Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 17 februari

 Sjef: Hebben jullie kapelaan Roger ook in ’t Vastelaovescafé bij P&M gezien? Hij wist écht veel te vertellen over het ontstaan van de Vastelaovend en de gegroeide gebruiken. Van Vastelaovesmis, over optocht tot ’t askruisje op Aswoensdag toe. Al stelt dat laatste natuurlijk donders weinig meer voor.
Thei: Had ie die mèn van P&M maar gelijk moeten uitnodigen voor de Vastelaovesmis in Méél.
Ger: Maar Méél is natuurlijk niet de enige plaats waar ze een Vastelaovesmis kennen in de gemeente Peel en Maas.
Thei: Maar wel een van de weinige plaatsen denk ik, waar dit gebruik al meer als 50 jaar in ere wordt gehouden. Om over de kwaliteit nog maar eens te zwijgen.
Sjef: Daar hoeven we geen moment over te zwijgen. Die kwaliteit staat voor mij als ‘unne weipaol boven ’t Pieëlwatter’.
Ger: Maar er is in dat Vastelaovescafé al meer Méélse inbreng voorbij gekomen als alleen van keplaon. Ook onze buutte-finalist Koen Verstappenis is al van de partei geweest..
Sjef: Dan moet je er bij Koen wel bij melden dat die van origine unne Nirkantse is.
Thei: En keplaon ‘unne Gebrookse’.
Wim: Maar ik weet toevallig dat die twee dit jaar wel allebei iets met de Méélse Vastelaovesmis van doen hebben. Keploen natuurlijk als priester van deze parochie en Koen dit jaar als ‘tekstschrijver’ van die Mis. Die heeft dat baantje overgenomen van Mat Janssen, die er na vorig jaar mee is gestopt.
Thei: Baantje, zei je Wim? Mat heeft mij wel eens verteld dat hem dat elk jaar aardig wat bloed-zweet en tranen kostte, voordat hij tevreden was. Maar ja, goed werk heeft tijd nodig en dat geldt ook voor de Vastelaovesmis.

===============================================

Lins: Gelukkig is er een groepje jongeren in ons dorp die de zogenaamde Summer Kick -off weer heeft opgepakt.
Wiel: Een kleinzoon van Bertha en mij zit ook bij dat clubje. Ik heb wel begrepen dat ze het wat voorzichtig aanpakken. De bomen groeien nu eenmaal niet tot de hemel en het budget is beperkt.
Cor: Ik denk dat je wijs moet zijn en de concurrentie met die grotere festivals niet moet willen aangaan. Richt je maar op de Méélse jeugd en die uit de directe omgeving. En nou maar rekenen op stralend weer in dat eerste weekend van de zomervakantie,
Lins: Goed weer is niet alleen een zegen voor die Summer Kick-off maar ook voor de Méélse kastelijns met hun terrassen.
Niek: Die zaak van de vroegere Burgemèster, nu Gossimijne hoeft daar niet op te wachten. Die maken een vliegende start. Het is daar gossimijnes druk; elke dag volle bak, hoorde ik zeggen.

===============================================

Wim: Nu afgelopen zondag bij de Kéjsjeut ook de Prins en de Vorst zijn uitgeroepen zijn alle vorstelijke stellen in ons dorp weer bekend en staat iedereen in de startblokken voor het jaarlijkse hoogtepunt: de Carnavalsdagen zelf.
Piet: Ik vind het trouwens wel leuk dat de Véngneuze elk jaar een prins, maar ook een prinses uitroepen. Dat is nog eens ‘gelijke behandeling’ en lekker eigenwijs van die jeugd. Ik mag dat wel.
Jan: En de Kéjsjeut is weer bij unne Basten-telg uitgekomen als Vorst. Of beter gezegd bij eentje van Kaarle. Die van Kaarle gaan op de echte Vorsten-dynastie van ons dorp lijken. In de zestiger jaren eerst Kaarle Tinus, daarna vele jaren Wim van Kaarle Sjeng is het nu de beurt aan…   – moet ik even op mijn spiekbriefje kijken – Jens van Ron, van Co van Kaarle Graat. Nog maar bij de Kéjsjeut, maar dat is natuurlijk een goede leerschool voor het grotere werk.
Wim: Die Kaarle-familie is zo groot die kunnen onderhand wel hun eigen Kaarle-Kwéékmiddag beginnen, al zullen ze het met de beste wil nooit tot de 84 deelnemers die dit jaar in d’n Binger optraden.
Piet: En op de foto’s van de Kieveloeëte-site was te zien dat ’t er weer kei-gezellig was.

===============================================

Aan de tapkast:

Karel: We gaan binnenkort iets moois zien in Méél. De kerkhofploeg is er blijkbaar in geslaagd voor een prikske voor iedereen eenzelfde overall op de kop te tikken. Kunnen ze zich mooi als team presenteren. De overalls hebben wat weg van de kleding die de monteurs in de Formule I dragen. En er wordt gefluisterd dat ze An willen vragen pitspoes van hun ploeg te worden!
Kastelein: Dan denk ik dat An ‘Mis-poes’ gaat zeggen…

Gerrit: Ik trof Henk deze week op ‘de Stoep’. Die zat zich daar midden op de dag een borrel te drinken. Hij vertelde dat hij die middag vrij spel had. Jet was met ’n vriendin naar de stad, naar Roermond. En nu had Henk haar gekloeët en haar pinpas uit haar beurs genomen en dat ding op het nachtkasje gelegd. Hij kon zich dus best een borrel extra permitteren.
Kastelein: En jij gelooft dat. Als daar iemand de ‘boks’ aanheeft, dan is het Jet wel en Henk is unne groeëte ‘bangesjitter’, neem dat maar van mij aan. Toon – zijn broer – zei laatst nog: ‘Als Jet tegen onze Henk zegt dat ie in het hondenmandje moet gaan liggen dan zou hij zich het liefst zo klein willen maken dat ie daar in past.’ En zo iemand wil zijn vrouw kloeëte en haar pinpasje verstoppen. Dan kan ie de eerstkomende jaren de Vastelaovend wel vergeten. En ‘nao de Hòmmis’ zijn verdere leven linea recta naar huis…

 

loader