Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 26 juli

Vrijgezel Jan, is afgelopen maandag toch maar vertrokken voor een 10-daagse vliegvakantiereis.
Cor, en Don, van de tv hebben hem toch nog, op de laatste minuut, weten te overtuigen. Om naar de Costa Brava te komen. Jan heeft braaf al hun garanties vertrouwd, om er even tussenuit te zijn.
Zondagavond is hij bij Henk en Toos zijn huisdeursleutels komen brengen, om de planten water te geven en de post te verzamelen. Henk zit nu met zijn buurman Frits bij de palmboom en de tent, op het drukke terras in het eigen Meijel.

Henk: Wat bij ons aan het begin van de week gebeurd is…
Frits: Vertel…
Henk: Je weet toch, dat Toos tuinkabouters spaart…
Frits: Ja, en die worden elke zaterdagmiddag op de ouderwetse manier duchtig met water allemaal gesopt. Zoals vroeger in de zinken wasteil thuis. In een vaste volgorde.
Henk: Eentje daarvan, is echt haar favoriet. Die heeft de beste uitkijkplaats, en wordt als eerste met het schone teiltje verzorgd. Kijk, hier op mijn mobiele smartphone heb ik de foto. Zoals hij bij ons normaal in de tuin staat. Toen Jan zondagavond de sleutels kwam brengen, weet ik pertinent zeker dat hij nog op zijn vaste post bij het tuinpad stond.

 

 

 

 

 

Frits: Stond, zeg je? Je wil me toch niet zeggen, dat ze tegenwoordig zelfs tuinkabouters stelen uit de voortuinen? Dan krijgt de krant van gister toch nog gelijk, dat Limburg wordt genoemd het “Palermo aan de Maas”.
Henk: De lievelingskabouter van Toos, staat daar in ieder geval niet meer, op dit moment.
Maar weet je wat het gekke is?
Frits: Eens kijken: kreeg je een brief, via phishing op internet, dat jullie losgeld moesten betalen.
Henk: Nee. Maar de tuinkabouter stuurde -in het midden van de week- aan Toos, via de smartphone van Jan, enkele vakantie foto’s :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader