‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 5 februari

Thei: Vertelt de schoonzoon vorige week doodleuk dat kapelaan Roger prins van de Beringse Kuus is geworden. Gekker kun je het toch niet maken.
Wiel: Nou, dat weet ik nog niet zonet. De bisschop heeft een tijdje geleden gezegd dat de priesters in het bisdom aan het bijklussen komen. Misschien hebben ze toen in Beringe hun kans geroken om met een heel bijzondere prins voor de dag te komen. Weet trouwens niet waar Roger de tijd vandaan moet halen, maar nood breekt wet.
Thei: Nee, het zit toch anders. Met enig speurwerk hebben we de boel kunnen ontrafelen. Onze kapelaan is ook kapelaan in Beringe en heeft daar dit jaar ook de Vastelaovesmis geïntroduceerd. Die Vastelaovesmis is daar voorafgaande aan de prinse-uitroeping. Wat is nu het geval? Kapelaan Roger doet daar die bewuste avond de Carnavalsmis en èfkes later springt daar de nieuwe prins op het podium, die toevallig ook Roger heet.. Zodoende.
Wiel: Maar op de Grashoek, waar Roger al langer kapelaan is, hadden ze vorig jaar ook al een prins Roger.
Thei: Volgens die logica zou dan volgend ook in Méél zomaar een prins Roger op het podium kunnen staan. Willen alle Méélse ‘Rogéés’ zich alvast warm gaan lopen!

======================================================
Piet: Zitten we alweer in februari .De kou is weer zo uit de lucht en dan staat de lente weer voor de deur.
Wim: Nou ga je toch erg snel Piet. In februari kan het nog aardig kraken. Het zou niet de eerste keer zijn dat in deze maand nog een Elfstedentocht gereden wordt.
Giel: Maar evenzo kunnen over enkele weken de knoppen van bomen en struiken al gaan uitlopen en de eerste vogels beginnen alweer nestmateriaal te sprokkelen.
Piet: Over vogels gesproken. Ik heb dit jaar voor het eerst – samen met de kleinzoon – meegedaan aan die nationale tuinvogeltelling. We hebben er allebei van genoten.
Giel: En jij kon vroeger nog geen kraai van een mus onderscheiden. Jij had net als Wim alleen oog voor de ‘durskes’.
Piet: Maar Pietje heeft er samen met de kleinzoon, wel eerst een cursus voor gevolgd. We hadden zo’n grote vogelplaat tussen ons in liggen waarop de meest voorkomende tuinvogels in Nederland stonden afgebeeld. En het aardige is dat je nu tussentijds ook veel meer op vogels gaat letten.
Wim: Zo wordt onze Piet op zijn oude dag nog een echte vogelaar.

===================================================
Lei: Op het Platveld blijft het nog steeds onrustig. En nog wel boeren tegen boeren. Maar ja, de ene boer is de andere niet.
Jan: Precies. Een glastuinder heeft heel andere belangen als een varkensboer.
Jo: Er is ook wel een overeenkomst. Beiden moeten het hebben van de massa, van een hoge productie. De ene wil zoveel mogelijk aardbeitjes op de markt brengen en de ander zoveel mogelijk karbonaadjes.
Lins: Het probleem is natuurlijk dat, voordat wij dat karbonaadje op ons bord krijgen dat varken enorm veel ammoniak de lucht heeft ingeblazen. En dat straalt natuurlijk niet gunstig af op die zomerkoninkjes van de buurman. Tja en dan gaan ook boeren elkaars nest ‘bevuilen’.
Jan: Wel verrassend dat de coalitiepartijen het voorstel van het College – waarin die varkensboer zijn bedrijf met 3.000 varkens mag uitbreiden – wegstemt en oppositiepartij CDA juist voor is.
Lei: Maar dan hebben jullie natuurlijk ook wel gelezen dat die varkensboer toevallig John Verhoysen heet, die voor het CDA in Provinciale Staten zit.
Jo: Nou ga jij nog een extra luchtje toevoegen Lei…

====================================================
Niek: De Kieveloeët weet zich bij L1 aardig in de kijker te spelen. Eerst komt die Bas van der Zwaen van dat programma ‘Ongerwaeg’ bij de vrouw van Prins John op bezoek en afgelopen woensdag brengt de hele Kieveloeët een tegenbezoek in de studio’s van L1 bij het programma ‘Vastelaovesgasten.
Wiel: Dat is nog eens wat anders als een stukske in ’t Krèntje of een paar minuten bij P&M in de toeter mogen blazen.
Jan: Volgend jaar misschien wel geen ‘Mainz bleibt Mainz’ op de Duitse televisie maar ‘Méél blieft Méél’.
Cor: Dat lijkt me toch wel wat overdreven, al hebben ze mij wel verteld dat het bisdom dit jaar een cameraploeg naar Meijel stuurt om op Carnavalszaterdag opnames te maken van de Méélse Vastelaovesmis…
Wiel: En die film wordt dan natuurlijk gebruikt op bijscholingsdagen voor priesters van het bisdom. En onze Roger als het grote voorbeeld hoe je het volk weer in de kerk krijgt.
Jan: Dan zou Roger – naast kapelaan van Méél, ook nog wel eens kapelaan van de Paus kunnen worden.
Niek: Of nog meer, na alles wat ik hier nu hoor…..

 

loader