Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 4 juli 

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

Jan: Deze eerste zondag in juli, is eigenlijk vast de ‘OLS’zondag. Helaas, gaat het ook dit jaar nog niet door.

Henk: Het weertype was anders, gisteravond niet ‘florissant’ als de OLS-mis met mgr. De Jong zou zijn geweest in de kerk van Meijel.

Ik zag trouwens, dat de aalmoezenier van het OLS, pastoor Marc Heemels uit Eygelshoven, deze week een live stream vanuit zijn pastorie gemaakt en geplaatst van de onverwacht grote regelval en waterstroom. Zelfs ‘de Limburger’ had dit filmpje van hem overgenomen.

Jan: dat was dus, heel letterlijk, een live ‘stroom’ /streaming.

Henk: Ik zag trouwens net, dat hulpbisschop Everard de Jong deze zondagmorgen op NPO2 een live H. Mis deed op het terrein van Tegelen. Waar nu, dit weekend, de ook uitgestelde Passiespelen worden geopend.

Jan: Zou hij dat, anders, allebei hebben gedaan: zaterdagavond in Meijel, en zondag in Tegelen ?

Henk: Nee. Ik verwacht dat hij de bisschop vervangt. Van wie we vrijdagmiddag in het nieuws hebben gehoord, dat hij helaas getroffen is door een hersentumor.

Jan: Dat wordt nog een hele weg, voor hem om te gaan. Ik zal dadelijk een kaarsje voor hem opsteken bij de Mariagrot. Ik weet, dat bisschop Harrie Smeets altijd veel naar Lourdes ging.

Henk: Toch mooi, dat de kerk gisteravond Grúún-Geel was uitgelicht in de OLS weekend.

Jan: Klopt. Maar intussen is er, tegelijkertijd, daarbij wel ook iets anders opvallends gebeurd bij diezelfde kerk…

Henk: Wat bedoel je?

Jan: Het metalen frame, waarop de meewerkenden aan de Renovatie met een doek waren vermeld, is blijven hangen aan de kerk.

Ik had begrepen, dat daarop dan ook een mooi doek kwam bij het OLS in Meijel.

Henk: Dat heb ik ook gehoord…

Jan: Maar weet je, wat afgelopen donderdag –precies op de sterfdag van pastoor Jan Schoenmakers- is gebeurd?

Henk: Ik denk, dat ik het voor me zie… een blauw doek is opgehangen, met de naam en het logo van Sint Nicolaas…

Jan: Ja!! En kijk maar eens naar ‘live’ foto’s –die ik via WeTransfer bij Floris Hölscher heb opgevraagd. Floris is er altijd bij, als er iets belangrijks gebeurd rond of in de kerk:

Jan: Ik heb van Peter Daniëls begrepen, dat de website en het beklimmen van de kerktoren zelf, wat ook op het doek staat, in augustus “Live” gaat…

 

 

 

 

 

 

loader