Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 15 maart

Toos en Henk lopen samen hand-in-hand langs het café dat wordt verbouwd, met de containers op de parkeerplaats. En besluiten, om even aan te gaan…
Jan zit in z’n eentje aan een tafel bij de ingang, met een koppel ‘kopstoten’ voor zich; hij heeft duidelijk, toch wat kopzorgen.
Henk: Hé, jongen!!  ..
Jan: Lust je ook, een ‘Jonge’ ? Wim, zet onze Henk eens subiet een Jenever klaar.
Henk (spontaan vergeten, dat Toos achter hem staat): Ja, ’n mooie jonge,  Jennifer..
Toos stuift, als een Rode Stier, van Positie 2 rechtstreeks naar het toilet. Sneller dan Max had kunnen doen. En met een gezicht van hier, tot Australië. Ze stoot daarbij in dezelfde beweging het voorste glaasje brandewijn neer, maar – natuurlijk veel erger- een hele Boom in het glas op de kop, gaat om.
Jan (onverstoord, als vrijgezel): Ik zie door het raam Piet Schers daar aan de overkant bij de kerk lopen. Dat gaat alweer kwiek, zonder kruk. Maar, er was toch geen Hòmmis? Ik zal hem eens WhatsAppen…
< Jan >  … Piet, als je dit ziet. Bruin, is de koffie …

< Piet > … een kopje zondagse horecakoffie.. Mm .. ik kom, d’r  An …
Toos (terug ): Een ladder, in de kous..
Jan: .. ladders zat, hier in de bouwcontainers ..
Toos: Henk, ik ga naar huis. Ik verwacht toch dat de kleinkinderen morgen komen, als die Mark Rutte – nog zo’n vrijgezel – straks laat in de zondagmiddag pas besluit, dat de school beter dicht kan blijven.
Henk: Ik blijf heel efkes bij de mannen. Ladderzat gaat ’t nie worden. Da’s al jaren terug, dat de Dorst ongerakkes was, Dörske…
Piet (schuift aan):  een aparte situatie, Mèn. Jullie zitten hier, Nao de Hòmmis… Maar, er was geen Hòmmis. En ook de hele maand Maart nie..
Henk: Of zoiets ooit al eens is voorgekomen? Ik zal het uitzoeken met mijn makkers van de Medelo. Zelfs na de oorlog waren er Missen in zalen, en bij de Zwaan.
Jan: Dus ook de Dansende Kathedraal volgende zaterdag met de Opening van de kerk, precies 1maand na de Vastelaovesmis gaat voorlopig niet door. Dat had ik wel willen zien. Al vroeg ik me als vrijgezel ook af: werd dat dansen van onze kerk – Zij is, een ‘Statige Dame’ – dan Volksdansen zoals bij de KBO? Of zoals, bij Let’s Do It? Kijk, zoiets vertellen Frits Berben en Peter Daniëls er vooraf dan mooi niet bij, in hun persberichten.
Piet: Op de website Meijel24 is alles verder toch maar gelukkig goed te volgen. En samen met onze eigen weblog, helpen die elkaar dat we samen op de hoogte zijn. Het Hoog van de Toren blazen, zal voor iedereen even wat aangepast zijn.
Henk: Er gaat voorlopig heel wat de komende weken niet door in Meijel, waarop ik me verheugd had en benieuwd naar was. ‘Ik ben Alexander..’
Jan: .. had moeten klinken in Meijel! een paar maand terug, bij het bezoek aan Peel en Maas van de Koning.  Dáár, blijf ik bij !! ..
Piet: Nu ben je al blij, als het in April zou klinken in Maastricht. Dat betekent dan, dat het weer normaal gaat.
Jan: Ja, want ik mìs mijn voetballen en wielrennen. Duchtig. Ik mis, jullie. En nu missen we zelfs, de H. Mis.
Piet: Ja, raar. Een paar jaar geleden toen pastoor Schoenmakers niet kon, deed Huub Grommen er ieder weekend alles aan om een priester te vinden. Nu is er de hele maand geen Mis. Keplaon doet normaal in 1 weekend, al 4 Missen. Ook in St. Jozef. Waar ik de hele tijd maar moet denken, aan de mensen daar. Wat het voor hun betekent. En ook voor hun, om te begrijpen wat er aan de hand is.
Henk: Wel hoorde ik op de radio gisteravond laat, van ‘horeca’ toerisme. Dat Belgen hierheen kwamen net over de grens. Zij zochten in Nederland hun café geluk.
Jan: Daar zal vanmiddag ook wel een wettelijke regeling voor zijn ‘gearrangeerd’. Het Peelpunt en VVV kantoor in Méél zijn trouwens bij ons ook gesloten. En in België wisten zij toch ook al, dat vrijdagavond Loterij voor het OLS, voor de Optocht van Nederlands en Belgisch Limburgers korpsen, was Afgelast en uitgesteld tot een later tijdstip.
Henk: Dat heeft Hubert Vos, tevens als burgemeester van Asten, verstandig en tijdig gedaan. Daar is iedereen het toch, over Eéns.
Piet: Mijne koffie is leeg. Bedankt. Ik ga, naar Husj..
Jan: Ja, dat zullen we maar doen.
Henk: Ik ga kijken, of ik Toos nog kan helpen. En we kijken wel weer, voor volgende Zondag.

 

loader