Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 12 mei

Wim: Ik hoorde deze week dat de Goede Doelenactie in Méél dit jaar door het plafond van de 20.000 euro is geschoten. Geweldig hé?
Theo: Geweldig. Laat ons zeggen mooi. Je moet tellen dat ons dorp ruim 2.000 wooneenheden, zeg maar gezinnen telt. Dat is dan een gemiddelde van een tientje, maar om dan te spreken van geweldig, gaat mij wat ver. Mooi is het zeker en ik geloof ook nooit dat Méél zo’n bedrag op tafel zou brengen als ze met de collectebus rondkomen om al die beschadigde stoepranden in de Dorpstraat te herstellen. Om maar eens een voorbeeld te noemen…
Lins: Over die opbrengst van de Goede Doelen ben ik het eigenlijk wel eens met Theo. Geen reden om ons dan gelijk veren in de … te steken. Van mij mogen de buren op de Ospeldijk dat wel doen. Geweldig hoe ze in zo’n buurtschap al meer als 30 jaar dat Moulin Blues weten te organiseren. En niet zomaar een festival, maar echt eentje met een grote naam in die blueswereld.
Wim: En dan elk jaar zo’n massa vrijwilligers op de been brengen. Alleen al om zo’n massa van een natje en droogje te voorzien. En die bluesjongens zijn volgens mij best dorstige types.
Henk: Maar wel geen types die elkaar na de nodige pinten de koppen inslaan. We hebben hier aan de rand van de Peel van oudsher best wel een grote mond maar dat leidt zelden of nooit tot echte knokpartijen.

===============================================

Jan: Fraaie reportage deze week op P&M televisie over de kerkrenovatie. Mooi stukje PR voor de Kerk en voor ons dorp, zou ik zeggen.
Piet: Het blijft mij verbazen dat Méél geen onderdeel was van het bezoek van bisschop Harry afgelopen weekend. Die belangstelling van de bisschop was ook goed geweest om de betrokkenheid van de mensen bij onze ‘kathedraal’ vast te houden.
Niek: Helemaal met je eens Piet. Want als die steigers eenmaal weg zijn is de klus nog niet geklaard. Er ligt wel een mooie visie hoe we de kerkruimte dan ook voor andere zaken kunnen gebruiken, maar dat vraagt nog heel veel tijd en moeite om dat allemaal waar te maken.
Jan: Zou wel mooi zijn als de bisschop binnenkort eens op een zondagmorgen een bezoekje aan ons dorp bracht. Samen met kapelaan Roger ‘de hommis doen’ en ‘nao de hommis’ hier in het café een uurtje met ons buurten.
Piet: En die tas koffie met een lekker stukske vlaai van ‘Dikke Mik’, wil ik best betalen voor de bisschop en Roger.
Niek: Prima, is dat ook al geregeld. Nou de bisschop nog…

===============================================

Wiel: Dinsdagavond trok MSV op de platte kar door het dorp. Niet met ‘ut uurste’ er bovenop omdat die kampioen waren geworden, maar ’t vijfde!
Jan: Die hadden zeker de zomercarnaval in de kop?
Wiel: Nee, die zijn genomineerd om te mogen spelen tegen een club van oud-profs, die zich FC de Rebellen noemen. En die wedstrijd wordt live uitgezonden door FOX Sport.
Jo: Dat doet dan de tijden weer herleven dat Feijenoord in de zomer steeds hun trainingskamp opsloeg in Méél.
Jan: En er ‘mooders’ waren die in die week hun dochters ’s avonds maar liever binnen hielden. Je wist het maar nooit met ‘de Kromme’ en zijn maten uit dat verre Rotterdam in ons dorp. Ha, ha.

===============================================

Piet: Hebben jullie dat ook gehoord? Koningsdag is ‘ons An’ in de bloemetjes gezet.
Jo: Wie bedoel je met ons An. Niet die van mij.
Piet: We hebben in Méél maar één ‘ons An’ en dat is An van Jo.
Sjef: Heeft die dan een lintje gekregen? Heb ik niks van gelezen.
Piet: Nee, nee, dat lintje heeft ze jaren geleden al eens ontvangen, samen met haar Jo. Ditmaal werd ze letterlijk in de bloemetjes gezet, hoewel bloemetjes… Het was er maar eentje, maar dan wel een hele mooie donkerrode roos en dat in de Meimaand. En nog wel uit handen van oud kernwethouder Raf Janssen, een goede bekende in ons dorp. An en Raf: je mag zeggen twee mensen met ‘hart vur Méél’ al geloof ik dat dat weer ’n slogan is van de Lokalen.
Giel: Maar An wilde wel graag van Raf weten of de roos ook namens’ Méélse Frits was en dat kon Raf volmondig beamen. Ik heb over dat gebeuren trouwens een heel mooi filmpje op internet voorbij zien komen. Het was de zgn. waarderingspluim van de PvdA/Groen Links. En je kunt zeggen wat je wilt, maar die pluim is dik verdiend!
Piet: En tijdens de kerkrenovatie heeft ze er nog een werkje bij gekregen, hoorde ik. Ze zorgt in het hok van de kerkhofploeg dagelijks voor verse koffie voor de leiendekkers. Die lussen met dit weer wel een lekker tas warme koffie!

P.S. De redactie van ‘Nao de Hòmmis’ heeft dat filmpje waar Giel over spreekt op de ‘kop kunnen tikken’. Klik op het ‘blokje’ hieronder en het filmpje verschijnt in beeld

 

 

 

loader