‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen

Nao de Hòmmis van 4 september

Piet: Gaat ons dorp een heuse broederschap krijgen. Niet dat een van onze schutterijen zich zo gaat noemen, maar het is een gezelschap dat wat van doen heeft met de Kieveloeët. Iedereen die in het verleden bij de Carnavalsclub betrokken is geweest kan toetreden tot dit illustere gezelschap.
Giel: Heb ik ook gelezen. Frits Berben, Peter Daniëls en Math Peters gaan die kar trekken.
Niek: Als ik naar zo’n Frits en Peter kijk zal het wel een Broederschap met een hoog  Bourgondisch gehalte worden met veel lekker eten en een goed glas ‘bier van hier’.  Math zal wel een paar mooie luiken voor die kar moeten maken om al dat lekkers achter slot en grendel te kunnen zetten. Hij zal dan wel de sleutels diep in zijn zak moeten stoppen, anders is al dat lekkers op voor hij het in de gaten heeft.
Jo: Die Frits moet het voorbeeld van Peter maar eens gaan volgen. Die heb ik in juli nog de Kennedymars in Someren zien lopen. Zou best goed zijn voor dat buikje van Frits…
Piet: Die Carnavalsclub krijgt zo wel alsmaar meer geledingen: Een Comite; Raad van Elf; de dames van de Kieveloet, de Awd Prinse en nu dan nog een Broederschap. Weten jullie trouwens dat Broederschappen van oudsher ook een proost hebben en dat dit als regel de parochiegeestelijke is.
Jo: Dan zal kapelaan Roger nog aan de bak moeten, maar die heeft helemaal niks met dat  ‘bier van hier’. Hij doet volgens mij zelfs heel zuinig met de miswijn. Er zullen dus ook wat sapjes mee moeten op die kar van Math.

Wim: Jammer dat de vakantieperiode weer zo’n beetje voorbij is. Ik zit regelmatig op dat peelbankje bij de fontein op het Raadhuisplein. Leuk om de kinderen daar in het water te zien spelen en vaak heb ik daar ook nog aanspraak van een moeder die haar kroost vergezeld. .
Jan: Wij gaan volgende week weer bankjes opzoeken in Zeeland. Lekker een paar dagen uitwaaien langs zee. En een hotelletje is nu ook nog een stuk goedkoper als in het hoogseizoen. In dat blad van de KBO – de Nestor – staan vaak leuke aanbiedingen. En ik oktober willen we eigenlijk nog een paar dagen naar Ootmarsum.
Lei: Voor mij zit het vakantieseizoen er weer op. Ik pak de draad weer op met mijn vrijwilligerswerk bij de voetbalclub en de beugelclub en ben samen met Bertha weer een dag in de week oppas voor de kleinkinderen.
Wim: Ook best goed om nog het en ander om hand te hebben, maar wel een beetje met mate en vooral dingen doen die je zinvol vindt en een beetje plezier aan beleeft.

Chris: Ik vindt dat kapelaan volgend jaar met kermis de Mis maar weer om 10.00 uur moet beginnen. Het is nu al 12.00 uur en we hebben nog geen kermisborrel gehad.
Lins: Zou nog niet zo’n punt zijn maar ik moet over een uur al thuis zijn, want dan staat de kermissoep al op tafel.
Ger: Och een kwartiertje later kan ook geen kwaad Lins. Hoef je ook niet te blazen…
Lins: Hou op Ger. Vorig jaar hadden we het huis vol kermisvolk en kwam ik – lichtelijk beneveld – meer als een uur te laat thuis. Dat nam ons Mien me een half jaar later nog kwalijk.
Chris: Laat ons dan nu al afspreken dat we morgenmiddag ook op tijd zijn voor het kermismatinee van de KBO. En omdat de vrouwen er dan ook bij, maakt het niets uit hoe laat we dan thuis komen. Ons Nel vindt dat matinee zo ongeveer het leukste wat elk jaar bij ons op de kalender staat. Lekker dansen op muziek die we van vroeger kennen.
Lins: Wim doe hier nog gauw een rondje, voordat ik op de soep aan ga!

loader