Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 18 augustus

Jo: De verandering van ’t weer, die zich nu toch wel definitief doorzet, gaat een heleboel lastige discussies met zich meebrengen. Discussies die nog heel wat stof zullen doen oplaaien.
Henk: Maar dat stof heb je bij droog weer altijd en zeker op de zandgronden. Vroeger wel ooit meegemaakt dat bij droog weer en harde wind de aspergebedden half wegwaaiden…
Jo: Ik bedoel dat figuurlijk Henk en niet zo letterlijk als jij het oppakt. Al moet ik toegeven dat, dat ook aardige problemen kan geven. Ons An zit elke dag het tuinmeubilair af te vegen. Stof en nog eens stof. De buurvrouw kon het poetsen al niet meer bijhouden. Die heeft de zaak al in de schuur gezet.
Wim: Maar daar noem je me ook het ‘poetswonder van Méél’. Haar broer vertelde me laatst dat de zólen van de schoenen van haar man, nog meer glommen als de bovenkant van zijn schoenen. Nu jij, dan ik.
Jo: Maar ik bedoelde met die lastige discussies iets heel anders. Bijvoorbeeld moet de bestrijding van de droogte in de Peel voorrang hebben op de gewassen van de boeren in de omgeving? Of met andere woorden: moet al het regenwater naar de Peel vloeien en mogen de boeren geen water meer oppompen? Dat zijn lastige vragen die echter wel om antwoorden vragen.
Wim: Maar er komen in die Peel door het weer ook zaken bloot te liggen waar we geen weet van hadden, las ik deze week. Een verleden van eeuwen geleden zoals turfputten komt tevoorschijn en kienhout met een verleden van een paar duizend jaren. Anderzijds verdwijnen allerlei huidige plantensoorten vanwege de droogte.
Piet: Ik snap het niet zo goed. Je hoort die ‘natuurapostelen’ vaak zeggen dat de natuur haar gang moet kunnen gaan; de mens moet daarop niet ingrijpen. Als het klimaat zo verandert dat de huidige natuur – bijvoorbeeld de Peel – door de droogte verandert, moet je de natuur óók haar gang laten gaan, zeg ik dan met mijn boerenverstand. Dat kun je op de korte termijn wel proberen tegen te houden, maar dat hou je op de langere termijn dan toch niet vol. En de boeren kunnen dan voorlopig hun kost blijven verdienen op hun boerderij.
Jo: Dat is jou mening Piet, maar anderen denken daar heel anders over. En die tegenstellingen gaan vroeg of laat tot problemen lijden, dat is zeker.
Piet: Ik krijg er een droge keel van. Ik neem aan dat niemand er problemen mee heeft, als ik nog een rondje geef.
Wim: Ik niet en gelukkig heeft Bertha me nog niet drooggelegd.

===============================================

Jan: Bas van der Zwaan van L1 heeft de laatste weken Méél weer gevonden. Eerst mevrouw Oostdijk van de Kalishoek die interessant kon vertellen over haar ervaringen als mantelzorgster en daarna de bezige bij Ria Ghielen in het speciale zomerprogramma “Rund zum Hause”.
Lins: Die Ria heb ik ook gezien. Die was trouwens niet op haar mondje gevallen. En het blijft ‘so-wie-so’ aardig om in dat programma met enige regelmaat Méélse mensen te zien.
Wiel: Voor mij blijft met stip op nummer 1 staan die Jolanda, de vrouw van John Lenders , die prins was in 2017. Jolanda maakte die Bas duidelijk dat zij en haar vriendinnen bij ’t uitgaan wel van een ‘wipke’ hielden: witte wijn met spa rood. Die Bas was ram verpópzakt. Alsof hij het op het Keulse Carnaval hoorde donderen.
Jan: Hij is daar een jaar later in een uitzending nog eens op teruggekomen. Het is hem blijkbaar nog altijd bij gebleven.

===============================================

Ben: Als de voortekenen niet bedriegen gaat het volgende week met de kermis weer ‘knallen’ in ons dorp. Vanaf vrijdagavond tot dinsdag doorlopende muziek in de feesttent achter Parties; bij de Heere en in ’t Oranje Hotel.
Cor: Heb ik ook gelezen, al zeggen die namen van hedendaagse groepen me weinig. Ik las wel dat de Thunderstrings, bekend uit de jaren ’70 en ’80 zaterdags bij de Heeren optreden. Ik denk dat ik daar toch eens ga kijken.
Lei: Is voor die jongens natuurlijk bekende grond. Ze traden toentertijd regelmatig op in de danszaal van Pauwke Pluym. Ons Annie en ik hebben daar best heel goeie herinneringen aan.
Ben: Maar hebben jullie dan ook gelezen over dat matinee van Ondernemend Meijel op kermisdinsdag bij het Oranje Hotel? Borrelen met de ondernemers, las ik.
Jan: Maar dat gebeurde vroeger ook. Als bijvoorbeeld een kastelein in een ander Mééls café een borrel dronk, moest er door hem gelijk getrakteerd worden.
Lei: Jij bent een mooie Jan. Jij gelooft toch niet dat die ondernemers ons kermisdinsdag gratis op de borrel nodigen. Mocht je er naar toe gaan en ze doen dat toch, dan moet je me wel even bellen. Wil ik ook wel meemaken.

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

Comments are closed.

loader