Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 19 april

Vrijgezel Jan belt mobiel vanuit het Dorp, naar het buitengebied. Dat is passend, na Pasen vorige zondag. Met een daarbij gedane Belofte, getypt in de digitale Wensboom van de weblog. En hij heeft daar ook nog eens gelezen, dat het vandaag ‘Barmhartigheidszondag’ is.
Henk (neemt de telefoon aan): Hé !!  Jan’tje Raas.. hier is Henk’ie Lubberding.. vanuit de ‘Tête de la Course’ …
Jan: Wat, heb jij je nou aangemeld bij de Vélo?! Omdat het café dicht is op zondag? Want die hebben de ‘retro’ kleding van Raleigh.
Henk: Nee. Ik zit thuis oppe Home-trainer en doe op dit moment mee aan de ‘Virtuele Amstel Gold Race’. Of, in de termen van jouw naamgenoot Jan: aan de Amstel Gold RAAS. Want die Zeeuw won in de vorige eeuw, eind jaren ’70 en begin jaren ’80, maar liefst 5x.
Jan: De mooiste overwinning was toch wel van Gerrie Knetemann. Na een zeer zware val in een Belgische koers en revalidatie, toch nog kunnen winnen. De ‘Kneet’. De tranen komen me terug, terwijl ik het je nu vertel.
Henk: Eigenlijk doe ik mee, omdat ik hoorde dat Sabrina Stultiëns uit Meijel vandaag ook meedoet. Nog zo’n Doorzetster.
Jan: Misschien fiets je vandaag wel harder, dan Joop Zoetemelk. Dan ben jij, de virtuele Tour-winnaar!
Henk: Gelukkig, gaat de Tour dit jaar toch door. Alleen, een klein probleempje…
Jan: Wat bedoel je?
Henk: De datum is verschoven: naar eind augustus, en begin september.
Jan: Ja, en?
Henk: De Tour, tijdens Meijel Kermis! Tegelijk!!
Jan: Nou, als L1 dan terugkomt met die tent en hun Live talkshow vanaf het Raadhuisplein, dat worden dat Superbeelden. Voor de deur, van ons eigen Meijelse VVV-Kantoor. Al wie dan komt kijken, bij Alwie, krijgt vast en zeker een Vlaggetje en Petje, met ‘Peelgeluk’ erop.
Henk: Ik zie het zo voor me: Peter Daniëls die “toevallig” ook hier, weer opduikt met een vol dienblad vanuit het vernieuwde Oranjehotel in september. Da’s de kunst, van het oogsten.
Jan: Ja, Prime Time. Met de Heimatkapelle op de achtergrond. Want dat is net als voor de wielrenploegen zelf belangrijk: in Beeld komen.
Henk: Wacht even Jan. Ik sprint even, achter Math’je aan… We zitten op de Keutenberg. En Meijelnaren weten, dat het in de kuiten, pijn kan doen…
Jan: Mathje, van der Poel? V.D.P. ?? De fé-nó-mé-ná-le winnaar, van vorig jaar?
Henk: Nee, onze eigen Mathje met de illustere achternaam: Janssen. Ook een ‘grinta’ , zoals de Italiaan dat, in het cyclisme zegt. Een standvastige. En als je tegen Math Janssen zegt: ‘Kwaremont’ , weet die je zo te zeggen dat het gaat om: 6,6%. Het percentage van de berg; en tegelijkertijd van het speciaalbier, met dezelfde naam.

 

 

 

 

 


Jan: Zeg, wat ik me nou opeens afvraag: Of dit niet ook iets is, voor de Fiets4daagse? Zo’n virtuele Editie.
Henk: Ik zal eens overleggen, met Louis Verheijen. Die is helemaal thuis, in de virtuele wereld.
Jan: En Jac Neessen zal zeker en vast – zoals de Belgische wielercommentators zo mooi zeggen –  die hele route vooraf met zijn fiets al afleggen. Zelfs, virtueel. En zonder, electrisch motortje. Puur, op mankracht. Die is gewend, om tot in Zuid-Limburg te fietsen.
Henk: Nou, volgens Piet Schers is keplaon ook een goeie navigator op al die kleine weggetjes in het Heuvelland. Die is daar van kindsaf aan opgegroeid. Dat merkten Piet en zijn zoon David bij een bezoekje aan Wittem. En ook bij een Uitstapje van het Dameskoor jaren geleden, nam kapelaan plaats op de stoel naast de chauffeur en loodste hen en de bus van Roedje Ghielen door de toeristische route, met uitleg door de microfoon: Kalleberg – Camerig – Pas van Wolfshaag – Huls – Vrakelberg. En ook, een Lange Raarberg.
Jan: Wie we zeer zeker moeten inschakelen bij een virtuele versie van de Fiets4daagse, is Pieter Grommen, de zoon van Huub. Hij werkt niet alleen technisch mee aan de parochieweblog, als kompaan van Louis Verheijen die secretaris is bij die club. Maar hij is ook nog eens een fervent wielrenner, ook virtueel. Via ‘Tacx’ , ‘Zwift’ of ‘Wahoo’. Dat zijn dan, de kenners-termen.
Henk: Ik zit intussen, ook aan mijn ‘taks’.  Ik stap even af, en doe net of ik op een terrasje aan de Cauberg zit. Ik zal Toos even erbij roepen, want die is in de tuin deze hele tijd al bezig, met de Nationale Bij-tel dag.
Jan: Wat telt ze erbij?
Henk: Nee, ze telt echt de aanwezige bijen. Dat is een nationale actie, dit weekend.
Jan: Oké. Dan laat ik ons zondags gesprekje hierbij. En dan zal ik mijn smartphone nu gaan gebruiken, op mee te kijken, met de virtuele Gold Race. Ik ben toch wel nieuwsgierig geworden.

 

 

 

 

 

 

loader