‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 27 februari 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!

     Vastelaovend       

 

 

Linda: Jij zult wel carnaval gaan vieren, toch?!

Monique: Nee!

Linda: Hoezo dat niet? Jij bent toch een echte carnavalsvierder!

Monique: Ja en nee. Ik ben een Vastelaovesvierder.

Linda: ‘peteeto-petaato’.

Monique:  Huh? Nou ja, oké. Kijk, voor mij is carnaval van Brabant en Vastelaovend van Limburg. Vastelaovend in Limburg gaat over samen vieren, samen zingen op Limburgse muziek, alles loslaten, effe niet jezelf hoeven zijn maar alles en iedereen kunnen zijn. Kletsen met Jan en alleman en natuurlijk hier en daar wat drinken. En carnaval is voor mij ‘veul drinke’ en wat lallen op Hollandse après ski muziek, over bloemkolen en paarden in de gang en zo.

Linda: Nou, nou, wat ben je weer ‘opinionated’!

Monique: Opini-wat? Stellig en eigenwijs, bedoel je? Ja ‘un bietje wérs’, ben ik wel. Maar ik heb gewoon nooit begrepen dat mensen met carnaval muziek draaien, die hoort bij après-ski, wat juist een activiteit is voor mensen die voor de carnaval vluchten naar Oostenrijk.

Linda: Laat ieder toch lekker zelf vieren zoals hij dat wil. Je zegt toch net zelf, dat vastelaovend juist het feest is, waarbij alles kan en mag?!

Monique: ‘Witte ge dörske, ge het hellemol geliek!’ Maar effe terug naar jouw vraag of ik het ga vieren. Ik weet het nog niet. Ik vind het wel een dingetje dat ik twee jaar lang afstand heb gehouden met mondkapjes en zo, en dat ik dan nu weer hutje mutje in de dampende kroegen ga staan. Ik moet even aan het idee wennen. Heb jij dat niet?

Linda: Ik ga skiën. Lekker, met bloemkolen en paarden in de gang en zo.

Monique: Och jij, echt?

Linda: Grapje! Nee, ik blijf lekker thuis. Ik heb niet het idee dat ik al genoeg ingeburgerd ben in het Meijelse om mee vastelaovend te vieren. Ik versta er de helft van de tijd ook niks van, van dat dialect.

Monique: Weet je wat jij moet doen? Jij moet ‘ut Mééls woordeboe:k’ kopen of de PròtMèrMééls-app downloaden. Je typt een Nederlands of Meijels woord in en je krijgt zo de vertaling. Je kunt zelfs op een microfoontje drukken en dan leest Jan Daems het voor. Echt geweldig. Je lacht je te pletter.

Linda: Dat is inderdaad wel grappig. Toevallig las ik er laatst in Sóndese koost ook iets over. Trouwens, kijk daar eens. Die man die daar voor ons wandelt. Net Charlie Chaplin. Bolhoed en stok erbij en hij is compleet.

Monique: Dat is nou een echte ‘ééjertrééjer’!

Linda: Wat zeg je nou?

Monique: Zoek maar op. Ik zeg niks! Weet je wat? Jij gaat dit jaar oefenen met de app en volgend jaar neem ik je mee in het Kieveloeëteriek. Ik als bloemkool en jij als Charlie Chaplin!    

Hé, zei je nou dat je Sóndese koost leest?

Linda: Ja, iemand tipte mij. ‘Als je een beetje wilt weten wat de Meijelse mensen bezig houdt, je wilt een beetje inburgeren zeg maar, dan moet je dat lezen’. Ik begreep dat het eerst ‘Nao de hómmis’ heette en dat er nu vrouwelijke schrijfsters aan de groep zijn toegevoegd, die Sóndese koost schrijven.

Monique: Nou Linda, ik vind dat jij als ‘butjeméélse’ al goed ingeburgerd bent. Doet me nu wel denken aan die arme mensen in Oekraïne, moeten zij gaan vluchten? Verschrikkelijke angsten doorstaan, naar een ander land en inburgeren?

Linda: Ja, erg hè. Oorlog lijkt zo een ‘ver van mijn bed show’, maar het is gewoon in Europa, heel dichtbij dus. Buiten de echte ellende bij hen, zullen we er zeker wat van merken, met gasprijzen en zo.

Monique: Inderdaad erg. Blijkbaar is er een oorlog nodig om Corona uit het journaal te krijgen. Sjonge, wat een ellende. Maar goed. Ondanks alles ga ik lekker carnaval vieren.

Linda: Heb je de knoop doorgehakt?

Monique: Ja. Al die toestanden herinneren me eraan dat je het leven zoveel mogelijk moet vieren. Dus, ik neem het ervan.

=====

Jan: Mooi motto, gisteravond bij de Carnavalsmis: ‘Gedélt geluk, is dubbele vreugt’ …

Henk: Vasteláoves-mis, bedoel je toch ! Een gedeelte is gelukkig in het Mééls. En, voor een deel lig je dubbel van het lachen.. De vreugde van het samenzijn, de verbondenheid. Dat het weer Vastelaovend is, kwam niks te ‘vreug’. En een deel was dan ook, serieus. Het gevoel, was een beetje dubbel wat dat betreft…

Jan: Fijn om de Heimatkapelle weer te horen. En om de Kieveloeët, samen met de ‘crew’ van de Véngneuze en de ‘club’ van de Kéjsjeut weer te zien, en duidelijk én helder te horen.

Henk: Voor sommige aanwezigen, was het letterlijk Gédelt geluk, en dubbele vreugt …

Jan: Klopt. Bijvoorbeeld waren er jarigen: Ard, van de Raad van Elf werd gister 50 jaar. En ons An, was gister ook jarig. Zij mocht, na de Mis, 85 kaarsjes uitblazen!!

Henk: Het werd een staande receptie, na de Zegen.

Jan: Net voor de Zegen, werd bij het Slotwoord Koen Verstappen door voorzitter Rudy Gommans naar voren geroepen. Voor hem, totaal ónverwacht. Terwijl Koen zelf, het script voor de Vastelaovesmis had geschreven.

Henk: Koen was dan ook, 4X11 jaar Buuttereedner. En werd daarom, met een speciaal  gemaakt beeldje als aandenken, in het zonnetje gezet.

Jan: Precies daarvoor, maakte keplaon ook een scherts. Een buut, waardig. Hij vroeg Rudy Gommans om samen een belofte af te leggen, op de kleuren Rood – Geel – en Groen. Niet alleen Rood en Groen, zoals Fritske Berben rond deze dagen op Meijel24 laat zien. Maar ook, goudgeel.

Toen Rudy dat wilde doen, haalde keplaon dat speciale shirt van Ajax, met de kleuren rood geel en groen te voorschijn. Om de belofte bij af te leggen. Want dat van die ‘rasta pastoor’ een paar jaar geleden, is die nog niet vergeten !!

Henk: Ik zat net als jij, achter in de kerk. En hoorde daar zeggen: ‘Ik weet, van wie hij dat shirt heeft geleend, voor die scherts. Zeker weten, van Dennis Schers. Die, en zijn zoons Finn en Sett zijn échte fans. Daar zal Piet wel voor hebben gezorgd ‘…

Jan: Wacht, ik heb van achter in de kerk, en buiten bij het Vlaghijsen, met mijn smartphone 2 foto’s gemaakt. Hier, kijk maar

loader