Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 14 april

Jo: Zo vanmiddag is er weer ’t nodige te doen in ons dorp. Het ‘Voorjaar proeven’, noemen ze dat geloof ik en daar wil ons Truus bij zijn. Ze heeft me al gewaarschuwd dat het vandaag ‘nao de Hòmmis’ niet te lang mag duren…
Bert: Je had dat ook anders aan moeten pakken Jo. Je had met Truus moeten afspreken dat je hier in ’t café wel wacht op haar. Dat kunstje heb je jaren terug ook al eens geflikt.
Ger: Dat doet Jo nooit meer. Dat heeft hem toen zondagen arrest opgeleverd: Toen zondagen rechtstreeks uit de Hòmmis naar huis! En bij herhaling wordt de straf verdubbeld.
Jo: Ik vraag me af waarom jij me daar jaren later, nog steeds aan moet herinneren. Ik vertel hier toch ook niet dat jij van Leentje niet alleen naar Asten mag, omdat daar een oude vriendin van je woont!
Jan: Toe nou jongens, het is zondag. Ons Bertha en ik lopen vanmiddag in ieder geval ook het dorp in. Eerst de autoshow en dan komen we daarna automatisch ook langs de modeshow en daar is ook wel het een en ander te zien..
Ger: Dat zal wel, jij oude gek! Je hebt trouwens alle kans dat die modeshow wordt afgelast. Het is veel te koud om nu in luchtige zomerjurkjes rond te paraderen.
Jo: En volgend weekend – 2e Paasdag – staat de volgende grote attractie op het programma: de tweede kunstmanifestatie.
Bert: Met hopelijk even fraai weer als de eerste keer in 2016: een stralend blauwe hemel! Dit jaar is de diversiteit aan kunstuitingen weer groter als toen. Schilders, beeldhouwers, edelsmeden, fotografen, noem maar op.
Jo: Inderdaad noem maar op. Ik hoorde zelfs dat op diverse plekken ook toneelspelers en muzikanten te zien en te horen zijn.
Ger: En ook de kerk levert een aandeel. De kerkelijke kunstschatten kunnen bewonderd worden, maar ook schilderijen van Jo Fuchs en schitterende foto’s uit de collectie kruiswegstaties van Sjaak Vercoulen.
Bert: Is ook prima dat de kerk meedoet aan deze manifestatie. Ongetwijfeld zijn er ook nog wel bezoekers die nog een duit in het zakje willen doen voor de restauratie van ‘onze kathedraal’. Alle extra bijdrages zijn natuurlijk welkom.

===============================================

Lins: De schutterij ‘van de Stoep’ heeft deze week de paaseieren weer aan de man gebracht om de kas te spekken..
Henk: Nou jij zegt ‘kas spekken’ vraag ik me of het niet een goed idee zou zijn, om naast eieren ook spek te verkopen. Best lekker; daar mogen ze me met Pasen ook best een bordje van voorzetten.
Wiel: Ze waren wel een beetje aan de vroege kant. Ons Lenie had twee doosjes gekocht, maar daar is er intussen al eentje van ‘gesneuveld’’ . En dat tweede zal Pasen ook wel niet halen.
Henk: Kijk als ze nou ook spek hadden verkocht en je de eieren op, maar je had wel een pot bruine bonen in de voorraadkast staan, dan kun je ook heerlijk eten. Bruine bonen met spek en piccalilly, daar mogen ze me ’s nachts nog voor wakker maken.
Lins: En het vormt nog een betere bodem als spek met ei, als je op stap gaat.
Piet: Dat brengt mij op een idee jongens. Wij hebben toch afgesproken dat we in mei, samen met de vrouwen, naar die jubileumavond met ‘Wir sind Spitze’ van ‘de Blauw’ gaan. Ik regel met ons Riet dat er die avond voordat we naar dat feest gaan, bij ons eerst ‘bruine bonen met spek ’gegeten wordt. Riet kan dat klaarmaken als de beste.
Lins: Prima idee Piet. Dat doe ik liever als er een avond voor spek en bonen bijzitten …

===============================================

Wim: Het was deze week weer een paar keer goed raak in ‘Méél’. Op de Roggelsedijk zelfs twee ongelukken binnen enkele minuten. Gelukkig geen gewonden maar er moesten wel twee auto’s worden afgesleept.
Lei: Dan verging het die wielrenner in de Dorpstraat slechter. Die botste op een auto die vanaf een oprit kwam. De man moest voor verder onderzoek in ieder geval mee naar het ziekenhuis.|
Jan: En dan was er dinsdag nog dat brandje bij het voetbalveld waar de brandweer voor moest uitrukken. Gelukkig hadden die de zaak snel onder controle. De oorzaak van de brand is niet bekend.
Wim: Daar weet ik wel wat meer over. Op dinsdag zijn een aantal vrijwilligers van de voetbalclub daar elke week allerlei karwijtjes aan het opknappen. Nou wisten ze bij de kapper te vertellen dat de brand waarschijnlijk ontstaan was door de verhitte discussies die daar dan vaak gevoerd worden. Geen vlam in de pan, maar in de bladeren!
Lei: Dat is nogal een bewering. Al moet ik zeggen: enkele van die jongens kennende, kan ik me er wat bij voorstellen!

 

loader