Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 16 februari

Kastelein: Zijn jullie vorige week allemaal veilig thuis gekomen, met code ‘oranje’? Want ik hoorde tussendoor ook iets vertellen, over een ambulance in Meijel op zondag…
Lei: Je loopt wat achter met de zaak, Wim. Stormen van dat ‘kaliber’, krijgen tegenwoordig officieel een naam.
Ger: Nou jongens, als ik te lang hier bij ‘Oranje’ blijf, krijg ik de ‘wind van voren’ van  An.
Giel: En ik, van Bertha.
Lei: Op die manier ja. In volgorde van het alfabet. ‘Ciara’ was de naam, van die van vorige zondag. Voor dit weekend, spreken ze over ‘Dennis’.
Ger: Ook ik lees de krant, en luister naar het nieuws. ‘Francis’ is ook gekozen.
Al is die wervelwind, in de kerk, volgens dezelfde krant uit zichzelf voor nu even een beetje gaan liggen en ietsjes geluwd.
Lei: Toch opvallend, dat voor dit idee wij als Nederland, zeg maar als Oranje, samenwerken met die van Engeland en Ierland. Zeg maar, met Blauw en Groen.
Terwijl Engeland zich toch net teruggetrokken heeft, met hun Brexit…
(op dit moment komt kapelaan binnen, na de Mis, en loopt langs de   stamtafel)
… maar die hebben, aan hun Boris te zien, al alle stormen weten te doorstaan.

===============================================

Ger: Hé, keplaon, wat doe jij hier? Kom je de Heimatkapelle nog een keer informeren, dat de Vastelaovesmis komende Zatterdig om Acht..tien.. Uur Der..tig, om Half zeven begint, en niet om 19 uur ?
Keplaon: Als jullie dat al weten te vertellen, beste Mèn, dat zal iedereen dat onderhand wel ‘onder de muts’ hebben. Het staat overal in de aankondigingen te lezen. En ook in de Vastelaoveskrant die gister is rondgebracht.
Lei: Mij heeft Mat Janssen het 2 weken geleden al op straat verteld. En die was ook zo verstandig, om het 3x op de weblog van de Parochie te laten zetten. Hij vertelde trouwens erbij, dat hun website per dag honderden keren wordt gelezen. Dat had zijn neef Louis Verheijen boven water weten te krijgen.
Giel: Kom je nog overleggen, Roger, met de Heimat over de muziekstukken van de Vastelaovesmis voor zaterdag ?
Keplaon Roger: Nee hoor, ook die zijn zoals gewoonlijk al netjes oppe tijd doorgegeven door Lins Berben en Johan Theeuwen.
Bij Binnenkomst…
Stamtafel, in koor:  ..Om Half Zeven!! ..
Keplaon Roger:  Om half zeven dus, spelen ze bij de indrukwekkende binnenkomst van de Kieveloeët ‘Oet Limburg kump de meziek’.
Giel: Aha, dan heb ik het net toch goed gehoord. Ik zei het jullie al.
Keplaon: Slotstuk is ‘Sierra Madre del sur’. Een mee-zinger.
Lei: Ik vind de ‘Buuttemars’, als de Prinsen komen spreken zo leuk.
Keplaon: Je zult komende zaterdag op je wenken bediend worden, Lei. Ook dit jaar zullen de Prinsen voor hun samenspraak weer opkomen onder het spelen van de ‘Buuttemars’. Dat was zo toen Mat de Vastelaovesmis schreef en dat is ook het geval nu Koen Verstappen die klus voor zijn rekening neemt. Koen heeft dit jaar gekozen voor het thema ‘Humor en geluk’. In die teksten kwam ik ook nog kleine bijdragen van Mat tegen.
Ger: Kapelaan, lust je een tas koffie, met een stukje vlaai erbij?
Kapelaan: Ik kom eigenlijk voor jullie, ja. Dus koffie is fijn. Maar ik ga zo een kop zondagse soep bij Piet Schers eten en bij zijn zoon David thuis. Gemaakt van Hereford Rundvlees. Piet herstelt van zijn heupoperatie. Maar deze week is hij toch alweer een aantal keren rond de kerk en het kerkhof gelopen.
Lei: Je zei, dat je voor ons kwam?
Keplaon: Ja, over nummer 1 hebben we het al gehad. Maar dan heb ik nog een nummer 1, en een nummer 2.
Giel: 1, 1 , 2 ?

===============================================

Keplaon: Ja. Vorige zondag is er een ambulance gekomen naar Meijel. 1-1-2 was gebeld. Mat Janssen heeft een (licht) herseninfarct gehad. In een Brabants ziekenhuis hebben ze hem bijgestaan. Maar schrijven en typen levert nog problemen op. Op een stoplicht uitgedrukt, is het zeg maar voor Mat op dit moment: ‘oranje’. Even stop, rustig stilstaan. Zijn energie kan die het beste voor herstel gebruiken.
Lei: Zou mooi zijn, als Mat wel bij de Vastelaovesmis zou kunnen luisteren. Twee weken geleden op straat, bleek me wel hoe belangrijk hij die vindt, en hoe dankbaar hij is dat het in ons Dèùrep, Méél, op die manier kan.
Giel: Dat staat voorop. Zeg maar, op 1. Maar, met alle respect, wat is dan nummer 2 waarvoor je bij ons komt, Roger?
Roger: Na de Carnaval, die ook hier in het Oranjehotel duchtig, met code Rood-Geel- en Grùùn wordt gevierd, voor de carnavals-stappers, samen met Prins Pascal, wordt het hier verbouwd. En heb ik gehoord dat jullie stamtafel een paar weekjes niet op de vaste plek staan.
Ger: Volgende week, voordat de Optocht uittrekt, kunnen we nog even terecht.
Lei: Maar de zondagen erna, zeg maar in de Vasten-tijd, is onze vaste tafel inderdaad even niet beschikbaar.

Kapelaan: Dat is, wat ik de vaste bezoekers, van Nao de Hòmmis wil zeggen:
de stamtafel komt voorlopig, minstens tot Halfvasten -als de renovatie van de Kerk op zaterdag 21 maart feestelijk wordt geopend (daarover op de weblog in de andere rubrieken, gewoon de info) niet op zondag bij elkaar.

De volgende Carnavalszondag, 23 februari, rond 12 uur nog wel een gesprekje
en 1 potje bier, hier, over de Carnavalsmis en over de Sleuteloverdracht.

 

loader