‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Nao de Hòmmis van 5 november
Wiel: Het wordt met de dag gekker in dit landje. Na die toestanden rond Zwarte Piet is er nu een actiegroep opgestaan, die wil dat cowboy-indiaantje spelen door kinderen hoognodig verboden moet gaan worden.
Ger: Wiel, laat je toch niet gek maken door een stelletje échte gekken.
Jan: Dat zeiden we in eerste instantie ook van die lieden die uit waren op een Zwarte Piet verbod. En een paar jaar later laat al bijna iedereen de oren hangen.
Ger: Ben het met je eens, maar de rol van Zwarte Piet werd gespeeld door volwassenen, en indiaantje-cowboy door kinderen.
Wiel: Dat mag dan wel kloppen, maar deze nieuwe mafkezen grijpen terug naar de vervlogen tijden van het Wilde Westen toen de indianenstammen van hun gronden verdreven werden door oprukkende cowboys. Hitler heeft er volgens hun zelfs inspiratie in gevonden voor zijn concentratiekampen en de Jodenvervolging. Nou, jij weer.
Co: Mag ik ook even. Volgens mij stond ik vroeger al aan de goeie kant. Als wij vroeger in het bos dit spel speelden, wilde ik altijd indiaan zijn. Je weet wel met pijl en boog en een paar duivenveren op de kop.
Jan: Maar ik ken jou wel vriend, maar je wilde wel altijd hun grote leider Witte Veder zijn. Niet voor niets droeg je bij het spel altijd witte veren die je thuis in een oude schoenendoos bewaarde.
Wiel: Ik weet nu in ieder geval welk Sinterklaascadeau de kleinkinderen dit jaar krijgen. Twee een cowboypak en drie een indianenpak met mooie gekleurde veren. Ik wil wel dat bij het spel de indianen in de meerderheid zijn.

==============================================
Jo: Het is alweer november en de temperaturen zijn nog niet onder nul geweest. Misschien ook een teken dat het klimaat aan het veranderen is?
Bert: L1 meldde dat oktober bovengemiddeld warm is geweest. Dat zou er in ieder geval op kunnen wijzen.
Cor: Ben je gek man. Begin jaren negentig was er een novembermaand met een gemiddelde temperatuur van bijna 10 graden, zeker weten.
Jo: De herfstvakantie was in ieder geval prachtig. Met de kleinkinderen een paar keer lekker naar het bos geweest en een middag naar de Grote Peel. Ons Bertha vind niks heerlijker als met dat grut op pad gaan.
Bert: Ik moest van de week even in het tuincentrum zijn en daar struikel je al bijna over de kerstspullen. Ongelooflijk hoe die voor dit feest uitpakken.
Cor: Uitpakken om de klant in te pakken. Maar goed dat hoort nu eenmaal bij het zakendoen.
Jo: De restaurants proberen nu nu al te verleiden om bij hun te reserveren voor het kerstmenu. Moet ook wel want anders heeft een of andere touroperator je intussen al gestrikt voor een mooie kerstreis naar de sneeuw of een zonnige cruise naar de Cariben. Het kan niet op. Hoe zeggen ze dat ook alweer. Het geld klotst blijkbaar weer tegen de planken.
Bert: Ze doen maar. Voor mij gaat er niets boven een kerst thuis. Lekker met kinderen en kleinkinderen rond de kerstboom. Een spelletje doen onder het genot van een borreltje en samen lekker eten. Ik zou niet weten, wat ik meer te wensen heb.

================================================

Lins: Wat een opgeklopte toestanden weer rond dat verzetten van de klok. Er zijn mensen die je weten te vertellen dat ze weken last hebben van die kleine ingreep. En ze konden die nacht zelfs een uurtje langer blijven liggen.
Dirk: Laatst wilde me iemand doen geloven dat zijn biologische klok sinds het invoeren van de zomertijd definitief ontregeld is.
Piet: Het lijkt mij dat we daar vroeger meer kans op hadden als we van Oud-op-Nieuw een hele nacht doorhielden. Een paar uur flinke koppijn op Nieuwjaarsdag en de klok liep weer als vanouds.
Dirk: Nel en ik hebben sinds ik met pensioen ben de afspraak dat zij in het voorjaar de klokken een uur vooruit zet en dan zet ik ze in het najaar weer een uur terug. Je moet het werk in huis tenslotte eerlijk verdelen.
Piet: Die klok verzetten kost toch geen tijd. Laat dat mooi aan Nel over.
Dirk: Nee joh, alles heeft zo zijn reden. Nel heeft eens de grote staande klok in de gang een uur teruggezet en de hele boel ontregelt. Is een dure vakman aan te pas gekomen om de boel te repareren. En die man fluisterde me in het oor om dat zo te doen. Bij het vooruit zetten van die klok kan er niks mis gaan, maar het achteruit zetten is een heel secuur werkje. Vandaar.

====================================================
Jan: Iemand van jullie meegedaan aan de ‘Nacht van de Nacht’? Ze willen de mensen laten ervaren dat het ’s nachts eigenlijk helemaal niet meer donker wordt. In steden en dorpen blijft ’s nachts overal licht branden en in de kassen in het buitengebied, brand de hele nacht volop het licht.
Niek: In Meijel kunnen ze er ook wat van. Ga ’s nachts maar eens op het Platveld kijken
Thei: Daar hoef ik nog niet voor naar het Platveld. Afgelopen zondag brandde in het dorp al volop de feestverlichting en november is nog amper begonnen. Ik hoorde trouwens dat bij die wandeltocht ‘de Nacht der Nachten’ van het IVN toch wel wat mensen op de been waren.
Sjef: Ik ga liever naar bed. Vroeger toen ik nog verkering had met ons Mien organiseerde ik zo’n feestje af en toe wel eens zelf. En toen was het ’s nachts nog pikkedonker, kan ik jullie verzekeren.
Niek: Maar bij jou en Mien was het dan niet om de natuur te doen, denk ik.
Sjef: Zeker weten van wel, de natuur moest zijn gang kunnen gaan…

 

 

loader