Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 16 juni

Wiel: Ik las dat de oude vertrouwde geldautomaten van de diverse banken hun langste tijd gehad hebben. Binnenkort beginnen ze met het boeltje bij elkaar te gooien en worden het allemaal dezelfde automaten: geel van kleur.
Jo: Dan zijn ze daar in Méél blijkbaar eerder mee begonnen. Ik wilde dinsdagavond wat geld pinnen, deed dat niks meer. Of niks is wel wat veel gezegd. Hij maakte een laatste reutelend geluid en toen was het afgelopen. Verscheen ook geen tekst in beeld dat ie tijdelijk buiten werking was.
Ger: De geest gegeven, om het zo maar te zeggen. En Goeden Vrijdag ligt toch pas een paar weken achter ons. Maar serieus Wiel: voor ons dorp zal er toch weinig veranderen. We hebben hier alleen maar die automaat van de RABO-bank. Ik neem dus aan dat hier alles bij het oude blijft.
Wiel: Nou, hij krijgt vanaf volgend jaar in ieder geval een geel jasje aan. De eurootjes die hij uitspuwt zullen wel dezelfde blijven.
Jo: En waarschijnlijk even snel op als nu !

===============================================

Piet: Ik hoorde van een vogelaar dat de zeldzame grauwe klauwier weer in onze streek is gesignaleerd. Hij liet me een foto zien: mooi lief vogeltje moet ik zeggen.
Thei: Dat is dan heel wat anders als mijn dochter en schoonzoon deze week boven de Peel zagen. Ze wandelen rond de Peel heel vaak met hun hondjes. Komt daar ineens een enorm beest op hun af gevlogen. Gelukkig ook foto’s genomen. Navraag bij Natuur en Milieu leerde hun dat het om de vale gier ging; een van ’s werelds grootste grijpvogels. Is zo’n metertje groot en heeft een ongelooflijke vleugelspanwijdte van 2,50 meter. Er werd hun verteld dat deze giersoort in Europa lange tijd alleen nog in de Pyreneeën voorkwam. Ze zijn er de laatste jaren echter weer in geslaagd hem ook in de Franse en Italiaanse Alpen weer terug te brengen
Jan: Maar die berggebieden zijn toch volstrekt wat anders als dat vlakke natte peelgebied dat wij hebben. Die vogel moet toch aardig uit koers zijn geraakt.
Lins: Je kunt de ‘Hoge Berg’ in ’t Startebos toch moeilijk vergelijken met een Alpen- of Pyreneeënreus.
Thei: Als ie van plan is zich hier te vestigen wordt het oppassen geblazen. De vale gier schijnt makkelijk een jong hondje of een lammetje te kunnen grijpen. Dus maar oppassen de komende weken…

===============================================

Giel: Een goede voorspelling afgeven voor het te verwachten weer, is voor de ‘weermannen’ de laatste tijd steeds moeilijker. Het lijkt er een beetje op of ze er af en toe maar wat naar raden. En dat mag mijn achterneef Thijs Seelen uit Kessel zich ook in de ‘tès’ steken.
Bart: Bij de buienradar maken ze het helemaal spannend. Schijnt buiten de zon en ben ik de tuin aan het sproeien, dan proberen die ons Lies wijs te maken dat er zware buien over ons dorp trekken.
Piet: Dan weet ik wel wat er aan de hand is. Die mèn hebben door hun verrekijkertje die sproeibeurt van jou aangezien voor een regenbui. In het vervolg eerst maar even bellen, dat je gaat beginnen.
Giel: Voor komende week ziet het er volgens die voorspellingen niet slecht uit. Ik hoop in ieder geval dat die voorspelling uitkomt voor die bus Méélse KBO-ers die morgenvroeg naar Bergen vertrekken voor hun jaarlijkse vakantietrip.
Bart: Naar Bergen? Dan kunnen ze ook wel met de E-bike gaan; die hebben ze toch allemaal eentje.
Piet: Niet Bergen in Limburg, maar Bergen aan zee, in Noord-Holland. Als het een dag erg warm is, met z’n allen lekker pootje baden. Maar laat ons in ieder geval hopen dat ze allemaal weer gezond en wel terugkeren in eigen dorp.

===============================================

Niek: Dat IVN van Méél moet toch aardig wat leden hebben. Ik las laatst dat ze dit jaar maar liefst 17 zilveren jubilarissen gehuldigd hebben. Dat is niet niks!
Lei: Volgens mij kom je daar voor een groot deel dezelfde mensen tegen als bij de Heemkundevereniging.
Sjef: Dat zou best wel eens kunnen kloppen, maar daar is verder dan niks mis mee. Ik weet wel dat het IVN haar binnen activiteiten inderdaad houdt in het pand van de Heemkundevereniging aan het Tomveld.
Niek: Ik denk dat we ons hier gelukkig mogen prijzen dat er zoveel dorpsgenoten in meerdere clubs actief zijn. Geef over enkele dagen je ogen maar eens goed de kost bij de fietsvierdaagse. In de organisatie daarvan zitten volgens mij allemaal mensen, die ook op andere plekken in ons dorp actief zijn.

===============================================

Aan de tapkast

Jan: Nou moet ik je toch wat vertellen, Wim. Ik moest vrijdagmorgen in Panningen zijn, voor iets dat ik hier in Méél niet kan krijgen. Loop ik daar in de winkelstraat Giel Janssen en Henk Beckers tegen het lijf. Grote stapel affiches onder de armen. Vraag van mij natuurlijk wat ze van plan zijn. Gaan die twee Panningse ondernemers langs om affiches voor de Fiets4daagse op te hangen. Dat is nog eens lef hebben! Heel wat anders als Méélse eurootjes ‘Pinktsmaandag’ op Helden-Mèrt uitgeven en op de terrassen daar.
Wim: Maar die Giel is ook voor d’n duvel niet bang, laat staan voor die van Panningen en Henk is altijd bereidt op pad te gaan voor de goeie zaak. Méélse men die uit het goeie hout gesneden zijn.

loader