‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 17 januari

Henk: Wat in de kerk niet lukt, lukt bij de Méélse brandweer wel, las ik in de krant.
Jan: Hebben wij zeker weer iets gemist: ik hou het kerkelijk nieuws anders aardig bij.
Henk: Dat kan ook wel, maar blijkbaar niet dat van de brandweer. Ha,ha.
Cor: Wat is dat brandweernieuws dan?
Henk: Nina, een ‘Mééls dörske’ gaat daar als volwaardig lid de brandweerspuit hanteren. Ze is daarmee de eerste vrouw in het toch al erg lange bestaan van dit korps.
Wim: Nou snap ik wat je bedoelt; in de kerk lukt het nog altijd niet dat de vrouwen ook geestelijke kunnen worden. In dit geval bijvoorbeeld keplaon Nina.
Henk: Precies, het kwartje is gevallen.
Cor: Als ik nou wist dat die Nina wachtdienst zou hebben, zou ik ’s nachts de automatische rookmelder wel eens af willen laten gaan…
Henk: Nina komt uit de kinderopvang. Als die meid het over enkele jaren tot commandant schopt is het afgelopen met ‘nablussen’ in het café. Ze dirigeert de manschappen naar de naschoolse opvang waar een heerlijk glaasje limonade op ze wacht….

Lei: Vorige week ook ‘Nao de Hommis’ gelezen op de weblog van de parochie? Die mèn van die rubriek hebben toch wel erg veel fantasie: Mark Rutte die het oud gemeentehuis koopt. Kom nou!
Jan: Leike, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, ook niet uit Méél, denk daar wel aan.
Piet: Dat wonder zit er volgens mij dit keer niet in. Mij hebben ze verteld dat de Aw Prinseclub de boel gekocht heeft. En die afkorting  MMR staat voor de naam die de zaak krijgt: ‘Mòiste Méélse Roddelcafe’. Er zit meer dan geld genoeg in die club en ouwehoeren kunnen ze ook als de beste. Er zitten er bij met eigen bedrijven: ik denk aan mèn als Wim Pluym, Frits Berben; Jeroen Schriks en Rudy Gommans.
Wim: Of mèn die hun bedrijf voor veel geld van de hand gedaan hebben, zoals  Wiel Janssen, Henk Lansbergen en Fred Bongers.
Jan: En wat te denken van Pieter Verstappen, die kunstenaar die schilderijtjes verkoopt van 20.000 en meer. Als die club werkelijk wil, hangen ze  zomaar  gouden deuren in in dat oude gemeentehuis.
Lei: Volgens mij kunnen ze jullie zo maar erelid maken van dat Roddelcafé. Ik ga zaterdag naar de Bonte Avond en daar vang ik wel het een en ander op over dat MMR.
Jan: Verdorie die Bonte Avond is de 23ste en dat is precies de datum die in dat artikel in het ‘krèntje’ genoemd werd. Het zijn die , mèn’ van de Kieveloeët die ons weer eens voor de gek aan het houden zijn. En dan hebben die van ‘Nao de Hòmmis’ zich laten gebruiken om ons op een dwaalspoor te brengen. Voor straf zouden die Aswoensdag  in Helden moeten gaan biechten. Daar zouden ze als boetedoening wel eens een aardige straf in petto kunnen hebben… Die komen daar met een paar dagen vasten niet weg!

Lins: Ik zag die jongens van de kerkhofploeg afgelopen week voor de tweede keer in korte tijd met gigantische kerstbomen slepen.  Voor de kerst naar binnen met die boel en nu weer naar buiten. Ze lieten wel een spoor van dennennaalden  achter. Daar zal ‘ons An’ blij mee zijn…
Wiel: Dat is toch logisch Lins. Na Driekoningen wordt de kersttijd afgesloten en gaan die drie wijzen weer naar huis.
Jo: Ik wil niks zeggen, maar dat die wijzen naar huis zijn is aan deze tafel wel weer te merken.
Wiel: Jij durft wel hè kameraad. Maar voorlopig zit jij ook nog steeds aan deze tafel.
Bert: Maar nu toch even serieus Wiel. Jij weet veel over het kerkelijk bedrijf in ons dorp. Loopt alles een beetje door, nu Wim de koster al zo lang afwezig is.
Wiel: Zover als ik weet wel. Het carillon heeft wel wat kuren, maar dat had het voor die tijd ook al. Dat is trouwens van de gemeente, dus die moeten daar voor opdraaien. En de klokken luiden volgens mij nog steeds.
Jo: Maar nu toch even serieus. Gaat er geen advertentie komen voor een nieuwe koster of een vrijwilliger die de klokken wil luiden.?
Wiel: Wie solliciteert er nu als klokkenluider? Met negen van de tien loopt het slecht af.

Frits: Vorige week stond het ‘Krèntje’ vol met prinsen, maar geen Méélse Hidde!
Piet: Dan heeft hij deze week toch aardig revanche genomen. Hij stond er maar liefst twee keer in.
Giel: Maar niet alleen hij. De ‘Méélse’groep ‘Blieve Lache’, sleepte geassisteerd door een groepje prachtige danseressen de publieksprijs weg op het liedjesfestival van P&M.
Ger:  Op deze manier kunnen ze bij de ‘Kieveloeët’ blijven lachen. En zeker nu ze bij ‘de Kuus van Kepèl’ een halve Méélse  prins hebben gemaakt. Volgend jaar doet de Kieveloeét Panningen er gewoon even bij. Net zoals keplaon nu de Grashoek en Beringe er bij doet. Dat zit wel snor met dat dorp van ons.

loader