Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 6 juni

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Henk: Versoepelingen…
Jan: Bedoel je, dat we meer mogen van de Overheid bij de horeca? Buiten, en nu ook weer binnen?
Henk: Ook. Maar vooral, dat Toos soepeler is geworden. Zo hoef ik deze zondag, niet voor de soep thuis te zijn. Maar mag ik ook nog eens van haar met jou vanmiddag, een tweede terrasronde open.
Jan: Dát, is een historische Dag! Die mag wat mij betreft, opgetekend worden door de 40- jarige Heemkundevereniging Medelo. En terwijl onze vakbond FNV opkomt voor de flex-werkers, wordt jouw Toos opeens flexibel.
Henk: Het heeft dan ook te maken, met een Echt Historische gebeurtenis. Toos was zéér verguld met de persoonlijke brief die zij thuis in de brievenbus ontving. Persoonlijk ondertekend door Rudy (haar ‘witte’ Prins) en Mieke van De Heere van Meijel.
Jan: Maar, die heeft toch iedereen gehad?
Henk: Zo zag zij, het anders niet. Ze zei: “Een pluim voor die Rudy. Want hij heeft met zo’n speciale stift, ook nog eens voor de zekerheid de datum en het tijdstip voor mij áángestreept”.
Jan: “Èn de inwoners utj Méél” -stond er, met kalfsletters op. Wat zeker een pluim verdient, én historie oplevert, is dat Méél weer een eigen bier krijgt.
Ik las deze week in de krant trouwens een artikel, over welke bieren in welk deel van Limburg het meest gedronken worden. Het kwam erop neer, dat Midden-Limburg gaat voor het bier van Hier.
Henk: Klopt. Maar jij gaat even gemakkelijk om met een Gouverneur als met een Hertog, Jan. En daarbij, krijgen wij vanmiddag nog eens: bier, van hier. Pauke Pluum. Speciaal bier, uit de Limburgse Peel.
Jan: Ik denk, zonder het geproefd te hebben, dat dit brouwsel ook wel op een zekere manier bij jouw Toos past…
Henk: Hoe ben je daar, zo zeker van?
Jan: Op het etiket en logo, staat met duidelijke letters: “Blond” .. Maar dát, hoef je haar niet over te ‘brieven’…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Henk:
Ik zeg niks. Mijn lippen zijn verzegeld –op dezelfde manier als die brief die we thuis kregen. Over dat vanmiddag een brouwer met paard en wagen én vat door de Dorpsstraat rijdt. Om stipt 15.00 uur vanaf de Schoolstraat waar ooit de laatste werkzame brouwerij is geweest.
Jan: Dus, als ik het goed begrijp, duikt jouw Toos ook op bij de toost om drie uur. Omdat die Rudy flink op de “pauken” geslagen heeft in een Uitnodigingsbrief. Weet je wat, dan trakteer ik jouw nu op een goejje Uitsmijter met toast. Omdat jij je soep hebt mis gelopen in deze tijd nao de Hòmmis.
Henk: Daar mag wat mij betreft op worden getoost!! Nu onder ons, én strakjes met Toos…

 

 

loader