Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 26 september

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

Henk: De stoet richting de Herdenking van het Bevrijdingsvuur bij de Belfort-toren op de Vossenberg, gaf vorige zondagmiddag ook een beetje het gevoel en het beeld van een OLS in de Peel..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: En daarbij kwam deze week ook nog het bericht in de Limburger, dat het Venlose ‘Akkermansgilde’ een speciale OLS-puzzel heeft laten maken..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk: Ja, klopt. Heb ik ook gezien en gelezen.
Jan: Ik lees even voor, wat de initiatiefnemer Bert Kok, hun oud-voorzitter, daarover zegt: “Het schutterswezen ligt nu twee jaar stil. We missen, de spanning van het schieten en de gezelligheid eromheen. De puzzel is ontworpen door illustrator Leon Peeters. Die eerder dit jaar ook al enkele Carnavalspuzzels op de markt bracht, om het leed van een jaar zonder Vastelaovend iets te verzachten. Met de puzzel willen de ‘Akkermannen’ hun duizenden gildebroeders en zusters een hart onder de riem steken.
Henk: Het OLS-bestuur reageerde enthousiast op het initiatief. Behalve D’n Um, staan op de puzzel de bielemannen, vendeliers, marktetentsters, schietbomen, de feesttent afgebeeld. En ook het onvermijdelijke glaasje bier.
Jan: Mooi idee, van dat Akkermansgilde. In 2019, vierden ze hun 425-jarig bestaan.
Henk: Dan heb je wel wat, kennis en ervaring ‘in huis’.
Jan: Ja, en ze zeiden het mooi: ‘het OLS-gevoel uitgedrukt, in duizend stukjes’ ..
Henk: Toch zal het organiseren van het OLS – als je het mij vraagt – ook nog wel een heel gepuzzel worden ..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader