Van ‘Nao de Hòmmis’ naar ‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 13 februari 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!


Jan: Zullen we ons eens een ‘plankje’ permitteren bij het drankje, voordat jij bij Toos aan de Sóndese Soep gaat? Voorafgaand aan die Persconferentie van komende dinsdag, én met het vooruitzicht van toch iets van Vastelaovend nu, over 2 weken ??

Wim, wat heb je tegenwoordig voor erbij? Want, dat is voor ons lang geleden…

Wim: Een antipasti mix, van prachtige italiaanse en spaanse hammen. Of crèmepaté met truffel. Zeewiersandwiches met rivierkreeftjes, radijs en zeekraal. Talloze soorten kazen. Of, mini-borrelbroodjes vers afgebakken.

Allemaal het lekkerste trouwens, bij een cocktail met gin.

Henk: Gin, is gewoon afgeleid van Jenever. Doe daarvan voor het zelfde geld maar liever een glaasje, naast het potje bier dat er al staat. En dan vraag ik wel aan Toos, of zo over 2 weken thuis wat borrelhapjes maakt. Kaasblokje met een zilveruitje en een plakje augurk. Ham- of cervelaatrolletjes met ingerolde augurk. Gevulde eieren met een sausje van mayonaise, kerrie, ketchup, peper en zout. Plakjes gekookte worst. Leverworst met mosterd. Een blokje kaas met ananas. Kleine knakworstjes. Gehaktballetjes. Of een royale portie bitterballen. Uit, het Ossevet. Niet, ge’airfryed’.

Jan: Vastelaoves Koost !! Laat maar komen!!

******************************

Windmolens

Linda: Zullen we vandaag langs die grote windmolens wandelen? Dat is tenminste niet te ver voor jou.

Monique: Hoezo voor mij?

Linda: Je hebt het toch zo op je heupen, zei je laatst.

Monique: Geen flauwekul. Loop maar, we zien wel.

Linda: En ik kan ze van hieraf al zien staan, dus zo ver is dat niet. Zeg, heb jij al die berichtjes gezien over de verkiezingen?

Monique: Verkiezingen? Nu alweer? We zijn pas net weer niet meer demissionair.

Linda: Demi wat?

Monique: Ik heb nog niks gezien! Normaal plakken ze het hele dorp dicht met die posters, maar ik heb ze nog niet zien hangen.

Linda: Nee, op facebook. Ik krijg bergen vriendschapsverzoekjes met afgelikte foto’s.

Monique: Ja, jij wel.

Linda: Binnenkort moeten we weer een gemeenteraad kiezen. Maar voor mij is politiek net als die windmolens daar. Eerst hoog van de toren blazen met de verkiezingen en als ze gekozen zijn en ze een keer de wind van voren krijgen, waaien ze weer met elke wind mee!

Monique: Och jij. Je moet er zelf maar eens gaan zitten. Jij hebt altijd je woordje klaar!

Linda: Nee, dat is niet goed voor mijn reputatie. Misschien is dat meer iets voor jou, Monique: Jij weet precies wat er in het dorp allemaal speelt.

Monique: Ikke? ‘Nog nie messjien!’ Zeg, niet om het een of ander, maar ligt dat nu aan mij of komt die molen niet dichterbij?

Linda: Jij moet niet te veel denken en wat meer doorlopen.

Monique: Moet je de bus nog halen of zo?

Linda: Huh, wat zei je, Monique?

Monique: Of je worst lust!

Linda: Nou, ik heb wél zin in koffie. Je had het over de bus? Heb je dat ook gelezen dat er weer wat meer bussen rijden, nu de Lockdown voorbij is?!

Monique: Oh nee, maar ik ga altijd met mijn fiets, ik heb nu een elektrische. Ik dacht eerst dat ik daar te jong voor was, maar als ik zie dat alle schooljeugd er voortaan een heeft, dan kan ik dat ook wel hebben.

Linda: Ja! Dat kun jij goed hebben, je bent oud genoeg.

Monique: Wat bedoel je daarmee?

Linda: Ik heb echt zin in een kop koffie met wat erbij.

Monique: Zou je dat wel doen?

Linda: Ja, dat kán toch weer. Heerlijk!

Monique: Ja, het kán weer, maar of jij er dan ook weer iets bij moet pakken, is iets anders. Als we hier afdraaien, zijn we zo bij café de Stoep. Gaan we er vandaag daar ‘énne vatte’.

Linda: En kun jij met je oude heupen effe gaan zitten!

 

loader