Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 24 januari

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

Jan: ’T is toch wat. Niet kunnen reizen naar het buitenland. En elke avond, voor 21 uur, binnen zijn en blijven. Wat, zouden we daar nou op kunnen verzinnen??
Henk: Blijf dichtbij, op vakantie. Overdag, op de fiets. Bij thuiskomst kan je, zonder blikken of blozen en naar waarheid vertellen, in welke exotische oorden je allemaal bent geweest: America (Rowwen Hèze-town, met café Boems Jeu) , Californië (bij Grubbenvorst)… en Siberië (bij Maasbree). In één dag te toeren; dat doen Japanse of Chinese toeristen je niet na!!
Jan: En het plaatsje Zeeland ligt ook, vlakbij het Brabantse Uden. Het is een bedevaartsoord van de heilige Cornelius. Bezoek je het laatstgebouwde deel, dan was je zelfs in: Nieuw-Zeeland.
Henk: Speciaal voor tel- en getal fans, kun je in Nederland de ‘Cijfer-route’ volgen: Over Nulde, Eenrum, Tweesluizen, Driebergen, Vierhouten, Vijfhuizen, Zevenhoven, Achtmaal, Negenhuizen en Tienhoven. Er bestaat ook een Honderdmorgen..
Jan: En in ons eigen, brons-groene (én rood- én geel gekleurde) Limburg:
Raar (bij Meerssen): één van de vreemdste namen, die je kan tegenkomen.
Henk: En bij dat nieuwe TV programma op SBS6: Knikkerdorp (een gehucht bij Well/Wellerlooi en Arcen). Waarschijnlijk dat daar de kinderen het voor het zeggen hebben.
Jan: En het gehucht: Waterop (L). Toen de Geul buiten de oevers trad vorig jaar, was het water helemaal niet op, integendeel. Gelukkig maar, want de Zuid-Limburgse brouwerijen in Gulpen en Wijlre liggen er vlak bij. En anders hebben we natuurlijk nog evengoed, het Bier van Hier.
Henk: In Klimmen, bij de leeuw van Valkenburg, kun je trouwens heel goed dalen met de fiets.
Jan: Maar er gaat niks boven: Meijel “by-night” …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

  • Ook mooi in 1 dag: Belgenhoek (Grashoek), Frankrijk (Sevenum), Egypte (Venlo), Oostenrijk Horst ad Maas. Tevens aanbevelingwaardig is Nazareth (Maastricht).

Comments are closed.

loader