‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 21 mei
Jan: Toch wel een aardig gezicht toen afgelopen zondag bij mooi weer al die schutterijen door het dorp trokken.
Ger: Zeker weten, maar ik ben toch bang dat een aantal schutterijen de komende jaren in zwaar weer terecht komen. Ze zijn niet alleen de aansluiting met de jongeren aan het missen maar ook met de groep tussen – pak hem beet – 25 en 55.
Wiel: Klopt Ger. Ik zag krasse knarren lopen van 80 en ouder. Als die bij 30 graden de optocht bij de Oud Limburger moeten lopen vrees ik met grote vreze.
Jan: Ik moet zeggen dat de koninginnen meer mijn aandacht trokken als die tachtigers waar jullie het over hebben. Eerlijk, er waren erbij die voor mijn gevoel niet onderdeden voor die Maxima van Willem Alexander.
Ger: Dan heb je ongetwijfeld toch ook gezien dat aardig wat van die mooie vrouwen aan de arm liepen van een koning die hun vader kon zijn. Sterker, er waren volgens mij koningen bij die de kleindochter mee naar Meijel hadden gebracht.
Jan: Ik zou het niet weten. Wat ik wel weet dat is dat ik veel ‘sjons’ gezien heb in ‘unne sjonne optocht’.

=====================================================
Lins: Wat hebben ze het oude gemeentehuis toch prachtig opgeknapt. Een aanwinst voor ons dorp. Met het Oranje Hotel, Oppe Koffie en nu d’n Burgemèster hebben we er een heus horecaplein bij gekregen.
Wim: Inderdaad Lins. Daar lijkt het me op een mooie zomeravond goed toeven. En heb je al gezien hoe het gebouw ’s avonds is uitgelicht? Dubbel jammer dat de kerkverlichting het nog steeds niet doet.
Thei: Hopelijk heeft onze burgemeester Wilma dat bij de officiële opening ook gezien. Nu maar hopen dat er snel schot in komt.
Lins: Dan zal ze ook gezien hebben dat het torenuurwerk voor de zoveelste keer weer is uitgevallen. Hij lijkt wel of d’n duvel ermee speelt.
Thei: Daar zeg je zowat. In Brabant schijnt een pastoor rond te lopen die boze geesten uitdrijft. Als kapelaan Roger die man nou eens op een zondagmiddag een half uurtje inhuurt om dat crapules voor goed te verdrijven, dan wil ik Roger en zijn Brabantse collega op een van die mooie terrassen rond de kerk trakteren op koffie met een lekker stuk ‘Méélse vlaai’.
Wim: Volgens mij doet keplaon voor een lekker stuk vlaai veel. Maar dan moeten eerst die mèn van ‘Nao de Hòmmis’ dit verhaaltje oppikken. En ik weet dat dat Roger er elke zondagmiddag eens goed voor gaat zitten om die rubriek lezen.
Lins: Als het kan natuurlijk onder het genot van een ‘goej tas koffie mih vlaai’!

=====================================================
Jo: Toch wel balen dat een paar gasten op ‘de Stille Wille’ er zo makkelijk in slagen om ons na 53 jaar onze Méélse motorcross af te nemen.
Lei: Maar ik heb begrepen dat het met die vergunningen door de oude gemeente Meijel ook niet goed geregeld was. Die hadden de zaak in hun tijd moeten legaliseren. Dan was er niks aan de hand geweest heb ik mij laten vertellen.
Niek: Kom op Thei. Toen die bewoners van de Stille Wille daar zijn komen wonen werd daar al jaren gecrost. En juist die bewoners hebben daar jarenlang illegaal permanent gewoond. Die zouden er wijs aan doen, hun mondje dicht te houden.
Jo: Ik denk dat die mèn die dit in gang hebben gezet helemaal niet aanvoelen, hoe zo’n motorcross helemaal vergroeid is met ons dorp. Dat hoort om zo te zeggen bij ons Peelgeluk.
Niek: Mij dunkt dat het toch mogelijk zou moeten zijn om – ook al ligt er een andere bestemming op dat terrein – er voor een paar dagen per jaar, een ontheffing verleend wordt. Dat gebeurt toch bij een heleboel activiteiten. Waar een wil is, is een weg, zegt ons An altijd.
Lei: Je zult bedoelen: Wilma zorg voor een uitweg! Gegarandeerd dat burgemeester Kirkels in zijn tijd met Bertus van Dessel en Sjaak Leenders bij een borrel hier in het café het zaakje al lang geregeld zou hebben. En mij lijkt dat Wilma en onze kernwethouder Raf dat toch ook moet lukken.
Jo: Dan lijkt die ‘duiventil’ bij de ‘Burgemèster’ me de ideale locatie…

 

1

One thought on “‘Nao de Hòmmis’

  • Goh wat leuk om dit te lezen…Ik heb der al wel vaker gelezen maar gun me niet snel de tijd om dit te doen…Echt heel leuk…Nu ik op het info punt van ons Mééls PEELGELUK zit,heb ik wel die rijd en rust…
    Groetjes Irm Van Joppe.
    (Irma Snijders)

Comments are closed.

loader