‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 25 februari 2024

Ook in ons dorp krijgt de zondagmorgen al geruime tijd een heel andere invulling dan vroeger. Stonden de vrouwen destijds de hele morgen aan het fornuis om – als manlief uit de Hòmmis/café kwam – ‘Sóndese koost’ op tafel te brengen, hoe anders is dat tegenwoordig. De vrouwen gaan nu op de zondagmorgen met vriendinnen lekker wandelen, al mogen – bij uitzondering – ook wel eens de mannen mee. En als regel wordt die wandeling afgesloten met een lekkere kop koffie of een drankje in een van de Méélse horecagelegenheden. Over alle zin en onzin die ter sprake komtleest u wekelijks in onze rubriek ‘Sóndese koost’.

Sprookje

Linda: En, is je virus weer de deur uit?

Monique: Het vastelaovesvirus? Nou, dat heeft plek gemaakt voor het after-virus ofwel gewoon de griep. Poehpoeh, een week platgelegen, maar nog steeds niet helemaal de oude.‘Gén pérre wérd!’.

Linda: Ach ja, bij Frank in de ren heerst volgens mij de vogelgriep. De haan begint steeds vroeger te niezen.

Monique: Zeg je nou dat Frank met de kippen op stok zit?!

Linda: Dat moest er ook nog eens bij komen. Ik begrijp al niet wat hij met die beesten heeft, maar oké, zijn feestje. Maar alle gekheid op een stokje, het valt niet mee met al die virussen.

Monique: En de huisartsen staan al zo onder druk. Ik vraag mijn huisarts tegenwoordig ook altijd maar even hoe het met hem gaat.

Linda: Ik kan je één tip geven. Als je lijf je in de steek laat, hol er dan vooral niet achteraan.

Monique: Ben maar niet bang, ik ben blij dat ik weer wandel. Rennen en dansen en zo is niet voor mij weggelegd. Aan mijn lijf geen polonaise. Nou ja, dat dan weer wel, maar dat is weer een jaartje wachten.

Linda: Mijn buurmeisje gaat binnenkort wel weer optreden. Met Stars.

Monique: Gaan zij alleen zingen of ook dansen?

Linda: Ik laat me verrassen. Ga je ook mee?

Monique: Ik heb net tickets gekocht voor Musical Voices en voor het toneel van de COM. Hopla, twee weekenden achter elkaar onder de pannen. En dan is er ook nog dat sprookje van de harmonie, hoe heet het ook al weer?

Linda: Veloria. Het verdwenen volk van Veloria. Een muzikale theatervoorstelling. Ja, mijn buurmeisje houdt me goed op de hoogte.

Monique: Doet ze goed. Nou, we hoeven ons weer niet te vervelen de komende tijd.

Linda: Gaat de COM weer zo’n groot spektakel doen, net als vorig jaar?

Monique: Nee, dat moet je ook niet elk jaar willen. Nee, ze spelen gewoon toneel, net als vroeger zeg maar. Alleen spelen ze nu twee stukken op één avond.

Linda: Twee voor de prijs van één dus.

Monique: Nou ja zeg, heb jij die poster voor hun gemaakt of zo? Dat is precies zoals zij het ook noemen. Iets met een sprookje en een date.

Linda: Nou, de meeste dates eindigen niet als sprookje. Tenminste, dat grapt Frank altijd: ’ik heb net een sprookjeshuwelijk, ik zit elke avond naast de heks op de bank’.

Monique: Och och, de stumpert. Hij heeft het maar goed met jou! Nou, zullen we onze ‘bissemstek’ dan maar hier parkeren, bij Onze Stek? En een lekker toverdrankje nuttigen?

Linda: En we wandelden nog lang en gelukkig.

 

1

One thought on “‘Sóndese koost’

  • Sjon verhaal. Wal druk bezitmi al die vurstellingen van Stars, COM en Musical Voices. Mesjien herre gellie òk nog unne aovent vrij vur ut Veurjaorsconcert van ut Mannenkoeër op zòtterdich 9 mèrt. Unne sjonne concertaovent um mee te maake. Veul suc6 mì alles. Groetjes van Jo van Kaarle Graad.

Comments are closed.

loader