Om even bij stil te staan

 

WK 48-2022: Wekelijkse gedachten door kapelaan Roger Maenen

De enige echte Sint, was een Griek
Elk jaar, rond deze tijd, komt de lieve, goede Sint. Maar, waar komt hij vandaan?
Sinterklaas werd geboren rond het jaar 280 na Christus, in Myra. Destijds een Griekse plaats, en tegenwoordig vallend binnen het huidige Turkije. De landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland zijn pas ergens rond 1911 bepaald. Dat is dus ruim 1600 jaar later na de geboorte van de Sint.
Op 6 december 342 na Christus overleed Nicolaas. Hij werd geboren uit welvarende ouders, en hielp arme mensen. Het schijnt zelfs dat hij als priester, en later bisschop, al zijn bezittingen heeft weggegeven.
Een ander verhaal doet de ronde, dat hij ooit een matroos heeft behoed voor de dood. Of dat nu is opgeblazen of niet, feit blijft dat alle schepen in Griekenland de icoon van de heilige ‘Agios Nicolaos’ bij zich hebben als beschermpatroon van de zeelieden. Het zal dan geen toeval zijn, dat de Sint altijd aankomt per stoomboot in Nederland en België. Hoe komt het dan, dat in het lied gezongen wordt: ‘Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan?’ Na de dood van Nicolaas, werden zijn botten overgebracht naar het nu Italiaanse Bari. Maar die stad had destijds een Spaanse koning, en was dus Spaans grondgebied. Zijn graf is nog steeds in de ‘Basilica di San Nicola’ in het Zuid-Italiaanse Bari.
De Turkse minister van Cultuur heeft nu al twee keer gevraagd of de botten terug mogen naar Myra, als historisch erfgoed. Dit verzoek heeft tot nu toe ‘schipbreuk’ geleden.
Maar: onze parochie in Meijel heeft wel een officiële, kleine bot-relikwie uit Bari. ( En is daarom officieel geregistreerd; kijk bij: www.stnicholascenter.org ).
Lees ook het boek: ‘Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West -1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken’ – Marcus Vankan, pastoor St. Nicolaasparochie Heythuysen (uitgeverij Leon

loader