Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 21 maart

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

Jan: Het was de week, van de ‘harde’ Statistieken..
Henk: Bedoel je, de Tweede Kamerverkiezingen?? Met die hele lijsten: een Stembiljet van bijna 1,5 meter breed -aan de andere kant, wel veilig dus- en alle Prognoses, Uitslagen, en Resultaten. Met waarschijnlijk 17 partijen met zetels in de Kamer. Evenveel als in het recordjaar 1918.
Jan: Dat ook. En met 1299 kiesgerechtigden, die op woensdag 17 maart kwamen stemmen bij Bureau 21, in de Sint-Nicolaaskerk. Maar het was ook een week voor in de Statistieken, van keplaon Roger zelf.
Henk: Hoezo?
Jan: Ik las in een ‘Open Brief’ op de weblog (duidelijk van de hand van Mat Janssen- maar dat, terzijde) dat die vrijdag 19 maart –nota bene op de Dag van Sint Jozef – 50 jaar geleden geboren is.
En dat werd fijntjes even uitgedrukt, in ‘harde’ cijfers – zeg maar, als Mosterd na de maaltijd:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk: Geef mij eens even gauw een kartonnen viltje. Dan zal ik aan de witte achterkant daarvan, ook snel even een boompje opzetten. Eens kijken, ik weet toevallig dat Roger op 15 september 2011 in Meijel begonnen is. Toen had die Mat Janssen meteen ook al op ‘dag 1’ een Interview, met stevige Méélse vragen. Eens kijken…
Dat is, tot en met 19 maart…
114 maanden
496 weken
3474 dagen
83.378 uren
500.2560 minuten
300.153.600 seconden
Jan: Als we dat getal van die ‘weken’ nou eens pakken. 496. Laten we nou eens zeggen, dat een 400-tal daarvan de Keplaon op woensdag koffie mee is gaan drinken met de kerkhofploeg…
Henk: Ik snap ‘m… Ik zie het, aan je gezicht: dat is 400 stukken vlaai.
Afhankelijk van, in hoeveel stukken een vlaai gesneden wordt, is dat –alleen al met de kerkhofploeg- 400 gedeeld door 8 = 50 vlaaien.
Jan: Wat ik je zei: 50. Dat zijn, stevige Cijfers…

 

 

loader