‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 28 mei

Deze week maar een korte Hòmmis. We waren het vorige weekend namelijk niet alleen te vinden in ’t café, maar struinden ook wat rond bij ‘Peel zonder Grenzen’. En door hoor je ook wel dingetjes die mooi passen bij hetgeen we ’s zondags ‘nao de Hòmmis’ in het café zoal horen. Dus ditmaal eerst de eenmalige rubriek:

Vanaf het feestplein
Je moet er een paar maal voor naar buiten, maar dan heb je ook wat! Neem nou de playbackshow op de openingsavond. Lekker veel volk op het plein en een prima sfeer. Mooie titel trouwens voor een avond als deze: ‘De Foute Avond’. En de organisatoren gaven bij voorbaat al aan dat ook aan dat ‘foute geen grenzen’ gesteld werden. Dat leverde bij het playbacken écht hilarische momenten op en natuurlijk een winnaar! De groep Summer Kick Off die in de zomer op het terrein aan de Trambaan al een aantal jaren een beach party met zelfs internationale DJ’s organiseren, was nu zelf achter de microfoons gekropen en bracht een persiflage op de Typemachine Song Sound. Prachtig toen ik achter me iemand hoorde zeggen: Dat is een mooie act voor bij de KBO; die mensen weten tenminste nog wat een typemachine is. Zelfs na afloop van deze ‘Foute Avond’ gingen er nog dingen fout. Zo had een vriendin zich die avond verdienstelijk menen te maken met mooie foto’s te maken van de diverse optredens. Bij thuiskomst ontdekte ze dat haar toestel de hele avond op video had gestaan. Ze hield aan de avond van alles over (o.a. ‘koppijn’ , maar géén foto’s …!)
Op de zaterdag waren er op diverse ‘pleintjes’ in totaal zo’n dertig teams actief. De ene hindernisbaan was nog niet bedwongen of er volgde weer een stormbaan. Het leek soms wel ‘Oorlog in de Peel’! En tussen de bedrijven door moesten dan ook nog allerlei moeilijke vragen beantwoord worden en dito opdrachten worden uitgevoerd. Ja, zo krijg je zelfs ‘Hitsige Herten’, op de knieën, of niet jongens?
Verrassend was dat bij het touwtrekken een stelletje jonge meiden wist te winnen van een groep mannen die zeker driemaal zoveel gewicht in het strijdperk brachten. Die meiden zullen ongetwijfeld andere wapens gehanteerd hebben als de ‘botte kracht’ van de tegenstanders. ’s Avonds met de band ‘Proost’ werd het één groot feest. We stonden met een groepje een pilsje te drinken toen die vriendin van die mislukte foto’s van vrijdagavond vroeg of iemand even een pen voor haar had. Ze moest iets opschrijven dat ze anders mogelijk zou vergeten. Nee dus, niemand met een pennetje. Ziet ze een paar meter verder een man staan in een timmermansbroek. “Zeker weten dat die iets te schrijven voor me heeft”. Komt ze gierend van het lachen terug met een timmermanspotlood van zeker 3 cm doorsnee en 30 cm lang. Niet te geloven!
Nog een eindconclusie: Dat onderzoek van laatst, dat uitwees dat de gelukkigste mensen van Nederland in Ede wonen, kan na dit feestweekend ook gelijk bij het oud vuil Er gaat niets meer boven het Peelgeluk voor Jou en MeIJel !

================================================

Korte Hòmmis
Lei: In Meijel is onderhand alles Peelgeluk. Je ziet het al aan de borden bij binnenkomst van ons dorp. Maar ook verschijnen die borden alsmaar meer in de voortuin als er ergens een kindje geboren is.
Jan: Maar er is natuurlijk evenzeer Peeldroefheid. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de motorcross die ons wordt afgenomen.
Lins: En die Meijelnaar die laatst in Beringe werd aangereden kan echt spreken van Peelongeluk.
Lei: En bij Rasberry Max waar ze afgelopen jaar de oogst zagen mislukken hadden ze wel een bord kunnen plaatsen: Weg Peelgeluk.
Ger: Ik vindt die borden wel leuk, maar het gaat me wat te ver als we voor alle gebeurtenissen borden moeten gaan plaatsen. Geef mij maar het vroegere ‘Krèntje’ dat zo’n beetje de taak van de vroegere dorpsomroeper vervulde.
Jan: Ben ik met je eens Ger. Laatst toen dat bondsschuttersfeest in ons dorp was, kon ik nergens vinden hoe laat de optocht begon.
Lins: En neem de opening van ‘de Burgemèster’. Ik had wel wat gelezen over de officiële opening op vrijdag, maar ik hoorde pas achteraf dat er zaterdags zoiets als een ‘open kijkdag’ was geweest. Jammer.
Jan: We hebben het er al eens eerder over gehad hier bij de borrel. Het ‘Dorpsoverleg’ zou bij uitstek de club moeten zijn om te bekijken hoe ons dorp op dat punt een nieuwe voorziening zou kunnen krijgen. ’Een ‘krèntje’als vroeger zou in ieder geval bijdragen aan het mijn ‘Peelgeluk’!

======================================================
Wiel: Het heeft er nu toch veel van weg dat werkelijk alles uit de kast wordt gehaald in een laatste poging om die moord op Nicky Verstappen alsnog opgelost te krijgen.
Jo: En de krant heeft er alles aan gedaan om de zaken voor ons allemaal nog eens goed op een rijtje te zetten. De halve krant werd er woensdag aan besteed.
Niek: En daarin las ik ook dat justitie zich echt kansen toerekent dat ze met dat grootscheepse DNA onderzoek alsnog een doorbraak kunnen forceren.
Wim: Laat ons dat laatste vooral voor de familie hopen. Het verdriet om Nicky blijft natuurlijk, maar je hoopt vooral dat ze rust in hun hoofd krijgen.
Niek: En na alles wat het in het dorp teweeggebracht heeft, zou het ook voor de Heibloem een zegen kunnen zijn.

 

loader