‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 24 maart 2024

Ook in ons dorp krijgt de zondagmorgen al geruime tijd een heel andere invulling dan vroeger. Stonden de vrouwen destijds de hele morgen aan het fornuis om – als manlief uit de Hòmmis/café kwam – ‘Sóndese koost’ op tafel te brengen, hoe anders is dat tegenwoordig. De vrouwen gaan nu op de zondagmorgen met vriendinnen lekker wandelen, al mogen – bij uitzondering – ook wel eens de mannen mee. En als regel wordt die wandeling afgesloten met een lekkere kop koffie of een drankje in een van de Méélse horecagelegenheden. Over alle zin en onzin die ter sprake komtleest u wekelijks in onze rubriek ‘Sóndese koost’.

Vlieg op

Monique: Ik zag laatst de oude fietsbrug door het dorp rijden.

Linda: Hoe dan?

Monique: Op zo’n ‘convoi exeptionnel!

Linda: Amai, ga je Vlaams praten?!

Monique: Ja, zo heet dat toch. ‘Zònne groeëte réjjende tispel’. Dat was best bijzonder om te zien.

Linda: En waar gaat dat dan naartoe?

Monique: Naar Kessel.

Linda: Is dat een uitruil geweest dan, voor het zand wat ze uit Kessel naar hier vervoerd hebben voor hier in het Simonshoekse bos?

Monique: Ik weet er niks van. Maar toen ze met toeters en bellen met die brug richting het Simonshoekse bos reden, heb ik ze wel effe gemeld, dat Kessel de andere kant uit is.

Linda: Ja duh, die moeten natuurlijk over extra brede wegen rijden met zo’n, wat zei je: ‘Tispel?’

Monique: ‘Tispel jao’.

Linda: Maar hoe tof is het, dat we binnenkort weer gewoon met de auto over de brug naar Beringe kunnen. En niet meer in de file langs het kanaal hoeven.

Monique: Ik moet helaas vaak de A67 op, naar Eindhoven. Dus ik sta nog gewoon dagelijks vast. Laatst stond ik trouwens goed vast. Met dat affakkelen.

Linda: Wat zeg je nou, ben je aan het aftakelen?

Monique: Nee, affakkelen!

Linda: Amai, ga je Koeterwaals praten?

Monique: Ik geef toe, het was voor het eerst dat ik ervan hoorde. Een bijzonder woord inderdaad, maar toen ik in die file stond, vond ik het allemaal een stuk minder ‘plezant’. Ontploffingsgevaar, gas, ik hoor dat niet graag terwijl ik geen kant op kan.

Linda: Misschien moet ik dat bij Frank ook eens toepassen, dat affakkelen. Die stond van de week ook weer op ontploffen. Je weet dat hij graag zoveel mogelijk met openbaar vervoer reist. Nou, als je van Venlo naar Meijel of vice versa moet, kan je de lol wel op.

Monique: Nou, dat is dan toch mooi opgelost als de brug er weer ligt.

Linda: Lag het daar maar aan. Nee hoor, van de 5 ochtendbussen rijden er 4 niet. Vreselijk! En schandalig ook. Het openbaar wordt hoe langer hoe duurder, maar rijden ho maar. Hoe wil je het fileprobleem oplossen, als je je openbaar vervoer niet op orde krijgt? Al die schoolgaande jeugd, mensen met een beperking, ouderen en iedereen die vanuit milieubewustzijn of wat dan ook met openbaar vervoer wil of juist wel moet reizen is de klos.

Monique: En dan heb je het nog niet gehad over de treinvertragingen. Laatst zei iemand:’ om mijn aansluiting te halen, moet ik zelf een sprinter worden’.

Linda: Gelukkig doet onze benenwagen het nog goed. Wij bepalen zelf hoe snel, hoelang en waar we lopen.

Monique: Behalve hier dan.

Linda: Wat bedoel je?

Monique: Nou, we kunnen hier wel voorlangs de Belfort wandelen, maar we mogen niet daarin, vanwege het broedseizoen, dat is weer geopend. Dus de poort is dicht.

Linda: En alleen de vogels, vliegen van …

Monique: Oost naar West Berlijn. Ja, die hebben geen last van vertragingen en openliggende bruggen. Nu nog de vogelgriep oplossen. Zelfs de pinguïns op de zuidpool moeten eraan geloven.

Linda:  Over vliegen gesproken. Over 2 jaar gaat vliegveld Eindhoven een hele tijd dicht, vanwege bouwplannen. Dus als je nog van plan bent om zelf naar Berlijn te vliegen?

Monique: Daar ga ik zeker niet naartoe.

Linda: Hoezo zeg je dat zo stellig?

Monique: Peter wil geen Duits praten.

Linda: Amai, wil hij geen Duits praten? Dus dan ga je maar naar Verweggistan?

Monique: Vanmiddag naar Veloria.

Linda: Waar ligt dat dan?

Monique: Dat kan ik je na vanmiddag vertellen. Maar als het aan mij ligt vliegen we zo weinig mogelijk. Laat mij maar lekker in de buurt op vakantie gaan, naar Vlaanderen bijvoorbeeld.

Linda: Amai, zullen we zo dan alvast een pintje pakken, zòtteke?

Monique: Schol!

1

One thought on “‘Sóndese koost’

Comments are closed.

loader