‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Géén ‘Nao de Hòmmis’op zondag 2 juli
De redactie van deze rubriek zal ook deze zomer weer een paar maal verstek laten gaan. Er moet hoognodig ‘bijgetankt’ worden. Wekelijks verslag doen van al die zinnige – en onzinnige – gesprekken in ’t café, gaan je niet in de koude kleren zitten. Of anders gezegd en meer passend bij het zomerseizoen ‘daar loopt je regelmatig de transpiratie van uit je broekspijpen…’
We blijven noodgedwongen dicht bij huis, dus in noodgevallen keren we terug op onze post. Noodgedwongen dus. We hadden ons er op gespitst om dit jaar op een heel bijzonder plek tot rust te komen. Onze eerste keuze was het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo. Onze inschatting was en is dat onze huidige paus Franciscus daar toch geen gebruik van maakt. Die trekt hooguit een paar dagen met een eenpersoonstentje de Dolomieten in. De verantwoordelijke curie kardinaal keurt ons zelfs geen antwoord waardig. Vervolgens viel ons oog op de ambtswoning van de Minister President. Mark gaat binnenkort ook op vakantie en wij zouden als tegenprestatie een oogje in het zeil houden in dat aardige optrekje. “Vergeet het maar”, was het antwoord van zijn charmante secretaresse. “Die kabinetsformatie gaat nog de hele zomer duren en daarvoor blijft het Catshuis al die tijd gereserveerd. Vervolgens suggereerde iemand ons om Donald Trump te vragen of hij een paar suites in dat prestigieuze hotel aan ons beschikbaar zou willen stellen. Dat ging deze jongens echter vele mijlen te ver. Donald om een gunst vragen? Over ons lijk, om het maar heel duidelijk te zeggen.
Het wordt weer een weekje Moezel met de KBO. U kent dat wel: een dagje met de boot, een wijnproeverijtje en dat soort zaken. Past eigenlijk ook veel beter bij ons als al die ‘dikdoenerij’. Verder bij goed fietsweer nog wat dagen fietsen in eigen land en dan hebben we het weer gehad.
Dit laat overigens onverlet dat als deze of gene een aardig optrekje op een leuke plek voor ons beschikbaar stelt we dit nog steeds welwillend in overweging nemen. Om te vermijden dat we hiermee naderhand gechanteerd kunnen worden, zullen we de naam van betrokkene vooraf in deze rubriek bekend maken en naderhand aan onze volgers rapporteren hoe het verblijf ons bevallen is. Melden zich meerdere personen die ons dit douceurtje willen aanbieden, dan zal uiteindelijk het lot beslissen welk optrekje het gaat worden.
Tot het stelletje dat onze taak wel een maandje wil overnemen zeggen we langs deze weg: “Geen denken aan. Wie weet welke onzin jullie over onze volgers uitstorten. Jullie zouden in een paar weken tijd teniet doen wat wij in enkele jaren heel zorgvuldig hebben opgebouwd: de meest betrouwbare ’Nao de Hòmmis’in het héle bisdom!
We sluiten af met een paar woorden Italiaans die wen ons geleerd hadden als Castel Gandolfo was doorgegaan:

Con i migliori saluti ! (met vriendelijke groeten)

De redactie

 

loader