Om even bij stil te staan

op mrt 14, 16 in Om even bij stil te staan met Reacties uitgeschakeld voor Om even bij stil te staan

Kapelaan Roger Maenen

Wekelijkse gedachten door kapelaan Roger Maenen   

De palmpaas-stok
Twee latten, als een kruis aan elkaar gebonden. Dat kruis doet ons denken aan dat, waaraan Jezus is gestorven.
Aan het kruis hangt groene buxus. De takjes verwijzen in de eerste plaats naar de intocht in Jeruzalem, de stad van vrede. Geen ruzie, oorlog en verdriet. Buxus en de kleur groen, zijn een symbool van hoop.

Er hangen zoete snoepjes en fruit aan het kruis. Als een boom, een levensboom. Aan een boom komen vruchten. Tijdens ons leven kennen we momenten van vreugde (zoet) en van verdriet (zuur).
Er hangt eten aan. Op het kruispunt van de wegen, waar de mensen elkaar tegen komen, delen ze het brood dat je nodig hebt om te overleven.
Tenslotte staat er boven op een haantje van brooddeeg. Het laat als eerste horen, dat er een nieuwe dag aankomt. Het laat de mensen weten, dat ook al gaat het niet zo goed, er weer een tijd komt dat voor iedereen de zon gaat schijnen. Is het vandaag niet zo’n fijne dag, dan kan morgen weer een betere komen. Het haantje geeft ons dus ook hoop!
Het lopen met Palmpasen-takken is een oud gebruik, dat alles te maken heeft met de intocht van Jezus in de hoofdstad Jeruzalem aan het begin van de week van Pasen. De mensen begroeten in hem, de uiteindelijke hoop. Dat het goede, toch mag overwinnen.
De Palmpasen-stok verwijst ook naar oude feesten, waarmee vroeger, bij het aanbreken van de lente het nieuwe leven in de natuur (de schepping) werd gevierd. Jong groen kondigt het voorjaar aan, deeg vertegenwoordigt kiemkracht. Eieren staan symbool voor nieuw leven, dat zich aandient en een weg zoekt. Het symboliseert de kringloop van een jaar, en van het leven.
En zo zit die kleurig, frisse Palmpasen-stok gemaakt met de kinderen, vol met verhalen. Die aan elkaar worden doorgegeven.
(Palm zondag 20 maart, wordt bij de viering van 11.00 uur met de kinderen in de dagkapel een Palmpaasstok geknutseld, die in de kerk blijft staan tot Pinksteren. En er worden palmtakjes op het einde uitgedeeld)
Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top