Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 19 september

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Jan: Een monumentale lindeboom, in de tuin van de pastorie in Maasniel, dingt als 1 van de 12 genomineerden mee naar de titel: ‘Boom van het Jaar’.
Henk: Ja, dat artikel las ik ook aan het begin van de week, in de Limburger. Die 150 jaar oude zomerlinde, is 25 meter hoog. En heeft een stamomtrek van 4,5 meter. Zeg maar, drie keer de ‘anderhalve meter maatregel’ die voorlopig is afgeschaft. Die is dus nog veel groter, als de mooie Lindeboom op het Meijelse kerkhof. Waar over zes weken, weer de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht. En waar An Hanssen in de herfsttijd weer veel veegwerk aan heeft.
Jan: De eigenaar van de oude pastorie in Maasniel, met de naam Maarten van Essen, maakt élke dag van het jaar, een Foto van diezelfde boom. Die volgens de krant daar geplant is in 1870. Toen de toenmalige pastoor Ramakers, zijn intrek in de pastorie daar nam.
Henk: Heb ik ook gelezen. En die dagelijkse Boomfoto’s worden door die Van Essen gedeeld, via Instagram en Facebook.
Jan: Dan zie je eens hoe dat werkt: 1 plaatje per dag, van een stilstaande boom. En je hebt zomaar duizenden ‘volgers’.
Henk: In de Landelijke ‘Boomfoto-verkiezing’ staat de “Linde uit Maasniel” –waar een paar jaar geleden het OLS was- nu op de 4de plaats.
Jan: Nou, als de formatie van ons Kabinet na de verkiezingen van afgelopen jaar nog zo doorgaat, krijgt die 150 jarige Boom er nog een Jaar-ring bij. Maar kijk, hier op mijn smartphone: voor de Boom kunnen we nog meestemmen… tot 18 oktober

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk: Dit brengt mij, op een ander Idee: in het vervolg, ga ik elke zondagmorgen ook een Foto maken, van een Lindeboom ….

 

 

 

 

 

 

 

loader