‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

‘Nao de Hòmmis van 23 juli

Bart: Voor de deelnemers aan de fietsvierdaagse lag het Peelgeluk deze week voor het oprapen.
Jo: En wat heb je dan zoal verzameld, Bart?
Bart: Op de allereerste plaats heel fijne herinneringen. Herinneringen aan een puike organisatie, mooie routes en schitterend fietsweer. Er onderweg overal vriendelijke, lachende deelnemers en ook op de rustplaatsen was het niet anders.
Ger: Mijn zwager zit in de organisatie en ook bij die club heerst grote tevredenheid, al zullen er bij de evaluatie ongetwijfeld weer verbeterpuntjes op tafel komen.
Thei: Ons Bertha reed – zoals ze al jaren doet – met haar vriendinnengroepje elke dag de 60 km. Op de laatste dag kreeg ze een lekke band en werd snel en vakkundig geholpen door de fietsenmakers van de organisatie. Toen ze die jongens als dank wat in de hand wilde stoppen, werd dat pertinent geweigerd. ”Deze service, behoort bij de organisatie”, was het korte, krachtige antwoord.
Bart: Fijn dat die mensen met die instelling werken en dat geldt evenzeer voor al die tientallen andere vrijwilligers. Denk alleen al eens aan al die verkeersregelaars die al die dagen de mensen helpen om op gevaarlijke punten veilig te kunnen oversteken.
Ger: En de Meijelse horeca en die op de controleposten zal niet mopperen. Is trouwens prachtig wat in ons dorp in enkele weken tijds zoal georganiseerd wordt: een groots volleybaltoernooi, de wandeldriedaagse , Summer Kick-off en nu de fietsvierdaagse weer.
Jo: En dan zit volgende week weer de grote Jaarmarkt eraan te komen!

=============================================
Lins: Het duurt nog wel tot maart volgend jaar voordat we naar de stembus moeten voor het kiezen van een nieuwe gemeenteraad, maar het voorspel is al begonnen. Wethouder Raf Janssen wisselt plek één op de lijst die hij jaren getrokken heeft in voor de allerlaatste plek: lijstduwer. En is ook niet meer beschikbaar voor het wethouderschap.
Niek: Best jammer. Meijel verliest daarmee een kundige kernwethouder. Maar misschien biedt het wel kansen voor onze Frits Berben.
Wiel: Denk je dat? Ook al zou hij een kans maken dan is het nog maar de vraag of Frits ja zou zeggen. Hij heeft tenslotte ook de verantwoordelijkheid voor zijn eigen
bedrijf.
Giel: Misschien wil die Teun Heldens van de VVD wel?
Lins; Die zullen er wel meer zijn, die willen. Misschien Rob Willems ook wel. Maar willen is nog altijd wat anders als worden. Ik heb jarenlang gewild om nog eens als schutterskoning door ons dorp te mogen lopen, maar het is nooit wat geworden…

===============================================

Jan: Met een kolossaal bord op de hoek Bernhardstraat/van der Steenstraat kondigt Antares sinds een paar weken de renovatie van de flats die daar liggen aan.
Wim: Eigenlijk gek dat we in Meijel die drive-in woningen van meet af aan flats zijn gaan noemen. Bij flats stel ik me tien of meer woonlagen op elkaar voor.
Lei: Waarom gek. Ons dorp kende alleen maar woningen van twee woonlagen en dit waren er drie. En dat waren voor onze begrippen dus flats.
Jan: Qua ruimte helemaal geen gekke woningen, met beneden een garage en zelfs een tuinkamer. Het is wel altijd veel trappenlopen en dat kan bij het ouder worden problemen gaan geven.
Piet: En het is er erg gehorig. Als de buren met een beetje stemverheffing spreken, kun je de gesprekken letterlijk volgen.
Jan: Dat heeft ook wel wat. De televisie uit en naar een spannend hoorspel luisteren…Maar wat gaat die renovatie eigenlijk inhouden?
Piet: Ik heb begrepen dat de gevels bekleed gaan worden en dat moet voor een eigentijdse uitstraling gaan zorgen. En verder natuurlijk de gebruikelijke zaken als nieuwe badkamer, keuken en verwarmingsketel.
Lei: Lijkt me dat die woningen met zo’n opknapbeurt dan ook nog jaren goed bewoonbaar blijven en wellicht ook nog tegen een redelijke huurprijs.

================================================
Ger: Ik ben toch wel ontzettend benieuwd hoe het trompettercorps van ‘de grúún’, het vandaag gaat doen op het WMC in Kerkrade.
Henk: Ik denk dat je daar geen al te hoge verwachtingen van mag hebben. Volgens mij gaan ze met de juiste instelling aan de klus beginnen: je uiterste best doen en apetrots zijn dat je je daar op dat niveau mag presenteren. Of zoals een van die meiden gisteren in dat mooie krantenartikel zei: “Het is al een overwinning dat we op het WMC staan.
Cor: En zo is het maar net! Prachtig” trouwens hoe die Bente van 9 jaar in dat artikel zegt: “Kom maar op met dat WMC. We hopen in ieder geval op applaus”.

 

loader