Op een gegeven moment komt onze oud-vorst Peter in beeld. Eerst breed lachend, samen met zijn zus; dan alleen, heel gespannen kijkend en dan boven op het podium. Wat hij daar doet is een raadsel. Een raadsel dat met het goed bekijken van de volgende foto’s deels wordt opgelost. Op dat podium ook burgemeester Wilma met een microfoon. Op de volgende foto Wilma en Peter samen. Peter heeft zich intussen meester gemaakt van die microfoon en in zijn andere hand een aantal papieren. Op weer een volgende foto zie je duidelijk dat die Peter de burgemeester instructies aan het geven is. Hij kijkt enigszins geërgerd. Zo van “Snap je het nou nog niet!” Dan een foto van Peter en Wilma met tussen hen in een geweldige bokaal; een wisseltrofee of zo.
Wim: Hoe loopt dat af. Krijgt Peter óf Wilma die trofee?
Giel: Ik denk geen van beiden; die is natuurlijk bedoeld voor de winnaar van het festival. Maar helaas volgt geen foto waarop je ziet wie de beker krijgt en wie hem uitreikt; Wilma of ‘onze Peter’.
Ger: Dat is dan verdomde jammer. Maar mij is dan wel duidelijk dat Peter de regie bij dat festival aan het overnemen was. Wil net als toen hij Vorst was, natuurlijk de touwtjes in handen hebben. Dat moet voor die Wilma toch ook een raar gevoel zijn. Of die twee slapen onder één deken. Figuurlijk natuurlijk. Het zou zomaar kunnen dat Wilma geen zin meer heeft in een nieuwe zittingsperiode en nu langzaam maar zeker Peter in beeld aan het brengen is, om haar op te volgen.
Giel: Nou je het zegt. Het postuur heeft hij er wel voor…
Wim: Dat mag dan zo zijn, die van Daniëls heeft wel wat uit te leggen. Wat deed hij daar op dat podium samen met Wilma. Was het afgesproken werk of heeft hij haar daar ‘en publique’ terzijde geschoven. Kom op met dat verhaal, zou ik zeggen! Wij hier in ’t café hebben er recht op, om dat te weten!

===============================================

Bart: Zo de jeugd van Méél heeft ook hun nieuwe heersers: Isa en Maurits.
Cor: Met zo’n Maurits kun je overal komen. Dat zit heel dicht bij écht koninklijk, blauw bloed. Waauw!
Jo: En wat voor een gevólg, brengen die twee op de been: een vorstin; twee adjudanten; unne Rò van Elluf en nog unne hoeëp Kammerèùj!. Dan moet Prins Luc het met heel wat minder doen.
Bart: Maar heel mooi dat zoveel jongelui klaar staat om de Méélse vastelaovestraditie straks voort te zetten.
Jo: En dan hebben we het over de Kéjsjeute nog niet gehad!
Niek: En niet over slagerij van den Beuken. Die is compleet omgebouwd tot een Vastelaovestempel. De familie wil weten dat ze de prins in de familie hebben.
Bart: Is natuurlijk ook mooi, als je dat als familie kunt vieren. Het zal ook Jan en Jeanne erg veel deugd doen. Trouwens die Erwin heeft ook jarenlang in de Raad van Elf gezeten. Dan is het prinsschap van Luc ook echt de kers op de taart ofwel de pepersaus op de biefstuk.
Jo: Jongens we moeten wel de tijd in de gaten houden. We hebben immers afgesproken om samen met de vrouwen naar de Bonte Middag te gaan.
Niek: Nog eentje, als opwarmer voor vanmiddag en dan gaan we. We moeten trouwens wel bij de tijd blijven Jo. Dat is niet meer de Bonte Middag, maar de Méélse
Vastelaovesparade. Maar bont of parade, het zal ongetwijfeld weer genieten worden.

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

  • Luc van den Beuken

    Wà wèr un sjon stukske. Gewèldig sjon um ollie kiëk op de wéékelukse gebeurtènisse te léése in: “Nao de Hòmmis.” Tijdus ut léése zie ik ollie èn un töffel, mi un glas bier, in ut kaféé bèj elkaar zitte. Wà zàlle gellie veul lol hebbe. Goë gesjrivve, kritiese en húmóristiese. Èn of gellie zè nou zélluf gezië hèbbe of van húúre zègge…zè zin zò herkènbáár.
    Òk “Nao de Hòmmes” van nò ut Prinsebal hèb ik mi veul plezier gelééze, dank dòr vur. Sjon de gellie dè doen!
    Vastelaovend saame, dòr drèèjt ‘t um.
    Prins Luc I

Comments are closed.

loader