‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 6 november 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Oud en Nieuw

Linda: Wat doe jij met oud en nieuw?

Monique: Werkelijk Linda, ben jij daar nu al mee bezig? Ik weet amper wat ik morgen ga doen, laat staan over 2 maanden!

Linda: Nou ja, zo vroeg is het nu ook weer niet. Wil je iets boeken, dan moet je snel zijn. Wil je met anderen afspreken, dan moet je op tijd agenda’s trekken. En jullie zullen ook nog eens rekening moeten houden met wat de kinderen doen! Hoe denk jij trouwens over vuurwerk?

Monique: Nou, als de kinderen graag zelf oud en nieuw willen gaan vieren, zullen ze eerst voor wat vuurwerk op hun puntenlijst moeten zorgen! Want als je het over oud geld en nieuw geld hebt, hoeven ze bij ons niet op een vetpot te rekenen. Ze zullen hun boontjes later zelf moeten doppen, met een goede baan en door nu dus een diploma op zak te krijgen.

Linda: Dus dat wordt nog effe peentjes zweten de komende tijd voor hen, begrijp ik.

Monique: Ja, ze moeten er wel wat voor doen. Maar dat is ook niet erg. Dat peentjes zweten is trouwens wel erg hè, bij pubers.

Linda: Wacht effe Monique, waar heb je het nu over?

Monique: Puberzweet! Het is net als aspergeplas. Als je het eenmaal geroken hebt, raak je het nooit meer kwijt. Je ruikt het voortaan altijd als het er is.

Linda: Willen ze niet meer in de douche of zo? Je maakt me niet wijs dat pubers anders ruiken na het zweten dan anderen.

Monique: Oh jawel! Puberzweet is anders. Het schijnt met de hormonen te maken te hebben. En ja, het douchen is ook een ding. Aan het douchegedrag van de ene herken ik of er weer een vlam in beeld is en de andere zegt; ’gezien de gasprijzen van tegenwoordig, is het veel verstandiger dat ik me deze week niet meer douche, mam’. Poe, meneer de professor. En stinken! Maar dat is oud zweet.

Linda: Oud zweet?

Monique: Jaja, je hebt nieuw zweet en oud zweet. Nieuw zweet stinkt niet. Je doucht het eraf en klaar. Oud zweet is dat zweet wat in je kleding getrokken is en als je dan opnieuw met dat warme lichaam daarin kruipt, poeh poeh.

Linda: Nou ja zeg, ik heb nog nooit iemand zo over oud en nieuw zweet gehoord.

Monique: Linda, ik zeg het je, als je het eenmaal geroken hebt, haal je het zo uit elkaar: oud en nieuw. Weet je trouwens welk aloud feest weer nieuw vuur ingeblazen krijgt: sint Maarten.

Linda: Oh ja, dat heb ik als kind altijd leuk gevonden. Eerst een lampion knutselen, dan naar de grote vuurhoop, je insmeren met roet en daarna een broodje knak eten met zijn allen.

Monique: Ja, van die lekkere knakkende knakworst van kindervakantiewerk. Heb je trouwens al ‘spiklassie’ gekocht van Jong Nederland?

Linda: Spikwattie?

Monique: ‘Spiklassie’, speculaas. Oh ja, en appels van de Kieveloeët. Als het aan de verenigingen van Meijel ligt, komen we zeker niet om van de honger.

Linda: Ja, het is weer echt tijd voor feestjes en feestdagen. Ik vind dat wel wat hebben, de lange avonden met verlichting in het dorp, kaarsjes op de salontafel..

Monique: En ‘spiklassie sóppe in de sjóklaademèllek’.

Linda: Oh ja, heerlijk! Maar wel een voor een, om de beurt. Niet al aan de kerstkransjes als de Sint nog niet aangekomen is.

Monique: Daar zeg je wat, kerstkransjes. Ik heb een idee voor een kerststalletje. Ik wil iets gaan maken met kerstkransjes en een stalletje met een kerstgroep, voor de Kribkesroute. Heb je zin om mee te knutselen?

Linda: Oh, wordt dat dit jaar ook weer georganiseerd? Wat leuk. Ik heb vorig jaar zo genoten, toen we die hele route hebben gelopen. En blijft dat dan staan tot en met oud en nieuw?

Monique: Iets langer. Tot 3 koningen.

Linda: En ben je van plan een compleet nieuwe stal te maken?

Monique: Nee, beetje oud en een beetje nieuw. Ik ga wat maken met tweedehandsspulletjes, meteen lekker duurzaam en origineel.

Linda: Ik hoor het al. Dat wordt weer een gevalletje ‘bloed, zweet en tranen’.

Monique: Maar dan wel nieuw, volwassenen zweet! Anders gaat Jozef nog van zijn stokje.

loader