‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 26 juni 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Willemien: Zullen wij de OLS route gaan lopen?

Marjo: Dat gaan we doen!

Willemien: Misschien zien we Willum ergens lopen?

Marjo: Willum? Wie is Willum?

Willemien: Dat is de mascotte van het Kinjer OLS

Marjo: Hoe komen ze aan de naam, Willum?

Willemien: Denk eens na, Willibrordus en D’n Um.

Marjo: Daar is over nagedacht. Ik zou wel willen weten wie er in Willum zit. Misschien Twan de Bruin of Erwin Daems?

Willemien: Wat denk je zelf, de voorzitter die moet de gasten ontvangen en als Erwin in Willum zit, dan zien de kinderen alleen de knieën van Willum. Weet je, er is een meet & greet op het terrein. Zorg dat je dat gaat lukken, dan ga je maar eens onderzoeken wie Willum is.

Marjo: Een meet & greet?

Willemien: Heb je gister een feestje gehad? Je bent afwezig vanmorgen.

Marjo: Gisteren heb ik mee gedaan met het vriendentreffen en daar  heb ik “ um goe gerakt”

Willemien: Volgens mij heb je een flinke Lindeboom “gerakt”

Marjo: Dat gevoel heb ik wel. Maar het was “ne sjònne aovent.” Ik denk dat er meerdere personen waren die “Um goe gerakt “ hadden ipv “ ‘n bölleke gerakt.”

Willemien: Ken je het OLS lied al?

Marjo: Dat bonkt nog na in mijn hoofd. “ We hebbe Um d’r af gesjoote” Ik wil het nu niet even meer horen.

Willemien: Oké, duidelijk. Mooi die versieringen langs de straat. Meijel kleurt “ géél en gruu:n” Maar wat is het allemaal veel werk voor de vrijwilligers. Ben blij dat het bijna zo ver is. Ron is meer op het OLS terrein dan thuis. Het zal wennen zijn om “um”  over een week weer meer thuis te zien.

Willemien: Ik moet wel zeggen dat de schutterij er alles aan doet  om het OLS goed te laten slagen. Erwin Daems en Huub Lemmen zijn zelfs bij de nonnen in Weert geweest.

Marjo: Bij de nonnen? Gingen ze op snuffelstage?

Willemien: Nee, let op wat je zegt. Erwin en Huub hebben een flinke worst gekregen van slagerij van de Beuken en die hebben ze naar de nonnen gebracht.

Marjo: Ik snap er niets van. Wat moeten nonnen met een worst?

Willemien: In ruil voor een worst bidden de nonnen voor goed weer bij het OLS.

Marjo: Nou ja zeg, het moet niet gekker worden. Daar geloof ik niets van.

Willemien: Wat zeg je nou?

Marjo: “ Of ge woorst lust.”

Willemien: We hebben het er na het OLS nog wel eens over

Marjo: Ik heb echt zin in het volgende weekend. Dan ben ik veel op het terrein te vinden. “ ‘t Rakt méj wal,” dat OLS.

Willemien: Mij ook, ik houd wel van de Limburgse cultuur en gezelligheid. Al is er op de feestavond niet zo veel Limburgs te horen

Marjo: Dat geeft toch niets, als het maar gezellig is. Vanmiddag zou ik met Ron de liedjes van de Snollebollekes gaan oefenen maar Ron heeft gisteravond al “vrauwkes” genoeg gezien

Willemien: Doe dat maar niet, ik heb er geen zin in om jullie de hele middag in de tuin van links naar rechts te zien rennen.

Marjo: Ik heb een beter plan, ik ga op de bank liggen. In de hoop dat mijn kater verdwijnt

loader