Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 6 februai 2022

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Henk: Is dat een mannelijk woord? Dus, dé weblog? Of kan dat, ook anders?

Jan: Waar, ben jij me nou mee bezig?

Henk: Nou ik zag bij de opstart van de vernieuwde parochieweblog twee weken geleden, iets uit de “Dikke Van Dale” staan..

Jan: Dat heb ik dan compleet gemist.. Op zaterdagmorgen heb ikzelf meer aandacht, voor het halen van brood en een vlaai bij ‘Dikke Mik’…

Henk: Weblog. Mannelijk (M) of, On-zij-dig. Hét weblog.

Jan: Die complete redactie, dat heb ik toevallig wel gelezen, is mannelijk. En hun nieuwe vormgeving, vind ik “Je, van hét”.

Henk: Toch, spreken we van: hét Mééls. Als, moedertaal…

Jan: Die Torrehaan, dat is toch een échte haan.

Henk: Toch werd vorige week zondag, aan onze buur’vrouw’tafel – je weet wel, door Marjo en Willemien – nagedacht over het kiezen van een vrouwelijke Prins Carnaval.

Jan: Daar heb je een punt. En de Zij(!)beuk van Mat, een paar weken geleden, nodigde ook vrouwen uit om hun stem als columnist te laten horen. En bij de nieuwe regering, is daar bewust op gelet.

Henk: Ik denk, dat er buiten dit café op een zondagmorgen – al voor de Hòmmis – maar ook erna, bij het wandelen heel wat interessants aan meningen te horen is. Bijvoorbeeld over de komende Gemeenteraadsverkiezingen. Of, hoe de Vastelaovend toch nog vorm zou kunnen krijgen. Meer dan alleen hier, aan de stamtafel. En per slot van rekening, heeft onze vaste stamkroeg ook al enkele keren een andere naam, en inrichting gekregen…

Jan: Een waar, woord! En hoe zei die Torrehaan op de kerk dat deze week zo treffend: “Woorden doen ertoe. Spreek alleen, als je woorden mooier zijn dan zwijgen”.

Henk: Eh… Ja.

Naschrift

Van ‘Nao de Hòmmis’ naar ‘Sóndese koost’

Ruim tien jaar zijn we met u ‘Nao de Hòmmis’ naar ’t café gegaan. Elke zondag wisten we u rond het middaguur op onze weblog te vertellen, wat er zoal ter sprake was gekomen. Van heel serieus tot ‘nie te geluuëve’ en alles wat daar tussen zit. En achteraf durven we wel te verklappen, dat ’t vaker ook gewoon maar ‘sjééle waazel’ was. De redactie heeft die rubriek in al die jaren met heel veel plezier gemaakt. Uit reacties bleek vaker, dat u er ook wel van genoot. Maar net als op de ‘sóndese bóks’, komt op zo’n rubriek op den duur sleet. Dan wordt het tijd voor iets nieuws. Al die verhalen uit de rubriek verdwijnen echter niet – net als die versleete bóks – in ‘de zak van Max’, maar blijven netjes opgeborgen in ons digitale archief.
En de zondag, die blijven we in ere houden. Na ‘Nao de Hòmmis’ gaan we u vanaf komende zondag ‘Sóndese koost’ voorschotelen. In ‘Sóndese koost’ verzamelen we onze verhalen niet meer in ’t café, maar al wandelend en fietsend door ons dèùrep en de prachtige natuur er om heen. Of we staan zomaar wat met iemand te zannike  bij de kéérk’ of bij de beugelbaan.. En ongetwijfeld belanden we ook nog wel eens in ’t café. Was het in ‘Nao de Hòmmis een zeldzaamheid, dat er een vrouw aan het woord kwam, in ‘Sóndese koost’ gaat ’t roer drastisch om. U gaat merken dat de Méélse vraolie  mee gaan bepalen, welke ‘koost er sóndes op de weblog- tòffel kumt.’
We  hebben heel veel zin in dit nieuwe avontuur en hopen van ‘Sóndese koost’ net zo’n succes te maken als van ’Nao de Hòmmis’.

De redactie

 

           

 

loader