‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 11 december

Jo: Bij De Zwaan’ weten ze de spanning goed op te voeren. Eerst plakken ze alle ramen hermetisch af dat we niet meer zien wat er binnen gebeurt en dan stoppen ze met Sinterklaas overal een cadeautje in de bus, waarmee ze de nieuwe naam bekend maken.
Wim: Daar wordt over iedere stap duchtig nagedacht, Jo. Ze duikelen zo maar een naam op die eeuwen geleden met ‘De Zwaan’ verbonden was: ‘De Heere van Meijel’.
Cor: Ik hoop dat ze na de opening ook zo duchtig blijven nadenken, want met die hele verbouwing lijkt me een aardige zak geld gemoeid.
Piet: Vroeger zeiden ze al dat de kosten voor de baat uitgaan en dat is nu niet anders!
Wim: Als die Rudy nu maar niet naar de macht wil grijpen in ons dorp. Hij mag als voorzitter van de Kieveloeët al de nieuwe prins uitzoeken, maar dat smaakt blijkbaar naar meer.
Cor: Wat meer, die heeft voorlopig zijn handjes meer dan vol.
Wim: Maar de macht grijp je niet met de handjes, maar met het koppie. Hebben jullie niet gelezen dat die ‘Heere van Meijel’ vroeger de schepenen en de pastoor benoemden en die arme Méélse boerkes aan die mèn belasting moesten betalen.
Jo: Maar zo zitten Mariet en Rudy niet in elkaar. Nee jong, die gaan daar op een eerlijke manier de kost verdienen, net zoals ze dat in de Nostalgie ook hebben gedaan.
Piet: Ik zal er mijn gezicht ook best zo af en toe laten zien, maar nao de Hòmmis blijf ik mijn borrel toch hier tegenover de kerk drinken.
Cor: Ik ook. Doe er trouwens nog maar eentje, Wim.
=====================================================

Lins: Zo, het gespuis heeft blijkbaar ontdekt dat je voor het grote werk niet meer in de stad moet zijn, maar in het dorp. Vorige week nog twee ramkraken in Panningen.
Jan: En dat voor een partijtje sigaretten.
Chris: Nou, volgens mij is zo’n partij sigaretten makkelijk aan de man te brengen en is er stevig geld mee te verdienen. Daar rammen dat soort lui zonder wroeging een half winkelpand voor in elkaar.
Giel: Maar hebben jullie dan ook gelezen dat in Méél ’s nachts het meeste gespuis rondloopt, lieden die het voorzien hebben op jouw en mijn eigendom. Meijel scoort het hoogst van alle kerkdorpen als het om inbraken gaat.
Jan: Ik zou de oplossing wel weten. Een burgerwacht instellen en die ’s nachts laten rondrijden in van die legerjeeps van Rudy Gommans. Als ze de jagersvereniging dan vragen om mee te doen, durft zich hier geen ene schavuit meer te laten zien.
Chris: Of hebben we volgend jaar geen ene jager meer in ons dorp, omdat die allemaal achter de tralies zitten vanwege ongeoorloofd wapengebruik…
Lins: En kan Pierre Verheijen weer een nieuw boek schrijven: Meijel, het Palermo in de Peel.
======================================================

Ger: De Kieveloeët timmert in hun jubileumjaar stevig aan de weg. Ze hebben hun hele programma in een nieuw jasje gestoken en ook nog een prachtige nieuwe website gemaakt. Daar zitten toch wel kerels die wat kunnen.
Lei: Wat heet. Daar zitten de slimste mèn van Méél bij elkaar. Bij de verkiezing van de ‘Slimste Mens’ kwam de winnaar uit hun gelederen en werd hun team ook nog eens een keer eerste. Die kunnen meer als ‘Bier van Hier’ drinken…
Wiel: En die prins Hidde gaat nu aan groep 7 en 8 zelfs vastelaovesles geven. Dat is de jeugd die voor de volgende jubilea van de club moet gaan zorgen.
Ger: Dat is wat anders als de catechismusles die wij vroeger van kapelaan Penders kregen. Hoewel ik denk dat kapelaan Roger de catechismus en vastelaovend best met elkaar zou weten te verbinden.

loader