Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van 20 december 2020

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

“Anderhalvemetersamenleving”. Dus toch, gekozen als Woord van het Jaar 2020. Jan was afgelopen dinsdagmorgen – om 5.00 uur ‘s morgens – toen het bekend door ‘Van Dale’ werd gemaakt, achter zijn computer gaan zitten. Nu begrijpt hij, waarom dat zo vroeg moest: want voor het eerst dit jaar voelde hij bij zichzelf een ‘vandalistisch’ gevoel. Eigenlijk wilde hij, de “straat op gaan”. En dan de volgende dag ook nog, die ‘move’ van de bisschoppen. Die zeiden: op Kerstavond tussen vijf uur (‘s middags dan) én 7 uur ‘s morgens, mogen er geen mensen naar een H. Mis komen, om er bij te zijn. En Jan schoot vOLSt, toen vrijdag ook nog eens daar bovenop, het OLS in Meijel nog een jaar werd verschoven. OLS2020, wordt niet: OLS2021, maar: OLS22.
“Anderhalvemetersamenlevingnaleving” -da’s de oorzaak, van dat alles. Ook dat het OLS 1,5 jaar verschoven wordt vanaf nu.

Dan, zijn kleine gebeurtenissen, Groots.
Geloof het of niet:

Toos, de vrouw van zijn beste vriend en compaan Henk, heeft helemaal uit zichzelf Jan als vrijgezel voor het eerst ooit uitgenodigd, om mee te eten op hun boerderij in het buitengebied. Voor het eerst ooit. En ook nog, op Eerste Kerstdag. Een ‘Hoge zondag’. Dat betekent: ‘Hemelse Modder’ -als toetje. Rollade. En, daar zorgt Henk wel voor, een passend drankje bij elke gang voor deze heeren. En op de gang, in het handschoenenkastje, een beste Schnaps. Dat had Jan, van Henk zelf, gesnapt.

hieronder nog wat App-verkeer:

Henk: .. dus begrepen? Het houten kastje. Onder, de kapstok.
Jan: .. Geschnapst.. Een goede Hooghoudt, hoort er op een Hoge zondag evenveel bij, als laten we zeggen:
Huub Stevens, bij Schalke 04 ..
Henk: Heb je, problemen met: “Sisi” tijdens de Kerst? ..
Jan: Alleen, als sisi een limonadedrankje is… Kaiserin und Mutter, keken we met ons Mam altijd al. Dan is het eigenlijk pas, echt Kerstmis…
Henk: Ook toen was het al lastig, om Koning te zijn…
Jan: Dit jaar gaat die van ons, naar Eindhoven. Misschien dat ie dan even doorsteekt naar Meijel.
Henk: Maximale kans, als Wim Daniëls misschien een goed woordje doet, over ons Dorp.
Jan: Laten we zeggen: de kans dat zijne Hoogheid, komend jaar al komt, is even groot als dat Max Verstappen, Wereldkampioen in 2021 wordt. Daar, verwed ik nu al, een Hooghoudt om.
Henk: Hopelijk hoeven we niet te wachten daarop, volgens het getal van zijn racenummer: ’33.
Jan: 3 documentaires over hem, achterelkaar, heb ik de vrijdagavond op tv bekeken. Machtig interessant.
Henk: Waar je niks over kan verwedden, is de uitslag van de Verkiezingen in maart. De zetels van de partijen, gaan even snel op een neer, als het aantal partijen dat meedoet zelf. Er komen er steeds meer bij.
Jan: JA,21 tel ik er.
Henk: Over de Haagse politiek gesproken.. Ik stuur je even al per app, onze menukaart voor vrijdag, Eerste Kerstdag door …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader