‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 Nao de Hòmmis van 19 november

Ger: Nou moet ik je toch wat vragen Lei. Ons Mien zag jou en Toos vorige week met een auto vol bloemen rijden. Toch geen handeltje begonnen?
Lei: Je denkt toch zeker niet dat we gek geworden zijn. Dat van die bloemen klopt trouwens wel. Het was vorige week vrijdag de dag van de Mantelzorg. Ieder van ons kan dan bij Vorkmeer mensen aanmelden die een bloemetje verdienen omdat ze op het gebied van zorgen voor een ander erg veel doen. Toos en ik hadden ons gemeld om die bloemetjes mee rond te brengen. Dankbaar werk en de ontvangers zijn erg verrast. Toos wil het volgend jaar weer graag mee doen.
Dirk: En er zijn steeds meer mantelzorgers nodig. Mensen worden steeds ouder en het aantal plaatsen in de verzorgingshuizen wordt steeds minder.
Lei: Klopt helemaal Dirk. Kijk maar eens naar ons eigen zorgcentrum. Wordt steeds meer een verpleeghuis. Als je nog met je ogen kunt knipperen, kom je er al bijna niet meer in.

=================================================
Lins: Het rumoer rond die nieuwe wethouder in Peel en Maas blijft maar aanhouden. Komt ie wel, komt ie niet.
Wiel: Volgens de laatste berichten niet dus. En daarmee lijkt de kans op een Meijelse wethouder verkeken. Ik had trouwens nog nooit gehoord van ene Fred van Gulik uit Meijel. Fred wilde wel, maar een meerderheid in de raad wilde hém mogelijk niet. En zo werd het voorstel hem te benoemen op het laatste moment door de ‘Lokalen’ terug getrokken.
Sjef: Rare zaak trouwens om voor een paar maanden nog een nieuwe wethouder te benomen. Voordat hij is ingewerkt is het einde wedstrijd. In maart zijn de nieuwe verkiezingen en het is dan maar de vraag welke partijen het nieuwe college gaan vormen.
Lins: Volgens de krant zou dat ook de reden zijn dat er partijen waren die de komst van Fred niet zouden steunen.
Jo: Die Fred had overigens wel al een mooi gebaar gemaakt. Als hij na de verkiezingen niet in het College zou terugkeren zou hij afzien van het recht op wachtgeld.
Lins: Dat is ook wel een volstrekt zot iets, die wachtgeldregeling. Zit je een paar maanden op die stoel en heb je al recht op wachtgeld. En Jan met de pet beland als hij 40 jaar hard heeft gewerkt en dan werkloos wordt uiteindelijk in de bijstand.
Sjef: Ho, ho. Maar juist op dat punt was ‘onze Fred’ uit het goeie kienhout uit de Peel gesneden. Hij had vooraf al kenbaar gemaakt geen gebruik te maken van die regeling. Eerlijk is eerlijk.
Wiel: Onze kernwethouder Raf stopt er na de verkiezingen in ieder geval mee. Vorige week bij de opening van het Carnavalsseizoen maakte hij daar nog melding van. Als je de 70 gepasseerd bent mag je ook wel van je pensioen gaan genieten.

===================================================
Thei: Wil je op zaterdagavond nog ergens een kop koffie drinken, zit het overal vol. Bij ‘Oranje’ de zaak vol eters; bij ‘de Heere’ was het volop Carnaval en ook bij ‘de Burgemèster was geen plek meer vrij. Uiteindelijk heeft Bertha thuis koffie moeten zetten. Uit zelfmedelijden hebben we er maar een lekker likeurtje bij genomen.
Jan: Je merkt dat het weer beter gaat. De mensen laten de eurootjes weer rollen. Ik hoorde trouwens dat in de voormalige Nostalgie een Grieks restaurant komt en ook het pand Jaspers in de Dorpstraat zou na zoveel jaren eindelijk verkocht zijn.
Wim: Dat laatste heb ik ook gehoord. Zou een of andere sportzaak in komen hoorde ik in eerste instantie en later weer iets over appartementen.
Thei: Een combinatie van beiden kan natuurlijk ook. Als ze dan ook nog dat gat van het voormalige pand Martens weten te dempen, gaat de Dorpstraat er weer aardig uitzien.
Giel: Eerst zien en dan geloven. Dat denken de bewoners rond de puinhopen van Beckers intussen al jaren.

=================================================
Cor: Ik las deze week in de krant dat het nog best een halfjaar kan duren voordat we een nieuwe bisschop krijgen. Wat een ondoorzichtig geharrewar. Er liggen intussen lijstjes van het kapittel én de bisschoppen in Rome. Daar mag dan weer een select groepje zijn zegje over doen, dan de congregatie van de bisschoppen en uiteindelijk heeft de paus het laatste woord. Ja jongens, jullie zien dat ik het op een briefje heb moeten schrijven anders is het niet te onthouden.
Jo: Zo’n procedure moet wel eindigen in geharrewar. En de beste kandidaten worden vaak vermorzeld in het spel tussen uiterst behoudend en te vooruitstrevend. Zoiets lijkt wel democratisch in een club die sinds mensenheugenis niet verder komt als van bovenaf regeltjes opstellen hoe het voetvolk zich te gedragen heeft. Laat mensen die denken dat ze geschikt zijn gewoon solliciteren en laat het kapittel aan de paus vragen om degene die zij het meest geschikt achten te benoemen. Zo zouden wel eens heel goeie mensen kunnen komen bovendrijven. Met solliciteren is niks mis en altijd beter dan dat gekonkelefoes in de achterkamers.
Jan: Ik denk dat er niet veel meer zijn in ons dorp die daar nog van wakker liggen. De meeste mensen interesseert het geen biet meer. Jammer kaar het is niet anders.

 

loader