‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 22 januari

Lins: de prinsen in Peel en Maas buitelen weer over elkaar heen. Al kan iemand van 19 jaar zoals de prins van de Grashoek, toch wel beter buitelen als prinsen van boven de 50.
Wim: Dan heeft Meijel er dus eentje van de midden categorie. Hoewel… die John is met zijn 41 toch alweer wat ouder als Hidde verleden jaar. Hoe zo’n prins keuze tot stand komt is toch wel een goed bewaard geheim.
Jo: Ik denk dat daar best verstandig mee omgegaan wordt en niet alleen met de leeftijd. Er wordt ook best gekeken naar verenigingen waar iemand actief in is, vriendengroepen en noem maar op.
Ger: En het lijkt me dat een prins ook wel eens ooit een café van binnen gezien moet hebben.
Wim: Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat je – zoals we hier wel eens zeggen – een zuipschuit moet zijn. Juist niet, denk ik.
Lins: Ik denk dat ook best gekeken wordt naar sociaal gedrag van kandidaten. Anders zouden ze zich met een verkeerde uitverkiezing wel eens stevig in de buik kunnen bijten.
Ger: En dat zou dan weer – net als in de politiek – een afscheidingsbeweging teweeg kunnen brengen. En een naam is gauw gevonden: de Buikbijters.
Jo: Zo is het wel weer goed geweest denk ik. Naar mijn idee hebben we in ons dorp geen enkele behoefte aan die flauwe kul van een tweede vereniging.
Ger: Is ook zo Jo. Ik denk dat de Kieveloeët van alle rechtgeaarde ‘Méélse’ de zegen heeft om aan hun volgende 66 jaar te beginnen!

=====================================================
Lei: Dat ze me bij de apotheek het een en ander willen vertellen als ik een nieuw recept kom ophalen, kan ik nog wel een beetje begrijpen. Maar nu begint die meid van de drogist ook al een verhaal af te steken, voordat ik met mijn doosje paracetamol de winkel mag verlaten.
Giel: En wat wil die jongedame dan zoal van onze Leo weten?
Lei: Ja doe jij maar niet zo stom. Alsof ik niet weet wat de bijwerkingen van zo’n pilletje kan zijn. Er zit verdomme een bijsluiter van drie kantjes bij
Cor: Nou Leike dan hoor jij volgens mij niet goed. Ze vraagt eerst of jij weet wat de bijwerkingen zijn en als jij dan niet antwoord gaat ze haar verhaaltje afsteken. Dat is hetzelfde als wanneer jij een nieuw recept bij de apotheek afhaalt. Die mensen zijn verplicht om die uitleg te geven.
Lei: Van al dat gezanik krijg ik nog meer koppijn als ik al heb. Kan ik nog wat meer van die paracetamolletjes slikken.
Giel: Zie je al. Dat meisje bij het Kruidvat moet jou waarschuwen dat je die dingetjes niet onbeperkt mag slikken.
Lei: Maar ik heb haar afgelopen week goed tuk gehad. Ik had op internet een paar heel moeilijke vragen over pijnstillers opgezocht en daar moest ze het antwoord toch mooi op schuldig blijven. Er werden zelfs een paar collega’s bijgehaald , maar die kwamen ook niet verder als uh, uh.
Cor: En toen verliet Leike zeker apetrots de winkel. Volgende keer zeggen die meiden als ze jou zien komen al tegen elkaar “Daar heb je dat vervelende mannetje weer”! Laat ons maar alvast een paar paracetamolletjes nemen…

=====================================================
Piet: Het Mannenkoor pakte zondag stevig uit met haar jubileum mis. Als je het mij vraagt was het heel mooi en bovendien goed verzorgt.
Wiel: Maar natuurlijk wel wat ingehuurd, hè: een soliste, extra muzikale ondersteuning en ook Femmes Vocales was niet te beroerd om mee te werken. Trouwens erg fijn dat men zich op zo/n moment als ‘zusterorganisaties’ weet te vinden
Thei: Klopt allemaal wat jullie vertellen, maar ik blijft erbij dat zo’n Sylvia Berghs en haar mannen de meeste complimenten verdienen.
Wiel: Ik denk dat die vrouw er in slaagt om alle kwaliteiten uit dit koor te halen. Ik luister niet alleen graag, maar kijk ook nog met veel plezier…
Piet: Zo’n opmerking kon natuurlijk weer niet uitblijven. Hoewel, als ik heel eerlijk ben, moet ik je nog wel gelijk geven ook.
Thei: En die slotact daar boven bij het orgel was perfect. Daar mochten ze wat mij betreft, na afloop best een borrel op drinken!
Cor: En dat zullen ze ongetwijfeld gedaan hebben. Ik hoorde trouwens dat het Mannenkoor erg verlegen zit om nieuwe jongere aanwas. Het is nog steeds een mooi geheel, maar bijna alle koppen zijn kaal of grijs.
Piet: Kijk ook maar eens naar het herenkoor in de kerk. Het groepje wordt alsmaar ouder en met het jaar kleiner en het dameskoor leidt aan dezelfde kwaal. En bij beide koren moeten mensen afhaken omdat ze nauwelijks nog met die wenteltrap naar boven kunnen.
Wiel: Willen we in Méél over enkele jaren nog een kerkkoor hebben dat zullen die twee toch echt samengevoegd moeten worden. En in plaats van boven zingen, maar voor op het priesterkoor.
Cor: Maar voordat zoiets kans van slagen heeft, zullen de geesten in beide koren wel rijp voor moeten zijn. Al lijkt het me in ieder geval wel verstandig om er samen eens serieus over te praten.

 

loader