‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 9 juli

Wiel: En Jo, hoe was het zondag op d’n ‘Awd Limburger’ in Merkelbeek? Dat is en blijft voor jou natuurlijk zo’n beetje de belangrijkste dag van het jaar.
Jo: Klopt, ik kijk er elk jaar naar uit. Het blijft nog altijd een geweldige belevenis. En elk jaar natuurlijk benieuwd hoe mijn schutterij – de Grúún – het er van af brengt.
Giel: Dan heb je dit jaar weinig te lachen gehad, want ze lagen er behoorlijk vlot uit. Dit jaar waren het die van ‘Sinterklos’ die op herhaling mochten. Helaas sneuvelden die gisteren ook in de eerste kavelronde. Ze hoefde zich overigens nergens voor te schamen, want in het eerste half uur sneuvelde maar liefst 29 schutterijen. Beringe kwam heel ver en werd zelfs derde. Die van Sint Servatius Raam uit België gingen uiteindelijk met d’n Um naar huis.
Piet: Zou toch wel prachtig zijn als dat ding na meer als 60 jaar weer eens in ons dorp terecht kwam.
Jo: Maar het is ook een gigantische klus zijn om zo’n spektakel georganiseerd te krijgen. Al ben ik ervan overtuigd dat het Méél zou lukken.
Wiel: Ons dorp telt erg veel verenigingen en mij lijkt dat er een heleboel bereid zouden zijn de handen mee uit de mouwen te steken en dat laatste geldt volgens mij ook voor bijvoorbeeld het Dorpsoverleg.
Giel: Maar het blijft bij fantaseren tot het moment dat het of de Blaow of de Grúún een keer gaat lukken.
Jo: Dat Peelgeluk hoop ik – samen met ons Truus – nog een keer mee te mogen maken! Laat er ons maar alvast eentje op drinken.

================================================
Lins: Hoe is de vakantieweek van de KBO aan de Moezel verlopen Jan?
Als de weersvoorspelling was uitgekomen, hadden jullie daar op het einde van de week hoog water gehad.
Jan: Daar was ik vooraf eerlijk gezegd ook wel een beetje bang voor. Buiten een paar lichte buitjes op momenten dat we ook nog in de bus zaten, is er niks gevallen. We hebben zelfs een paar keer tot laat in de avond buiten gezeten.
Thei: Met ‘goeie praot’ een goed gevuld glas zal jou dat zeker lukken.
Jan: Aan beiden ontbrak het niet. En de traditionele ‘Méélse Aovend’ haalde weer een hoog nivo. Dat was weer echt genieten.

==================================================
Cor: Hebben jullie in dat blad van de KBO – de Nestor – ook dat vakantieverhaal van Pierre Verheijen zien staan?
Lei: Was dat van onze ‘Méélse Pierre’ die altijd in Egchel aan de school heeft gestaan? Dan had ons Bertha toch gelijk toen ze zei dat dat verhaal wel eens van de zoon van Hannes kon zijn, die vroeger nog een tijd bij ons in de straat heeft gewoond.
Ger: Vorige week zaterdag had hij ook nog een leuk verhaal in de OLS-bijlage van de krant. Hij was bordjesdrager toen Willibrord in de vijftiger jaren het OLS naar Meijel had gehaald. Na de optocht raakte Pierre op de schutterswei zijn schutterij kwijt en liep zodoende de verdiende beloning mis.
Cor: Pierre schrijft er stevig op los. Als ik me niet vergis heeft hij na zijn pensionering wel vier of vijf boeken geschreven. Ik hoop dat hij ondanks zijn ziekte nog een tijd kan doorgaan met schrijven.
=================================================

Coen: Maar goed dat er de afgelopen week enige regen gevallen is. Ik zag dat het vuur in de Mariapeel richting Griendsveen ook gedoofd is.
Wim: Boven de grond in ieder geval wel, maar de vraag is of het veen onder de grond niet nog doorsmeult. Dat is juist zo verraderlijk aan veenbranden.
Bert: Gelukkig is het met de brand in onze eigen Peel wel meegevallen.
Coen: Daar werd ook direct met groot materieel uitgerukt. Zowel aan de Brabantse als de Limburgse kant. De boeren zullen trouwens ook wel blij zijn geweest met die regen deze week.
Bert: Er moet toch nog aardig wat vallen wil het grondwaterpeil weer op een normaal niveau komen. En een boer die niet kan beregenen zal zich toch aardig zorgen maken.
Wim: Zonder een goede beregeningsinstallatie is boeren bijna onbegonnen werk geworden.

 

loader